Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szakmai programon vettek részt Törökországban

A közelmúltban egy hetet töltött Törökországban a csornai Arany János-iskola néhány tanára és diákja. Ankarában kilenc ország részvételével az SOS Nature elnevezésű program rendezvényére kaptak meghívást. Egy évvel ezelőtt a török kollégák jártak Csornán.
Az Arany János-iskola diákjai és munkatársai, azaz a csornai küldöttség ellátogatott törökországi partnerintézményébe a közelmúltban. Itt siket és nagyothalló gyerekek óvodai és iskolai oktatását végzik, társadalmi integrációjukat segítik.

A csornai küldöttséget a török főváros, Ankara oktatási elöljárói is fogadták a szakmai programokon.
A csornai küldöttséget a török főváros, Ankara oktatási elöljárói is fogadták a szakmai programokon.

A rábaköziek maradandó emléket hagytak maguk után. A török iskolában ugyanis minden „testvérintézmény" megfesti országának zászlaját. A tanulók aztán műsort adtak a tiszteletükre, melyen Ankara oktatásért felelős elöljárói is részt vettek. A rendezvényen a csornaiak is bemutatták az Arany-iskolát. Az ottani élményekről megjegyezték: az oktatásban, nevelésben és a tantermek díszítésében a nemzettudatot fejlesztő török jelképek szinte mindenhol jelen vannak.

Az iskolások kirándultak Kappadókiában is – ez a világörökség része.
Az iskolások kirándultak Kappadókiában is – ez a világörökség része.

A szakmai programok mellett megnézték Ankara modern hulladékfeldolgozó üzemét, vendéglátóik bemutatták az újrahasznosítás lehetőségeinek legfontosabb mozzanatait és a felhasználást a gyakorlatban. Például néhány fóliasátrat, melyekben epret és paradicsomot termesztenek. Az Arany-iskolásokat kirándulásra is elvitték: két napot töltöttek Kappadókiában, mely a világörökség része. Megnézték az ankarai nemzeti múzeumot és két, már nem működő parlamenti épületet, valamint látták Atatürk mauzóleumát, az ankarai várat és a főváros legnagyobb mecsetjét is.

A két éven át tartó programról elmondták: sikeres volt az együttműködés, melynek keretében vendégül láttak török, spanyol, bolgár, cseh és román kollégákat és tanulókat. A csornaiak eljutottak Romániába, Bulgáriába, Spanyolországba, és most Törökországba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összetartó civilek

A község civil életének pezsgésére büszke a szilsárkányi polgármester. Zöld Péter arról beszélt a… Tovább olvasom