Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Szakmai előrelépés a csornai ovikban

Célegyenesbe érkezett a csornai önkormányzati óvodákban a minőségbiztosítási rendszer kidolgozása. A program során a gyerekek, a szülők, a nevelők és a fenntartó igényeit is figyelembe vették.
Márciusban befejezik a csornai óvodákban a minőségbiztosítási rendszer kidolgozását, a Comenius-programot, minisztériumi felügyelet mellett. Jelenleg az intézkedési tervek végrehajtásának értékelését végzik a szakemberek, és a tapasztalatok biztatóak. Kránitzné Nagy Márta intézményvezető arról számolt be, hogy a programnak köszönhetően megvalósulhat az óvoda igazi szolgáltató jellege, ahol minden partner igényét figyelembe veszik.

Elsősorban persze a gyerekek érdeke az, melyet szem előtt tartanak a munka során, de meghallgatják a szülők, a pedagógusok és a fenntartó önkormányzat véleményét is.
– Túl vagyunk a helyszíni, szakmai értékelésen, melyet az oktatási tárca felkérésére végeztek el a szakemberek – mondta bevezetőül Kránitzné Nagy Márta. – Átvizsgálták dokumentumainkat, beszélgettek a nevelőkkel és értékelték a minőségbiztosítási rendszerünk eddig elért eredményeit. Nagy örömünkre nem találtak benne javítanivalót, egyes pontjaiban pedig példaértékűnek ítélték.

A szakbizottság mellett a szülők is folyamatosan véleményezik az óvodák működését, s ezek alapján végrehajtják a módosításokat. Az óvodavezető a rendszer eredményei között említette az óvodai újság megjelentetését, melyben bemutatkoztak a városnak, s melyben tanácsokat is adnak a szülőknek. Havonta nagy érdeklődés mellett tartják fogadóóráikat, amit rövidesen a tanácsadás korszerű módszereivel egészítenek ki.

A minőségbiztosítási rendszer kiépítésével az óvoda színes programválasztékot nyújt a gyerekeknek az óvodai foglalkozáson kívül is. Ilyen volt például a nyári úszásoktatás, a németnyelv-oktatás, az ingyenes néptánckurzus vagy a játékos zenei oktatás és halláskészség-fejlesztés.

A rendszer fontos és az iskolába lépés szempontjából jelentős eleme az úgynevezett Sindelar-program, mely során a gyerekeknek azon képességeit térképezik fel, melyek a tanulást határozzák meg. Ha pedig elmaradást tapasztalnak valamelyik óvodásnál, akkor számára egyéni fejlesztési programot dolgoznak ki.
– Egy nagyon hasznos karácsonyi ajándékkal is gyarapodott óvodánk decemberben – mondta az intézményvezető. – A minisztérium jóvoltából egy komplett multimédiás számítógépet kaptunk, mellyel könnyebb például a kérdőíves feldolgozás vagy az adatnyilvántartás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hóesés nem múlt el nyomtalanul

A tegnapi hóvihar sem múlt el baleset nélkül a Rábaközben. A 85-ös főút Csorna és Enese közti… Tovább olvasom