Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Szakképzési társulásban háromezer diák

Megye - Szakképzési társulásba tömörült a megye tizenkét oktatási intézménye. Csorna, Kapuvár, Mosonmagyaróvár és a megyei önkormányzat háromezer diákjának szakképzését irányítja a szervezet.

Háromezer diák szakképzését koordinálja a nemrégiben megalakult megyei szakképzés-szervezési társulás. A szervezetet négy önkormányzat hozta létre. A csornai, a mosonmagyaróvári, a kapuvári és a megyei. Tizenkét intézményt „egyesítettek" ily módon, ám az iskolák önállósága nagyrészt megmarad. Dr. Kristóf János, a csornai önkormányzat oktatási bizottságának elnöke beszélt a Kisalföldnek a részletekről. A szakember az egyik érintett intézmény, a csornai Csukás Zoltán Szakközépiskola igazgatója is.

– A közoktatási törvény nyári módosítása tette szükségessé, hogy a szakképzés szervezését más formában oldják meg a fenntartók – kezdte dr. Kristóf János. – A törvény megváltoztatásával ugyanis a hazai és uniós pályázatokon csak azok a fenntartók vehetnek részt, melyek legalább 1500 tanuló szakképzéséről gondoskodnak. Többféle lehetőség volt az új szervezeti formájára, azt hiszem, mi a legjobbat találtuk meg ezek közül.

Csukás-iskola: A csornai intézmény is csatlakozott a megyei szakképzés-szervezési társuláshoz, amely összesen háromezer diák szakképzését irányítja.


A társulásba a három város és a megye önkormányzata „vitte be" összesen tizenkét iskoláját. 

A társulási forma azért szerencsés, mert ebben tarthatják meg leginkább fenntartói jogaikat az önkormányzatok, illetve önállóságukat az intézmények.
Dr. Kristóf János 

Önállóan alakíthatják például továbbra is a közoktatás feladatainak szervezeti kereteit, struktúráját, gazdálkodásuk is önálló lesz. Ezután is részesülhetnek a szakképzési támogatásban. Ezt vállalatok, vállalkozások ajánlják fel egy-egy intézménynek. Az új rendelkezés azt is kimondja, hogy a támogatást szintén csak az 1500 tanulóval „dolgozók" kaphatnak. A cégekkel kötött szerződésben ugyanis megállapítják, hogy mely szakterületet segíti az adott összeg. Az új képzési szervezet a fenntartóktól bizonyos önkorlátozásokat követel meg. Például a megalakuló fejlesztési és képzési bizottságok határozzák meg régiónként a szakképzésfejlesztés irányait és a beiskolázás arányait. A társulás ennek a döntésnek megfelelően határozza meg az egyes intézményekben indítható tanulócsoportok számát. Erről korábban az önkormányzatok döntöttek.

A megyei szakképzési társulás is megalakította társulási tanácsát. Elnöke Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója lett, alelnöke Csorna alpolgármestere, Gyopáros Alpár.  A társulás központja Mosonmagyaróvár. A különböző pályázatokon kívül az intézmények a mindennapokban is együttműködhetnek. Ennek részletei majd a gyakorlat során alakulnak ki. A társulás időközben benyújtotta első pályázatát is. A Társadalmi Megújulás Operatív Programtól a szakképzés minőségi és tartalmi javulásának támogatását, az infrastruktúra fejlesztését várják.

A társulás iskolái
A szakképzési társulásban tizenkét intézményt „egyesítettek": Mosonmagyaróvárról a Haller, a Bolyai, a Hunyadi Mátyás, Kapuvárról a Berg Gusztáv, Csornáról a Hunyadi János, a Csukás Zoltán és a Kossuth Lajos. A megyei önkormányzat intézményei: a Doborjáni Ferenc, a Tóth Antal, az Arany János, az Ujhelyi Imre, illetve a Porpáczy Aladár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy haláleset a kórházban

Csorna - A csornai kórházban is ellenőrizhetnének! Aggasztó híreket hallani, hogy az utóbbi időben… Tovább olvasom