Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Szakirodalmat olvasnak legtöbben

Az olvasók száma az elmúlt évekhez képest emelkedett, az ezerhatszáz főből a rendszeres olvasó közel ezer – tudtuk meg Németh Sándortól, az intézmény vezetőjétől.
Németh Sándor
Az olvasók száma az elmúlt évekhez képest emelkedett, az ezerhatszáz főből a rendszeres olvasó közel ezer – tudtuk meg Németh Sándortól, az intézmény vezetőjétől.

Az olvasók korosztálya vegyes, jelentős a nyugdíjasok száma, de nagyon sok általános és középiskolás, valamint egyetemista és főiskolás is igénybe veszi a könyvtár szolgáltatásait, sajnos az aktív dolgozók száma kevés. A kölcsönzők legtöbben a szakirodalmat keresik, emellett népszerűek a szabadidős könyvek, illetve a kézikönyvek és a szórakoztató irodalom is. A szépirodalmi művek iránt kevesebben érdeklődnek. Nagyon népszerű a szórakoztató irodalom: a romantikus könyvek, a kalandregények, a fantasztikus írások és a krimik.
Az elmúlt évben több nagy sikerű előadást tartottak a könyvtárban, rendeztek író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, és sokan vettek részt a vetélkedőkön és a játszóházakban is. Számos neves előadó járt a könyvtárban: dr. Cs. Varga István irodalomtörténész, Vassy Géza, Szőlösi Zoltán és Nagy Gáspár költők.

Németh Sándor elmondta: a könyvtári szolgáltatások közül a videotéka forgalma csökkent, a látogatók inkább a DVD-ket keresik, de a könyvtárnak még nincs akkora állománya, hogy ezt is kölcsönözhesse a nagyközönség. Kedvelt az internet, öt gépen szörfözhetnek az olvasók a világhálón, sokan használják, főleg a nyári szünetben telítettek a gépek.
A könyvtár vezetője hozzátette: az elmúlt évben egymillió-hatszázezer forintot költhettek az állományuk gyarapításra, ebből hatszázezret elvisz a folyóiratok előfizetése.

A megmaradt összegből kiemelt figyelmet fordítanak a kézikönyvek, a főiskolai tankönyvek, a kortárs írók műveinek, valamint a sikerkönyvek beszerzésére.

– Fejlesztésre sajnos nem nagyon jut forrás. Az anyagi helyzetünket különböző pályázatokkal próbáljuk javítani, de sajnos az elmúlt évben is csak háromszázezer forintot nyertünk – jelentette ki Németh Sándor.
Az idei programok közül az intézményvezető kiemelte, hogy februárban Horváth Győző, a magyar kultúra lovagja tart előadást a népszokásokról, áprilisban Rakovszky Zsuzsa költőnőt a költészet napján látják vendégül. Júliusban az ünnepi könyvhét keretében – reményeik szerint – Frei Tamással találkozhatnak az érdeklődők, s idén is készülnek az októberi „Könyvtári hét" rendezvénysorozatára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuváron tegnap temették el Pátzay Pálnét

A neves művész özvegye haláláig tartotta a kapcsolatot férje szülővárosával és gondozta a szobrász… Tovább olvasom