Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Szakértő bodzatolvajok járnak az ültetvényre

Bodonhely - Több százezer forintos kárt okoztak egy bodonhelyi gazdának terménytolvajok a napokban. Rácz László bodzaültetvényét szedték meg láthatóan szakértő kezek, a termésnek ugyanis csak a javát vitték. A nyugdíjas őstermelőt nem először lopták meg.
– Hirtelen arra gondoltam, újsághirdetésben keresem meg a tolvajokat. Szívesen látnám őket ugyanis a szüreten, mert munkájukból úgy ítélem meg, hogy szakértőkkel van dolgom – mondta a Kisalföldnek Rácz László.

A gazda persze először nem vette ennyire vidáman az esetet. Már csak azért sem, mivel idén másodszor dézsmálták meg ültetvényét. – Virágzáskor jártak kéretlen munkások a bodzásban, de akkor nem tettem feljelentést. Azt feltételeztem ugyanis, hogy véletlen volt, talán összekeverték az árokbodzával. Most már belátom, hogy tévedtem, valakik következetesen járnak rá a bodzára – jelentette ki Rácz László .

Az ültetvény majd három kilométerre van a falutól, több irányból is megközelíthető. Amint Rácz László megjegyezte: amúgy is bizonytalan a bodzatermelők helyzete, nem hiányzik nekik még a pluszbosszúság is. Ő egyébként Budapesten él, de sok időt tölt szülőfalujában, Bodonhelyen. Bodzását 1999-ben telepítette, tavaly volt először nyereséges a vállalkozás. A terület 5,7 hektáros.

Lerabolva: Rácz Lászlónak idén a bodzatolvajok miatt már többször fájt a feje, a kára is tetemes. Fotó: Cs. Kovács Attila
Lerabolva: Rácz Lászlónak idén a bodzatolvajok miatt már többször fájt a feje, a kára is tetemes. Fotó: Cs. Kovács Attila

– A tolvajok a legszebb tányérokat szedték le, ide is, oda is „belenyúltak". Csak nappal tehették, mert este, szürkület után már nem lehet megkülönböztetni a javát az éretlentől. A nyomok szakavatott kezekre utalnak. Hogy mekkora a károm, még nem is tudom pontosan.

Majd csak a szedéskor derül ki, mennyibe került nekem a fogadatlan munkások „szorgalma". Akár ötszázezer forint is lehet.
Rácz László


– Igyekszem túltenni magam ezen, inkább úgy fogom fel, hogy többet hagytak meg, mint amennyit elvittek – tette hozzá Rácz László. Mint fogalmazott: nagyobb volt a kára, amikor 160 forintos kilónkénti átvételi ár mellett vittek el öt tonna bodzát a földről.

A bodonhelyi nyugdíjas feljelentést tett a rendőrségen. Kiss József alezredes, csornai rendőrkapitány érdeklődésünkre úgy tájékoztatott, hogy a Rábaközben nem gyakori a terménylopás. Néha előfordul, hogy egy-egy határban hagyott bálát elvisznek, például kedd reggelre is fogtak el a rendőrök ilyen tolvajt.

– A rendőrség technikai felszereltsége, a járműparkunk nem teszi lehetővé, hogy mi ellenőrizzük a határt. Emiatt a területen dolgozó vadőrökkel együttműködve igyekszünk elejét venni a terménylopásoknak – jegyezte meg Kiss alezredes.

Olvasóink írták

 • 6. hajas69 2008. augusztus 31. 16:42
  „Ez király akkor minek van a rendőrség? Pedig van már nekik nagy puccos terepjárójuk meg annyian vannak mint a sár. Ez nem vicc bárki kipróbálhatja csak jöjjön el Csornára. Mire keresztül ér a városon garantált ,hogy négy rendőrkocsival találkozik ,benne a "kedves" biztosurakkal. Csak bámulnak unott pofával bele a nagyvilágba, ez biztos marha fontos ,fontosabb mint az adófizetők védelme.
  De a lényeg:
  Szolgálunk és védünk! (már ha van kedvünk)”
 • 5. K.O. 2008. augusztus 27. 16:56
  „A termény őrzésre kiváló a Dragunov7.62 es éjjel látóval felszerelve.Ha már a rendőrség nem védi meg gazdákat, védjék meg amiért megdolgoztak saját maguk!”
 • 4. Putyilov 2008. augusztus 27. 13:06
  „Naná,sokkal egyszerűbb traffipax-ozni ,meg eü-dobozt ellenőrizni,mint a Pathfinderrel a határt járni.
  Városban furikázni minek terepjáró??”
 • 3. kíváncsi 2008. augusztus 27. 09:46
  „2008. január 01-től a Csornai Rendőrkapitányságra kb. 40 határőr került az integráció keretében, természetesen járművekkel együtt. Még határrendészeti osztálya is lett a kapitányságnak, pedig határszakasza nincsen. Erről a kapitány úr nem tud? Vagy csak mellébeszél? Mennyi ember és autó kellene még, hogy a rendőrség ne csak zaklassa, hanem védje is az állampolgárokat?”
 • 2. tollas 2008. augusztus 27. 08:09
  „A gazdát megérteni és sajnálni is tudom, az ilyen szemtelen alakoktól. - Távcsővel a nyakában, a madaraktól azt a mennyiséget
  bizonyára nem sajnálja,- sárgarigók, poszáták, ilyen helyeken
  tankolnak fel a hosszú vándor útra.
  Vadászoknak, a föld utak mellé, lehet telepíteni a bodzásokat.
  Nem kell látványos dolgokat csinálni, egy egy dugvány, rövid idő
  alatt elterebélyesedik. Fácánnak, nyulnak búvóhelyet biztosítanak. A madarak éberségükkel hasznára válnak az apró
  vadnak is.

  Madárvédelem - Természetvédelem”
 • 1. nincs igazság 2008. augusztus 27. 06:13
  „Nem teszi lehetővé a technikai lehetőség, hogy a rendőrség ellenőrizze a határt.
  De másra bizony sokkal inkább van kapacitás. Mondjuk egy kisebbségit megvédeni, vagy a tüntetőket szétverni.
  Lám, bebizonyosodott, ha nem véded meg a tulajdonod, kilopják a szemed, ha meg megvéded, akkor sittre tesznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Wass Albert-emlékmű megosztja a közvéleményt

Kapuvár - A vezetőváltáson átesett városszépítők újragondolják szoborállítási terveiket. A tervezett… Tovább olvasom