Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Szabó Iván a szakításokról és a megbánásokról

„ A szakadás, mint később kiderült, egyikünk részéről sem volt szerencsés, ám az MDF akkori vonalvezetése miatt elkerülhetetlen volt” – mondta Szabó Iván, az Antall-kormány kormány pénzügyi és ipari minisztere.
Szabó Iván, az MDNP tiszteletbeli elnöke Csornán beszélt lapunknak a hét évvel ezelőtti MDF-es pártszakadásról és a politika szereptévesztéseiről.

– Mivel foglalkozik mostanában?
– Az aktív pártpolitikától visszahúzódtam, a közélettől viszont nem. Három egyesületben dolgozom. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke vagyok, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Pax Romana értelmiségi mozgalomnak pedig elnökségi tagja.

– Szabó József, az MDNP jelenlegi elnöke azt nyilatkozta, hogy a Néppárt 1996-os elszakadása az MDF-től hibás döntés volt, amit azóta megbántak. Önnek mi erről a véleménye?
– Nem biztos, hogy ez így van. Úgy tűnik, hogy akik meg akartak maradni, azokat kizárták, vagy más módon távolították el. Nem vagyok benne biztos, hogy a ’96-os MDF-es vezérkar bennünket nem zárt volna ki. Időnként pedig vannak olyan politikai megnyilvánulások, melyeket az ember nem tud vállalni. A szakadás – mint később kiderült – egyikünk részéről sem volt szerencsés, ám az MDF akkori vonalvezetése miatt elkerülhetetlen volt. Az viszont örömteli, hogy a Fórum azóta szakított az akkori stílusával.

– Milyen a viszonyuk a parlamenti pártokkal?
– Különösebb viszony nem áll fenn. Bizonyos tárgyalások folynak az MDF irányába. Viszont nehézzé teszi a helyzetet, hogy az MDF azt mondja, hogy az MDNP-sek térjenek vissza az anyapártba. Ez azért bonyolult, mert a néppárt tagságának 60–70 százaléka soha nem volt MDF-tag. A másik három párttal most semmiféle hivatalos kapcsolat nem létezik.
– Megítélése szerint a mai gyakorlati politikában élesen elválik-e lényegét tekintve a baloldali, a liberális és a konzervatív ideológia?
– Az a véleményem, hogy a társadalom megosztottsága több mint amit a politika sugall, a tagoltsága pedig bizonyosan több mint kettő, de az is lehet, hogy több mint négy. A kétpártiságra való törekvés angolszász modell, ami Közép-Európában nem hasznos. Nem hiszem, hogy nálunk hosszú távon működőképes lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggasztó hírek a termálról

Csornán minden, a termálfürdővel kapcsolatos hírre felkapják a fejüket az emberek. Mostanában… Tovább olvasom