Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Szabályozható a távfűtés, de zúg a radiátor

˝Szabályozhatók, mérhetők lettek a távfűtött lakások Csornán, de jött mellé a zúgó radiátor. Sajnos még jó a hallásunk, de aludni nem lehet mellette. Az illetékesek csak egymásra mutogatnak. A Szent István tér–Soproni út 56. lakói˝

Ismerjük a problémát, többen jelezték is a szokatlan radiátorzúgást. A fejlesztést azonban a lakóközösség kezdeményezte és egy kft. végezte el. A Csornahő kft. mindössze a szolgáltatást nyújtja, az energiát adja, illetve a szivattyút üzemelteti. A hibáért egyértelműen a tervező és a kivitelező a felelős. A kft.-t cégünk is többször megkereste írásban és kérte a probléma mielőbbi megszüntetését – mondta el portálunknak Szabó István, a Csornahő kft. ügyvezető igazgatója.

Olvasóink írták

 • 11. Aminez 2013. június 09. 09:40
  „Kedves Lakó!

  Érdeklődnék, hogy történt-e valami változás a zúgással kapcsolatban és ha igen, hogyan sikerült eredményre jutni? Nálunk 2012-ben hajtottak végre "fűtéskorszerűsítést", amelynek következtében a zúgás még most nyáron is elviselhetetlen. Télen sikerült mérsékelni, elvileg már rég vége a fűtési szezonnak, mégis a zúgás felerősödött, ami mostanra már elviselhetetlen.

  A legutóbbi levélváltás óta, nekünk a téli problémákra a radiátorcserét javasolták, amit mi meg is rendeltünk. A fűtés leállása óta a problémát nem jeleztük, hiszen nagy eredményekre mi se jutottunk, csak tovább növeltük a feszültséget.

  További probléma, hogy úgy tűnik, itt egyedül minket zavar ez a jelenség, a többiek vagy nem hallják vagy nem foglalkoznak vele, esetleg nem tudjuk, hogy őket zavarná, a közös képviselővel (aki esetleg összefoghatná a hasonló jellegű panaszokat) egyeztetni pedig egyszerűen képtelenség.

  Köszönöm mielőbbi válaszát és további szép napot!

  Ágnes”
 • 10. Lakó 2010. január 19. 21:54
  „A Csornahő saját erőből 2009-ben a Margit korház fűtési rendszerét is modernizálta 20 millióból. Érdekes ugyan azok a méreg drága Danfoss termosztatikus radiátorszelepek kerültek beszerelésre, mint a Soproni út 56 és Szent István tér egy részén. Nem hiszem, hogy a Csornahő szerezte be a korház Danfoss termosztatikus radiátorszelepeit, itt ott megtalálható "mérőit". Inkább a Techem Kft segített be a Csornahőnek ismét. Milyen érdekes a két Kft olajozott belső biznisze működik, de a Csornahő Kft hiába "keresi" meg többször is levélben a Techem Kft a zúgó radiátorok ügyében.. Na ez a kábítás, a valós tények burkolt elferdítése, kimagyarázása.
  Nem tudom, mi lenne, ha pl. bíróságra kerülne a két éve tartó rendkívül kellemetlen állapot. Mert, hogy a lakás így a fűtési idény alatt zúgó radiátorok, csövek társaságában pihenésre alkalmatlan lett! Meddig packáznak még az emberekkel, emberi tűrőképességgel a felelősök?
  Gondolom egy TV csatorna örömmel leadná a nem mindennapi sztorit.. "Jó" reklám lehetőség!”
 • 9. otromba 2010. január 14. 16:03
  „Ez nem csak Csornán,stb zúg,és tényleg zavaró!Ahol a korszerűsítés megtörtént ez így van!Kibírhatatlan ez
  éjjelente főleg!A kivitelező megcsinélta,a műszaki átvétel csak papíron!!!Ez a nyílászárókra js vonatkozik.
  Nem akarok a részletekkel foglalkozni,de az alja ablak,ajtó,stb.lett a pályázati munkákba beépítve,a maga-
  sabb kategória áráért!A főtéskorszerűsítésnél is az olcsó csatlakozó alkatrészeket,stb szerelték be.Senki nem ellenőriz!!!A lakóközösség úgyis kifizeti,mert nincs mjt tenni!!!”
 • 8. Lakó 2010. január 07. 21:23
  „Tisztelt miro132!

  Mivel a Csornahő szolgáltatási színvonala a felmerülő problémák megoldása íróasztal alá söprögetéssel szerintük "megfelelő" , egyre gyakrabban merül fel több lakónál is a drága távhőről történő leválás gondolata.. Amikor pl. a Soproni út 56 társasház megépült volt ( most is megvan! ) saját kazánháza, amiben olajkazánok nagyon olcsón állították elő a fűtővizet. A távhőről történő leválás esetén olajkazánok helyett gázkazánok is működhetnek, mint a Csornahőnél, hiszen a távhő is gázzal fűt, illetve van olajkazán is tartalékban nekik.. Az Ifjúsági lakótelepen 8db gázkazán van, amiből 6db a fűtést látja el.. Érdekesség képen, amikor náluk termosztatikus radiátor szelepeket építettek be ( kapilláris csöves párologtatós költségmegosztóval párosítva ) szintén zúgtak a radiátorok, de ott beszerelték az 1db rendszer nyomásszabályzó szelepet és megszűnt a kellemetlen radiátorzúgás! Láttam a nyomásszabályzót beépítve, és így javasoltam még anno 2 ! éve a Csornahő vezető szakembereinek is. A felmerült kellemetlen ZÚGÓ RADIÁTOROK problémáival szemben 2. éve képtelenek előre lépni! ( "Fogalmuk sincs mitől van", csak egyet tudnak a TECHEM Kft-nek passzolják tovább a kínos fura problémát! )

  Vásároltam egy WILO STAR RS 25/4 keringető szivattyút, ami 3 sebességes. A gépkönyvében olvasható: "amennyiben a radiátorok hangosak, csökkentse a szivattyú üzemi fordulatát".

  Központi fűtésszerelőtől kölcsön kértem egy 6 bar-os, tizedes beosztású nagy 10cm átmérőjű nyomásmérő órát és a leszerelt radiátor helyére bekötöttem. Nyomó ágban: 1.18bar , visszatérő ágban 0.8bar-t mutatott a nyomásmérő óra az után, hogy ( a Kisalföld leközölte az áldatlan állapotot ) a Csornahő pedig némileg megzabolázta elszabadult szekunder oldali nagyteljesítményű ipari automatikus fordulatszám szabályozós keringető szivattyúját! 0.38bar a különbség a nyomó és a visszatérő ág radiátor csatlakozás között, miután az újságcikk hatására méltóztattak valamit tenni.. Előtte még nagyobb lehetett a nyomás különbség! ( Sajnos akkor még nem kaptam kölcsön nyomásmérő órát. ) Központi fűtésszerelő szakember tájékoztatott, hogy a nyomó és a visszatérő ág közötti nyomáskülönbség nyitott rendszernél: 0.1-0.2bar lehet normális esetben.. A Csornahő minimum 2x ! nagyobb nyomással üzemelteti szekunder köri nagy teljesítményű ipari automatikus fordulatszám szabályzós keringető szivattyúját! Így nem csoda, hogy a TECHEM által beszereltetett kis átfolyási keresztmetszetű termosztatikus radiátor szelepek is hangosabban üzemelnek! Ezt még tetézi, hogy a víz 5x ! nagyobb sebességgel továbbítja a hangot ( ZÚGÁST - REZGÉST ) mint a levegő! Így az elzárt termosztatikus radiátor szelep és elzárt torló szelep esetén ( a radiátorban így nincs is fűtővíz áramlás! ) mégis ZÚG A RADIÁTOR ( mint egy hangszóró.. ) , mivel a víz 5x ! gyorsabban továbbítja a nagy sebességű keringető szivattyú, illetve az éppen működő ( nyitott ) termosztatikus radiátor szelepek esetén fellépő KAVITÁCIÓS JELENSÉG HANGJAIT! A kavitáció esetén fellépő hangjelenséget említettem 2009 december közepén a Csornahő fiatal diplomás szakemberének, aki kioktatott.. "Ő tudja" mi a kavitáció, lehet kicsit felületes volt a tananyag emésztése számára.. Kavitáció: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kavit%C3%A1ci%C3%B3 ill. http://esemenyhorizont.uw.hu/2005/kavitac.html

  Mi van abban az esetben, ha nem csak a ZÚGÓ RADIÁTOROK hangja iszonyú, de X %-os "radioaktív sugárzás is kialakul" a folyamatos kavitáció mellett.. ( Egy nagy sebességű nagy teljesítményű ipari keringető szivattyú és kb. 250db kis átfolyási keresztmetszetű termosztatikus radiátor szelep kész kavitációs "erőmű" is lehet.. ) Ezt mérni ugyan nem tudom, de az, hogy az ember pár nap ( folyamatos 24 órás fűtés esetén ) után szinte menekülne a lakásból fejfájósan és fáradtan elég érdekes..”
 • 7. miro132 2010. január 07. 16:10
  „nem gondolkoztak meg a tavfutesrol valo leváláson ? lehet hogy ha emiatt levállnának a rendszerről és másik megoldás fután néznének az jelentené a megoldást nem ?”
 • 6. Nózi 2010. január 06. 14:03
  „Pár éve nálunk is volt zúgás, később sípolás. Akkor még nem volt szabályozható a távfűtés. Akkoriban költöztünk be a Szent I. térre, akkor azt mondták a szomszédok, hogy ezt meg lehet szokni. Nekünk nem ment. Utánajártunk, kiderült, valamelyik szivattyúnál volt valamilyen probléma. Szerintem érdemes utánajárni!!!”
 • 5. judit4 2010. január 06. 09:34
  „Az 1 é 4-es hozzászólóknak üzenem, hogy mielőtt gúnyolódnak, próbálják ki, kiváncsi vagyok, mennyire bírja az ő (a nicknevekből ítélve) pasi idegrendszerük a folyamatos 24 órás radiátorzúgást.”
 • 4. ladiszlo 2010. január 05. 23:31
  „Zúg a Volga?????”
 • 3. Putyilov 2010. január 05. 20:56
  „Ha zúg,akkor működik.
  Bár ez egy kicsit morbid,elismerem.”
 • 2. Lakó 2010. január 05. 17:32
  „Tisztelt Szabó István úr!

  A fűtéskorszerűsítés szükséges volt, mivel a radiátorok régi ( több évtizedes ) működésképtelen szelepei alkalmatlanok voltak a távfűtött lakások hőmérséklet szabályozására. Ennek hiányában a túlfűtött lakások ( 26-27´C ) rákényszerülve az utcát fűtötték, pazarolva a drága távfűtés energiáját. Megváltás volt a korszerűsített szabályozható távfűtés ( megszűnt a túlfűtés ) , de csak kb. 1.5 hónapig örülhettünk, míg a légtelenítés tartott, majd az új termosztatikus radiátor szelepek ténylegesen szabályozni nem kezdtek.. A régi hagyományos keresztmetszetű radiátor szelepek szinte folyamatos fűtővíz áramlást tettek lehetővé.. Az új termosztatikus radiátor szelepek jóval kisebb keresztmetszetben engedik csak áramolni a fűtővizet a radiátorokba ( nagy rendszernyomás mellett ez sajnos hangot ad ) , de ha nincs a radiátorban fűtővíz áramlás ( lezárt termosztatikus radiátor szelep és elzárt torló szelep esetén ) a RADIÁTOROK akkor is ZÚGNAK, míg a szivattyú "keringeti" ( keringetné.. ) a fűtővizet! Szerencsés esetben a távfűtés 22 órakor leáll és csak másnap reggel 5 óra körül indul újra, így lehet éjszaka 7 órát pihenni, aludni..
  Ha a külső hőmérséklet fagypont alá esik a távfűtés nem áll le este 22 órakor, így a lezárt radiátor szelepek ellenére a RETTENTŐ KELLEMETLEN RADIÁTOROK ZÚGÁSA SEM SZÜNIK MEG, FOLYAMATOS EGÉSZ ÉJSZAKA! Pár nap után már annyira zavaró, hogy legszívesebben menekülnénk a lakásból! ( Szeretettel várjuk a témában még kételkedő szakembereket lakásnézőbe! Ne csak pár percre ugorjanak fel, javaslom a minimum 24 órás tartózkodást, ha egyel talán kibírják! ) Van olyan lakó, akinek a gyereke szívesebben marad a kollégiumban, mint odahaza a ZUGÓ RADIÁTOROK társaságában! "Jó" annak, akinek gyenge a hallása és nem zavarja vagy képes kibírni ezt a kellemetlen állapotot. "A szokatlan radiátor zúgás" már 2. éve sajnálatosan fennáll! 2. éve! A mai napig is fennálló technikai hibáért egyértelműen az emberi nemtörödömség a felelős. XXI. század, uniós ország..

  Számtalan személyes megkeresés, levelek mentek, jöttek, de semmi érdemleges javulás nem történik. 7 milliós fűtés korszerűsítés szakszerűtlen kivitelezése és üzemeltetése kicsit drága móka és közben a lakók csak nyelnek.
  Anno a fűtés korszerűsítés kivitelezését megelőzte több lakógyűlés is ahol Szabó István úr a Csornahő kft. ügyvezető igazgatója is jelen volt és a "kivitelező" TECHEM Kft-t is meghívta, bemutatta.. ( Egy apró félreértés azért van.. Nem a lakók találták a TECHEM Kft, hanem a Csornahő Kft hívta meg a lakógyűlésekre.. Mivel a Csornahő érdeke is volt, hogy a távfűtött lakások lakói elégedettek legyenek, ne legyen túlfűtés és hideg lakás, hiszen ha minden távfűtött lakás szabályozható és mérhető, nincs többé panasz, mindenki annyit fűt amennyi szükséges.. ) Miután a TECHEM szakembere tájékoztatta a lakókat a távfűtés szabályozható és mérhető vitathatatlan előnyeiről, Szabó István úr megnyugtatóan közölte, hogy az új korszerű szabályozható és mérhető fűtési rendszerhez az automatikusan változtatható fordulatú korszerű keringető szivattyú tökéletesen megfelel.. ( ! - ? )

  Ez mind szép és jó, de mi van, ha este a lakók lejjebb veszik a hőfokot, vagy a lakások elérik a beállított hőmérsékletet és a TERMOSZTATIKUS RADIÁTOR SZELEPEK ELZÁRNAK!? Ilyenkor az automatikus fordulatszám szabályzós ipari nagy teljesítményű keringető szivattyú nem áll le, vagyis elég komoly rendszernyomást állít elő! "A Csornahő kft. mindössze a szolgáltatást nyújtja, az energiát adja, illetve a szivattyút üzemelteti." Akkor mégis csak érintett a Csornahő a ZÚGÓ RADIÁTOROK ELVISELHETETLEN HANGJA MIATT!

  2009 december közepén ismét folyamatos fűtésre állt át a szolgáltató, megkíséreltem felvenni a kapcsolatot a Csornahő illetékes személyével, de segítség helyett csak kioktatott. Kíváncsi lennék, ha a munkahelyén az irodában ZÚGÓ RADIÁTOROK várnák nap mint nap, hogy dolgozna, az otthonában, hogy tudna pihenni, és mit tenne a fiatal diplomás szakember, hogy viselné el folyamatosan a családja nap mint nap..

  A lakásunkban 4db ZÚGÓ RADIÁTOR fűtött, amiből a hálószobai radiátort végső "megoldásként" leszereltem ( üresen áll a szobában, helyette elektromos fűtő lett ideiglenesen ) . Aludni már "lehet", de érdekesség, hogy a nyomó oldali melegvizes RADIÁTOR CSŐ kézzel is érezhetően REZEG, ugyan halkabb, de zúgó hangot is ad keringető szivattyúműködés közben! A MÁSIK HÁROM RADIÁTOR TOVÁBBRA IS HANGOS!

  A ZÚGÓ RADIÁTOR probléma elkerülhető, ha beépítésre kerül egy nyomásszabályozó szelep, ami egyedileg állítható nyomásértéknél a nagy teljesítményű ipari keringető szivattyú nyomóoldalát összekapcsolja a szivattyú szívó oldalával, így a fűtési rendszer megnövekedett üzemi nyomását leejtve ( tehermentesít ) .. A szomorú az, hogy ezt már két éve javasoltam a Csornahő felelős szakembereinek, de eddig süket fülekre talált. Némi "eredmény", hogy már elismerik a valós technikai problémát és nem csak pár "kriminális" lakó ügye ez.
  Reméljük nem "kell" megvárni a 2010-2011-es új fűtési szezont, hogy egy kihagyott rendszer nyomásszabályozó szelep a helyére kerüljön s a RADIÁTOROK KELLEMETLEN ZÚGÁSA megszűnjön.”
 • 1. tettes 2010. január 05. 15:57
  „Csak télen zúg nem???Nyáron akkor jó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb, de tematikus fesztiválokat terveznek

A két éve létrejött Kapuvári Civil Fórum tavalyi éve beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A… Tovább olvasom