Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Szabadlábon a bősárkányi robbantó

Hazamehetett a kórházból, hisz nem került eddig előzetes letartóztatásba az a 27 éves fiatalember, aki október elején Bősárkányban vélhetően magára robbantotta a házát, s aki ellen emellett több rendőrségi eljárás is folyamatban van. Ez jól van így?
A Kisalföld információja szerint a saját lábán hagyhatta el a kórházat az a fiatalember, akit közveszélyokozással gyanúsítanak. Ő volt az, aki október elején a bősárkányi házában vélhetően magára nyitotta a gázcsapot, a szivárgás miatt az épület felrobbant, a szomszédos házakból egy időre kiköltöztették a lakókat. A fiatal férfiről a helyiek azt beszélték, hogy korábban a faluban lövöldözött. (A rendőrség ezt meg- erősítette: garázdaság miatt nyomoznak.)

Lapunk aztán megtudta azt is, hogy Győrben egy tízemeletes házban hasonlóképp kinyithatta egyszer már a gázcsapot. Ott csupán az alsó szomszéd éberségén és a szerencsén múlt, hogy nem történt katasztrófa.


A néhány héttel ezelőtt történt robbanásban a fiatalember súlyosan megsérült, testének 40 százaléka megégett, sokáig életveszélyben volt. Amikor kikerült az intenzívről, a Kisalföld ismét foglalkozott az esettel:  A kórház most a börtöne címmel írtunk róla november 5-én. Akkor a Győri Járási Ügyészség közveszélyokozás bűntette miatt kezdeményezte az előzetes letartóztatását. A bíróság azonban elutasította az indítványt, elsősorban azért, mert a férfi egészségi állapota akkor még „igen aggasztó" volt.

Miként lehet szabadlábon ilyen súlyú bűn- cselekmények gyanújával egy ember?

A legújabb információnk szerint a férfi az égési osztályt elhagyhatta és szabadlábon van. Bősárkányban állítólag már látták is őt – nem a házában, mert az lakhatatlanná vált, hanem vélhetően a korábbi élettársát látogatta meg, aki ott él.  A helyiek ezúttal nem szívesen beszélnek, félnek. De a kérdést ismét feltették: miként lehet szabadlábon ilyen súlyú bűncselekmények gyanújával egy ember?

Próbáltunk választ kapni. A kórház értelemszerűen megtette a dolgát: megmentette a férfi életét, s miután a beteg nem szorult szakellátásra, nekik haza kellett őt engedniük.

 Hogy miért nem került a pszichiátriára, arra a konzíliumban részt vevő szakorvos azt mondta: nem találtak olyan pszichiátriai betegséget, amely a kényszergyógykezelést indokolta volna. A fiatalember vállalta, hogy ambuláns pszichiátriai kezelésen megjelenik, s valóban meg is jelent. Kérdésünkre ugyanakkor, hogy ha valaki kétszer megkísérel öngyilkos lenni, akkor mi a garancia, hogy harmadszor nem teszi, ezt a választ kaptuk: garancia nincs, de tiszta tudattal ezt állította a fiatalember és elfogadta a segítséget.

Az ügyészség továbbra is fenntartja az álláspontját: előzetes letartóztatásba kellene helyezni a férfit, és fellebbezett az elsőfokú határozat ellen, de határozat egészen mostanáig nem született.
A bíróság szóvivője meg- erősítette: valóban a másodfokon eljáró törvényszéki bírói tanács előtt van az ügyészségi fellebbezés.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyémántlakodalom Csornán - A sok munka mellett nincs idő haragra

Tovább olvasom