Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Szabadidőközpont-start?

A település vezetői eltökéltek a megvalósítást illetően, bár sok múlik a pályázatok sikerén.
Sopronnémeti tavaly év végén kivált a Szilsárkány–Bogyoszló–Potyond–Sopronnémeti körjegyzőségből. A döntésre azért szánta rá magát a település önkormányzata, mert Bognár Sándor polgármester szerint az eredeti megállapodásnak nem tudtak érvényt szerezni.

Elkerülhetetlennek tűnt a váltás

– Az egésznek a mozgatórugója természetesen a pénz, mert a támogatási rendszer olyan, hogy három település felett már nincs plusznormatíva. Ez az egyik ok – magyarázta a polgármester. – A másik az, hogy a többi három település iskolafenntartó társulást alakított és a körjegyzőségen belül az intézménnyel kapcsolatos teendőket, többek között élelmezésvezetést is elláttak. Mi meg úgy gondoltuk, hogy jogtalan, ha olyasmit finanszírozunk, amiben nem veszünk részt. Nem sikerült végrehajtani azt a tervet sem, hogy kettővel csökkentsük a körjegyzőségi hivatali létszámot, noha ezzel a költségeket takaríthattunk volna meg. Nem tudtuk elfogadni, hogy Sopronnémetiben ne legyen ügyfélfogadás. Ezért beleegyeztünk, hogy december 31-ével megszűnjön a körjegyzőség, bár számunkra a január 31-e kedvezőbb időpont lett volna.
– Bár a Szil–Pásztori–Zsebeháza körjegyzőségnek van olyan határozata, mely alapján befogadtak volna bennünket, de csak 2007 januárjában csatlakozhattunk volna. Ezért a képviselő-testületünk úgy határozott, hogy elfogadjuk a farádi önkormányzat által felkínált lehetőséget körjegyzőség alakítására.

Munkák, pályázatok

A falu vezetője úgy ítéli meg, hogy az elmúlt esztendő felemásra sikeredett, nagyobb reményeket dédelgettek.
Elkészült a település rendezési terve és környezetvédelmi programja, előbbit a megyei területfejlesztési tanács, utóbbit a környezetvédelmi alap célelőirányzat támogatásával sikerült elkészíteni. Önerőből berendezték a községháza tárgyalóját, a ravatalozóba új drapériát, a parkosításhoz kisgépeket vásároltak. Ugyancsak önerőből folytatták a parkosítást, pályázati támogatással pedig az ifjúsági klub és az idősek klubjának építését. Az átadás tavasszal várható. Szintén a területfejlesztési tanács támogatásával akarták felújítani a Vasút utca burkolatát, de ezt idén tavaszra kellett átütemezni.
– Tavaly összesen 12 millió forintot nyertünk a különböző pályázatokon – közölte az elöljáró. – Vártunk egy nagyobb összegű pályázati támogatást, is amit első körben elutasítottak, de megfellebbeztük. A döntést már meg kellett volna hozni, de ahogy az elbírálásra is több mint egy évet vártunk, a miniszteri döntés is késik, és lassan hatvan nap is letelik a harminc helyett. De optimisták vagyunk, várjuk a pozitív döntést. Az is az elmúlt évhez köthető, hogy elkészült a szabadidő- és wellnessközpont terve. A tervezés költségéhez 300 ezer forintot nyertünk. Szeretnénk, ha idén a kivitelezés terén is lenne előrelépés, ehhez minden lehetőséget igyekszünk megragadni. A beruházás összköltsége félmilliárd forint, ami egy 290 lelkes kisfalu esetében jelentős összeg. Ugyanakkor Sopronnémeti számára óriási kiugrási lehetőség, hisz munkahelyteremtő beruházás is egyben.

Tavasszal közművesítenének

A létesítmény kézilabda- és teniszpályát, wellness-, tornaszobát, súlyfürdőt, szaunát, masszázsszalont, konferenciatermet, uszodát, gyerekeknek pancsolót, éttermet, tekézőt, tizenkét apartmant és kiszolgálóhelyiségeket foglal magában. A tavaszi tervek közt szerepel a közművek kiépítése, a folytatás pedig a pályázatok sikerén múlik. Ám a települési vezető kijelentette; mindenképpen szeretnék megvalósítani a beruházást, akár magántőke bevonásával is.
Végezetül Bognár Sándor nem titkolta, a nagy tervekre tekintettel az őszi választás után – ha a lakosság is támogatja – folytatni szeretné a polgármesteri munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolás a zöldségfeldolgozó ellen

Az osztrák érdekeltségű cég évek óta tartozik összesen nyolcmillió forinttal rábaközi termelőknek. A gazdák összefogtak és felszámolást indítottak a cég ellen. A tulajdonos sem a gazdák, sem a Kisalföld számára „nem elérhető". Tovább olvasom