Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Sűrűbb vasúti menetrendre tettek ígéretet a Csorna-Pápa vonalon

Megtörtént a júliusban ígért egyeztetés a Csorna–Pápa vasútvonal menetrendje ügyében. Nem úgy és nem akkor lesz változás, ahogy azt a helyiek szerették volna.

A Csorna–Pápa vasútvonal menti önkormányzatok, a MÁV, illetve a Regionális Közlekedésszervezési Iroda képviselői egyeztettek a vonal járatairól. A társaság munkatársai ragaszkodtak az egy motorkocsihoz, a településvezetők viszont ezzel nem értettek egyet. Feld István Márton, a Magyar Közlekedési Klub elnökségi tagja azt mondja: számos fontos kérdésről nem is esett szó a megbeszélésen.

– A két motorkocsi üzembe állítása az iskola- és munkakezdések eléréséhez elengedhetetlen. Jó menetrendet két motorkocsi nélkül nem lehet készíteni – véli Feld István Márton. – Ugyanakkor szomorú, hogy ezért külön küzdeni kell. Csornán és Pápán is az utasok szeretnék elérni a munka-, illetve az iskolakezdést. Ez egy járművel fizikailag nem oldható meg, ezért szükség van a két motorkocsi beállítására.

Feld István Márton
Feld István Márton

Feld István Márton hozzátette: az új menetrendet már szeptembertől be kellene vezetni. Erre azonban nem kaptak ígéretet. Az egyeztetésen számos fontos témáról, például az új szanyi megállóról, a buszokkal való összehangolásról, a kerékpárszállításról, az épületek sorsáról nem is esett szó. Azt sem érti, hogy a MÁV miért hosszabbította meg a járat menetidejét hat perccel. Ez a helyzet sok esetben a csatlakozások elérését lehetetleníti el.

– Ha a vasúttársaság érdektelensége és problémagyártása így megy tovább, akkor hamar eljutunk ugyanoda, ahová 2007 előtt. Nem véletlen, hogy az önkormányzatok évek óta szorgalmazzák egy, a MÁV-tól független, térségi vasút létrehozását a megye mellékvonalain. Ilyen hozzáállással nem számíthatunk az utasszám emelkedésére – jegyezte meg.

Németh Gergely, Szany polgármestere is bízott a szeptemberi menetrend-módosításban.
Németh Gergely, Szany polgármestere is bízott a szeptemberi menetrend-módosításban.

Az új menetrend tervezete szerint naponta tízszer indul el a motorkocsi Csornáról Pápára: 6.12-kor, 7.30-kor, 9.05-kor, 12.06-kor, 13.10-kor, 15.25-kor, 17.05-kor, 18.05-kor, 21 órakor és 23.12-kor.

Németh Gergely, Szany polgármestere érdeklődésünkre úgy fogalmazott, hogy bíztak a szeptemberi menetrend-módosításban.

Az új menetrend tervezete szerint naponta tízszer indul el
a motorkocsi Csornáról Pápára.
– Akkor lenne jövője, de egyelőre nem tudjuk pontosan, mikor vezetik be a változásokat. Sajnos a MÁV-nak nem elég harminc nap az átállásra. Én a legnagyobb gondot egyébként abban látom, hogy a MÁV-nál nem változott a szemlélet. Azt keresik, hogyan nem lehet megoldani a problémákat. A tapasztalat egyébként az, hogy a helyiek igénybe veszik a vasutat még így is, hogy kedvezőtlen a menetrend. Ha viszont azt akarjuk, hogy hatékonyan működjön, sokkal rugalmasabb hozzáállás kellene – fejtette ki Németh Gergely.

A végső döntést a menetrendről a minisztériumban mondják ki. Feld István Márton abban bízik, hogy az utazók érdekeit ott majd figyelembe veszik.

A rábapordányi megállónál hét leszálló volt, köztük Molnár Tamásné is gyermekeivel.
A rábapordányi megállónál hét leszálló volt, köztük Molnár Tamásné is gyermekeivel.

Megfigyeléseink szerint a Csornáról délelőtt kilenc óra után öt perccel induló járat negyed tízkor ér Rábapordányba. Pénteken hét utas szállt le róla és még legalább annyian maradtak a kocsiban. Molnár Tamásné Vágról érkezett gyermekeivel látogatóba édesanyjához. Előbb bebuszozott Csornára, onnan pedig vonattal szülőfalujába. A fiatalasszony azt mondja: ha sűrűbb lenne a járat, elég lenne nekik Szanyban felszállni és sok időt megspórolhatnának. Hazafelé ugyanígy.

– Olcsóbb, kényelmesebb is a vonat. Havonta egyszer utazunk haza, örülünk neki, hogy elindították. Azt vettem észre különben, hogy akad utas a járatokon. Ma reggel körülbelül húsz felszálló volt a csornai állomáson – újságolta Molnár Tamásné.

Olvasóink írták

 • 18. dpista 2010. augusztus 19. 12:35
  „Ilyenek miatt mint te, nem mozdul előbbre a vonal ügye.”
 • 17. alföldkis 2010. augusztus 18. 21:03
  „14.dpista

  Azt a "sarkalatos"herrenésed ,mint"többet tett a vasutért", az nem egy "állmester" kő-telessége ?”
 • 16. alföldkis 2010. augusztus 18. 20:52
  „14.dpista
  Jobban esne , ha azért tenne valamit , hogy a csatornavíz ne háromszorosa legyen mint az ívóvíznek mondott csapvíz .
  "A "Sín" (hadd ne mondjam) műveletért meg térjünk vissza pár év múlva , mikor már a tulajdonviszonyok rendeződnek ,mint a "Ruzsits ház +KANADA" és STB. helyeken !”
 • 15. xen 2010. augusztus 18. 20:37
  „Ez az egy-ügyü F.I. gyerek készül-e már a buszok megvédésére? Lesz dolga elég! Amikor a pordányi Mariska néni elindul a csornai kórházba vonattal....mert a busz leállt.”
 • 14. dpista 2010. augusztus 18. 20:29
  „alföldkis! 12. hsz

  Megnyugodhatsz többet tett a vasútért mint te!”
 • 13. alföldkis 2010. augusztus 18. 13:33
  „"Meddig űzhető a családi "LÓ" sport szanyban ???"”
 • 12. alföldkis 2010. augusztus 18. 12:28
  „Ez a "FELD ISTVÁN MÁRTON" mit keres a 100 éves vas-út háza táján ???

  Csak nem valami "strómann" szerepét tölti be ???

  Hol van a "petőházi (EU) kárpótlás" ???nyilvánossága??? ----????

  KIi a "házigazdája" a 100-éves vas-út "REHABILIZÁCIÓJÁNAK" ???”
 • 11. alföldkis 2010. augusztus 18. 10:52
  „Ez a Cs Kovaács és az előző járási kifutófiú ,aki nem győzte számlálni az utasokat a csornai állomáson miért ílyen szorgalmasak ?

  Szanyban új felszállóhely ?

  Telekspekulánsok előnyben ?”
 • 10. xen 2010. augusztus 17. 20:55
  „Kedves Újságíró! Ezt talán nem kellett volna...!”
 • 9. papacsorna 2010. augusztus 17. 19:45
  „"Közben kiderült biztos, hogy rosszabb a pálya a gondoltnál."

  Nem lett rosszabb, ugyanazok a lassújelek vannak, mint eddig.´
  Úgy jött ki a nagyobb menetidö, hogy majdnem minden állomásköz menetidejére rádobtak automatice 1 percet, továbbá a kisebb megállókban is 1-1 perces állásidökkel számoltak, pedig mikor áll Marcaltön, meg Görzsönyben a vonat 1 percet?

  "Illetve nemrég volt Nemesgörzsöny körmnyékén egy 40-es tábla, de azt már megszüntették."

  A Marcal-híd tudtommal még mindig 40-es.

  A lehetetlen viszonylatok c. versenyben az abszolút nyertes egy Pápakovácsi-Sopron napi ingázó volt 2006-ban:)”
 • 8. pusztametró 2010. augusztus 17. 19:34
  „Pista ezt én is tudom, mivel együtt utaztunk. Te, én meg az Antali Zoli.

  üdv:
  Bence:-)))))))”
 • 7. dpista 2010. augusztus 17. 15:19
  „Gyakran előfordulnak" lehetetlen" viszonylatok, én még júliusban Magyarkeresztúrról vagy Zsebeházáról Csornán át Szanyba utazóval is találkoztam.”
 • 6. pusztametró 2010. augusztus 17. 12:44
  „A múltkor a délutáni csornai vonatra Szanyban felszállt egy pasas meg két gyerek. Ebben semmi furcsa nem lenne, ha nem Győrzámoly lett volna az úticéljuk! Van igény a vasútra, de mégnagyobb igény van egy normális menetrendre.

  Nemrég meg egy öreg néni utazott Nemesgörzsönyből Marcaltőre, hogy meglátogassa az öccsét, aki ott lakik.”
 • 5. dpista 2010. augusztus 17. 12:24
  „miracle
  Napi szinten előfordul, hogy az állomásokon és megállókban többet áll a Bz mivel előbb érkezik, ugyanis ilyen kacatul csinálták meg a menetrendet. Ma is a gyorsvonat késése miatt később indult a Bz Csornáról de egy perccel korábban már meg is érkezett Pápára. Ezt a hosszú menetidőt semmi sem indokolja.

  pusztametró
  Sajnos ez napi szinten így van.”
 • 4. pusztametró 2010. augusztus 17. 11:54
  „Arról már nem is beszélve, hogy Csorna sokszor "elfelejtenek" zöldet nyomni a vonatnak. Múltkor az esti vonatnak sem nyomták ki a zöld jelzést, holott semmi olyan nem volt az állomáson ami akadályozta volna a vonat bejárását. Így 18:23 helyett 18:26-kor ért be a vonat. Nem akarom a csornai vasutasokat szidalmazni, de az lehet hogy az első 2 hétben nehéz volt megszokni, hogy újra jelzőt kell a pápainak nyomni, de! már eltelt másfél hónap! Ennyi idő alatt már rég hozzákellett volna szokni az új helyzethez! Pápán furcsa módon mindig szabad a bejárat ha jön a kis motorkocsi Csornáról.

  A pályán 60 km/h-s sebességgel száguldhat a Bézé, kivéve a Rába-hídakat, ahol 10-es lassújel van. Illetve nemrég volt Nemesgörzsöny körmnyékén egy 40-es tábla, de azt már megszüntették.”
 • 3. miracle 2010. augusztus 17. 10:53
  „dpista
  Te ne kezd. 2-3 perc az nem 6.”
 • 2. dpista 2010. augusztus 17. 10:00
  „miracle! Ne kezd a hülyeségeidet! Sokszor 2-3 percet is áll Csornán a bejárati jelzőnél a Bz, mert előbb érkezik. Pálya ugyanolyan csak a marhák így csinálták meg a menetrendet. Talán végig kéne utaznod, hogy lássad mi a helyzet!”
 • 1. miracle 2010. augusztus 17. 08:53
  „"Azt sem érti, hogy a MÁV miért hosszabbította meg a járat menetidejét hat perccel"
  Közben kiderült biztos, hogy rosszabb a pálya a gondoltnál.
  "Sajnos a MÁV-nak nem elég harminc nap az átállásra."
  Amikor rájuk parancsoltak, akkor 3 hét elég volt a semmiből bevezetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Badenbe látogattak a csornai diákok

A Tempus Közalapítvány által támogatott Comenius iskolai együttműködések keretében a csornai… Tovább olvasom