Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Sürget a határidő

A Csorna környéki harmincegy település közül mindössze négy rendelkezik a megfelelő rendezési tervvel. Pedig a jövő év végétől várhatóan minden eddiginél nagyobb jelentősége lesz a dokumentumnak, melynek elkészítése akár egy évet is igénybe vehet.
– Az 1998. január elsején hatályba lépett építési törvény szabályozza a rendezési tervek elkészítését – mondta Stipkovits Tamás, a csornai városháza osztályvezetője. – A törvény intézkedik arról, hogy milyen feltételek figyelembevételével kell a rendezési tervet elkészíteni és kimondja azt is, hogy az 1998 előtt készült tervek csak 2003. december 31-ig alkalmazhatók. Azon a településen, amely a törvény által szabott határidőig sem készíttetett új rendezési tervet, csak akkor lehet építési engedélyt kiadni, ha a hasznosítás jellege, a beépítés mértéke és módja illeszkedik a meglévő környezethez.
A kivitelezést csak jogerős építési engedély birtokában lehet megkezdeni, sőt, előtte nyolc nappal a felelős műszaki vezető nevét be kell jelenteni az építési hatóságnál. Aki ezt nem teszi, ugyanúgy engedély nélkül épít, mintha nem is lenne jogerős építési engedélye. Ezért a munkálatokat le kell állítani, a tulajdonost fennmaradási engedély kérésére kell kötelezni és meg is kell büntetni.
A törvény csupán annyi engedményt ad, hogy ebben az esetben a bírság mértékét ötvenszázalékos szorzóval kell megállapítani, tehát feleannyi büntetést kell fizetni, mintha nem lenne jogerős építési engedély. Ha már szankcióról esett szó, elmondom, hogy egy hetvenméteres, engedély nélkül megépített kerítésért több mint 800 ezer forint büntetést kell fizetni.
– Ön szerint mi az oka, hogy eddig csak négy település készíttetett rendezési tervet ?
– Mint Magyarországon annyi más, vélhetően ez is pénzkérdés, hiszen ez több millió forintba kerül.
– Származik-e valamilyen hátrány abból, ha valahol nem készül rendezési terv ?
– Ennek hiánya gátolja az adott település fejlődését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom