Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Sült vér reggelire, orjaleves délre - adventi disznóölés Kapuváron

Az adventi hétvége keretében disznót vágtak Kapuváron. Volt hagymás sült vér, és készült a toros káposzta is.
Szombat reggel a kapuvári Ivik vendéglő előtt hagyományos módszerekkel ölték le a 150 kilogrammos disznót Tóth István és munkatársai. A reggeli hagymás vér után nyolc órakor már fel is tették főni a toros káposztát.

Délelőtt tíz órakor már fel volt darabolva a disznó.

Tizenegy órakor már a majdnem kész káposztát hordták be a konyhába.

Fotók: Turbók Attila
Dél előtt fél órával már az elkészített alapanyagot töltötték a gépbe Tóth Istvánék. Ahogy hallottuk, a hagyományos módszerekkel készült kolbászra már az elkészítés előtt komoly helyi érdeklődés van.

Töltik.
Délben a disznósajt alapanyagát szedték ki a kondérokból. Megindult a déli menü, hagyományos orja leves és toros káposzta.

Közben a vendéglőben készítik a házi szaloncukrot is. Igazán ünnepi a hangulat, a vendégek kíváncsiak a kolbásztöltésre és a szaloncukor készítésére is.

Abálják. Fotó: Turbók Attila
A nyílt utcán végzett hagyományos disznófeldolgozás mellett az Ivik vendéglőben egyéb kézműves termékekkel is várják az ünnepet Készül a kézműves szaloncukor.

Megeszik. Fotók: Turbók Attila.

Elindult a disznótóros ebéd az Ivikben Számos vendég jegyezte meg, kifejezetten a tóros káposztára "jöttek" ma délben. A kapuvári Szakács Imre és felesége megjegyezte ritka az az alkalom számukra amikor hagyományos eljárással készült tóros ebédet ehetnek, így kapva kaptak az alkalmon szombat délben.

A program:
Péntek
, dec. 21. délután 5 órától - sült keszeg, bejgli, töpörtyűs pogácsa, forraltbor, krampampuli, forró tea, karácsonyi hangulat

Szombat, dec.22. - 6.30 óra - disznóvágás kezdete, disznófogó pálinkával
7.30 óra - hagymás sült vér reggelire
12.00 óra - ebéd: orja leves, toros káposzta

Közben hurkatöltés, kolbásztöltés, amelyeket el lehet vinni vagy el lehet fogyasztani. Forralt bor, tea, pogácsa, bejgli kapható.

Aki akar részt vehet benne, vagy csak nézheti. A disznó teljesen tápmentes, rendes, természetes élelmiszeren (moslék) nőtt fel.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
  • 55. igazember 2012. december 26. 11:18
    „Kedves "ivikpisti " köszönöm a választ.Ha lehet elöre értesitesen, hogy "le ne maradjak a jóról". adorjanattila@freemail.hu Kellemes Karácsonyi ünnepeket és boldog újévet kivánok Önnek és kedves családjának,valamint a jó kis csapat munkatársainak.Csak így tovább,mert nagyon jó dolog amit csinálnak.Üdv.Attila”
  • 54. igazember 2012. december 25. 11:10
    „Üdv "rozsautcai" ,ha idöm engedi veled tartok,ha már egy csapatban evezünk.”
  • 53. ivikpisti 2012. december 24. 20:55
    „Tisztelt Hozzászólók. Megnyugtatásul közlöm, hogy a disznóvágás benn az udvaron történt, csak az jött be aki megakarta nézni. Nem pályázati pénzből. A rózsautcai-nak pedig azt üzenem, hogy remélem még a télen sikerül, egy-két jóízű rendezvénnyel kedveskedni a házi ízek kedvelőinek.

    Köszönöm a hozzászólásokat.

    Tóth István Ivik Vendéglő”
  • 52. Pretorianus 2012. december 23. 22:29
    „49. pancser 2012.12.23. 21:38
    A jövőd... :)))
    Folyt. köv. :)))”
  • 51. Köszörűs 2012. december 23. 21:57
    „Ja...
    Ezt tudtuk eddig is...
    Hogy a disznótoros nehéz étel...
    De, hogy ennyire???”
  • 50. pancser 2012. december 23. 21:57
    „Üdvözlet a kapuváriaknak és boldog Karácsonyt. Majd ünnepek után folytatjuk más témával.”
  • 49. pancser 2012. december 23. 21:38
    „47. Pretorianus 2012.12.23. 21:07
    A legfejlettebb vármegyét emeltem ki, én tudok, te nem. Disznóvágást mint városi lumpenproli nem is láttál soha. Az általad jegyzett képen jól felismerhető vagy, pontosan ilyennek képzellek, az ördög szokott így megjelenni. Jó kép!”
  • 48. Pretorianus 2012. december 23. 21:15
    „http://www.disznovagas.hu/index_files/image574.jpg
    Ezt is neked küldöm, sok szeretettel! :)”
  • 47. Pretorianus 2012. december 23. 21:07
    „42. pancser 2012.12.23. 19:46
    Hát csicska, kiemeltél egy vármegyét, én az országos állapotokat mutattam meg, ugyanabból az időből!
    Ez az én karácsonyi ajándékom neked. :) Ha már disznót úgy sem ehetsz...”
  • 46. pancser 2012. december 23. 21:04
    „"Pretorianus"-nak röviden elmesélem, hogyan zajlott egy igazi hagyományos disznóvágás. Hajnalban ismerős férfiak 3-4-5 fő úgy 1/2 6 óra körül megjelentek a háznál. egy kupica pálinka után indultak hátra az ólhoz, ahol a disznó már nyugtalanul röfögött a szokatlan zajok miatt. Kicsalták vagy kihúzták, végül keményen megragadva az oldalára döntötték a sivalkodása közepette az ól előtt. Lámpa fényénél a böllér szúrt a nyakba, a jó böllér jól, a rossznál szenvedett az állat. A kiömlő vért egy szélesebb edényben felfogták állandó keverés közepette. A pörzsölést biztonságos távolságban az épületektől szalmával végezték. A fogók egy két kupica pálinka után mentek a dolgukra. A gyerekek feladata volt a tűz ébren tartása a két terítés között a még sötét reggelen. Ahogy a szalma leégett késsel levakarták a leégett szőr maradékát, és addig ismételték a szalmatüzet amíg végül a szőr el nem tűnt. A lábakat, a füleket mint kényes részeket, külön szalmacsutakokkal szőrtelenítették. A körmök szaruját kellő perzselés után lehúzták a gyerekek, játszottak vele. A pörzsölés végeztével a disznót tisztára mosták, sikálták gyökérkefével. A bontás vagy asztalon, vagy fán történt, de mifelénk inkább asztalon. A reggeli vagy hagymás vér volt, vagy friss máj a disznó szétbontása után cirka 8 órakor. Hagyomány volt a kóstoló intézménye is, mindenki legalább 4-5 disznóvágásból részesült, főleg a gyorsan romló termékeket küldték érthető okokból, de volt abban töpörtyű és némi friss hús is.
    Nagyjából ez volt a rituálé. A feldolgozás, ahány ház annyi szokás!”
  • 45. pancser 2012. december 23. 20:35
    „43. Patriot 2012.12.23. 20:24
    Távol áll tőlem, hogy egy ilyen nosztalgia disznóőlés miatt valakit is megbántsak. Tényleg nagy esemény volt azokban a szegény időkben amikor dédapáink fiatalok voltak. Friss disznóhúshoz csak disznóvágáshoz jutottak, persze, hogy esemény volt. Akkor készítették el azokat az ételeket, amelyek erőt adtak a megerőltető nehéz testi munkákhoz. A jobbmódúaknál kitartott a füstölt szalonna aratásig, de sok helyütt, főleg ahol sok volt a gyerek nem.
    A disznóvágás a rövid ideig tartó bőséget jelentette a nyomorúságban. Ezért a nosztalgia!
    A nehéz paraszti ételekhez nehéz testi munka társult, ma nem. Ezért a mai sokkal könnyebb fizikai terhelés miatt ezek az ételek módjával fogyaszthatók, ha valaki törődik az egészségével!”
  • 44. levente0304 2012. december 23. 20:31
    „Ez is pályázati pénzből lett megcsinálva??)))”
  • 43. Patriot 2012. december 23. 20:24
    „Némelyeknek egy jóízű disznóölésről mennyi baromság jut eszükbe! Hihetetlen.

    alekínyó, na ez egy vacsora! :D”
  • 42. pancser 2012. december 23. 19:46
    „35. Pretorianus 2012.12.23. 16:11.
    Nem a szennyirrodalomból szerzem az ismereteimet, hanem a korabeli monográfiákból. Forrás: Borovszky Samu, Magyarország Vármegyéi és városai, Pozsony Vármegye egészségügye, Pávay Vajna Gábor dr.
    "A vármegyében a nagyarányú gyermekhalandóságnak tehát egyik főoka az orvosok hiánya. A gyermekhalandóság feltűnően magas arányú. Országszerte vígasztalan képet nyújt ugyan a gyermekhalandóság statisztikája, de sajnos, hogy a műveltségben előrehaladott Pozsony vármegye nem hogy alatta maradna az országos átlagnak, hanem túl is lépi azt. Még mindig több mint 50% a hét éven alúli gyermek az összes halottak között. Ez a roppant százalék nem időszakos, hanem állandó jelenség. Pedig hogy kellő körültekintéssel nagyon is lehet csökkenteni a rendkívül nagy gyermekhalandóságot, azt Pozsony város példája tanúsítja, a hol 34-40 százalék körül van a még mindenesetre magas gyermekhalandóság; 1900-ban a hét éven alúl elhalt gyermekek Magyarország területén az összes halálozások 50.8, 1901-ben 48.4, 1902-ben 50.7 százalékát tették. Ugyanez években Pozsony vármegyében a halálozási arány 50.6, 48.6, 51.8 volt, tehát ez utóbbi esztendőben több mint egy százalékkal magasabb."
    Ez volt a szép jó világ! Döbbenetes nem kedves olvasó?
    Belphegor ezt sírod vissza?”
  • 41. alekínyó 2012. december 23. 19:43
    „Jó estét!
    Most fejeztem be a vacsorámat: házi füstölt húsos kolbász,házi turista szalámi,Cserpes sajt,Cserpes tejföl,peresztegi fehér kenyér,csípős zöld paprika.
    Na,mit szóltok hozzá? Mindezt most leöblítem 2dl Soproni Kékfrankossal,aztán kezdődhet a film...
    További szép estét mindenkinek!
    FORZA JUVE!”
  • 40. Pretorianus 2012. december 23. 18:26
    „Ne törődjetek semmivel, egyetek mértékkel minden féle disznóságot! :)
    Egészségetekre!”
  • 39. Köszörűs 2012. december 23. 17:59
    „vera2012!

    Koleszterin, ózonlyuk meg államadósság azóta van...
    Mióta beszélünk róluk.”
  • 38. elf88 2012. december 23. 17:34
    „Tisztelt:34. Hyppolit
    A munka hószútavú káros hatásairól is vannak tények ,mégsem mondja senki hogy nem szabad dolgozni.”
  • 37. Köszörűs 2012. december 23. 17:12
    „Százhat évesen halt meg a falumbeli Pethő Jóska bácsi.
    Szinte a halála napjáig friss elmével és mozgékony testtel élte napjait.
    Kedvenc étele a kövesztett tokaszalonna, kedvenc itala a Soproni kékfrankos volt...

    A gének gyerekek!...a gének!”
  • 36. vera2012 2012. december 23. 16:11
    „60-70 évvel ezelött még senki nem gondolt a koleszterinra. Nincs jobb egy frissentöltött kolbásznál savanyú uborkával!”
55 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult az őszi szemeszter Kapuváron

Tovább olvasom