Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Struktúraváltás többmilliós megtakarítással

Az átalakítások során csökkennek a vezetők pótlékai, melytől éves szinten közel négymillió forint megtakarítást remél Kapuvár vezetése.
Hámori György
A kapuvári polgármester sajtótájékoztatón ismertette a hivatal struktúrájának átalakítási terveit, melyektől több millió forintos megtakarítás mellett a munka színvonalának javulását is várja a város első embere. Hámori György kifejtette: az idei központi költségvetés nagyon komoly megszorításokat tartalmaz az önkormányzatokra nézve, ez csak a normatívák csökkenése esetében is hetven-hetvenöt millió forintos elvonást jelent.

– A város idei büdzséje is mínusszal indul, ez elkerülhetetlenné teszi a racionalizálásokat Kapuváron – tette hozzá. Véleménye szerint ezen takarékossági intézkedések indokolják az intézmények szervezeti felépítésének átalakítását, a mintegy százmillió forintos működési hiány miatt is.

– Az idei költségvetést az erőgyűjtésnek szenteljük, ezért a fejlesztések visszafogása mellett átalakítjuk, racionalizáljuk a város intézményeit, ennek első lépése a hivatal átalakítása – mondta a polgármester. Ennek során a városházán gazdasági és humán irodát hoztak létre egy-egy irodavezető felügyelete alatt. A gazdasági iroda – mely a polgármester szerint a költségvetés legfontosabb őre lesz – alá tartozik a pénzügyi, az adóigazgatási és a városfejlesztési osztály. A humán iroda felügyeli a titkársági, az igazgatási osztályokat, valamint a gyámügyi és az építésügyi csoportot.

Idén még a kapuvári városháza szárnyai alatt működik a kistérségi iroda. Az átalakítások során csökkennek a vezetők pótlékai, melytől éves szinten közel négymillió forint megtakarítást remél Kapuvár vezetése. Hámori György szerint a bércsökkenés feszültségeket okozhat, de hangsúlyozta: a takarékossági intézkedések személyes áldozatvállalással is járnak. – Ezen túl a hivatalon belüli munka javulását szeretnénk elérni – tette hozzá Hámori György.

Úgy véli, ez idáig a képviselő-testület csak a történtek után kullogott, az átalakítástól a hivatalon belüli információáramlás gyorsulását várják a vezetők, miáltal a városatyák döntési helyzete is javulhat.
Az új struktúrának júniusig kell teljesen kialakulni, az után dönthetünk a kezdeményezés eredményességéről vagy az esetleges személycserékről, elbocsátásokról is – mondta Kapuvár polgármestere.

– Több vezetői poszt betöltéséről is dönthet a testület, gondolok itt a művelődési központra és a kórházra – jelentette ki a polgármester. Véleménye szerint az elmúlt időszak személyi döntései minden esetben megalapozottak voltak, az előbbiekben a pályázatok

hiányosságai idézték elő a mai helyzetet. A Széchenyi- és a Pátzay-iskola összevonása elkerülhetetlennek tűnik. A kisiskolák megszűnése miatt a városnak fel kell készülni nagyobb számú vidéki tanuló fogadására. – Több mint száz olyan gyermek jár intézményeinkbe, akik után nem tudtunk állami plusznormatívát igényelni, ez is generálja az intézmény-összevonást – tette hozzá Hámori György. Ennek személyi konzekvenciáit véleménye szerint még korai levonni, először az osztályok létszámával és a pedagógusok megemelt kötelező óraszámával kell tisztában lenni.
Lapunk hétfői száma foglalkozott a polgármesteri juttatásokkal. Eszerint Kapuvár vezetője ötszázezer forintos bruttó bér mellett nem vesz fel költségtérítést. Ennek okairól Hámori György kijelentette: a törvényi szabályzás szerint az új vezető bére nem lehet kevesebb az előző polgármesterénél. Dr. Biró Péter félmillió forintos bérét a helyi testület az új vezető esetében sem emelte meg. – Azzal, hogy költségtérítést nem veszek fel, a takarékossági intézkedések fontosságát demonstráljuk a város lakossága felé – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bátorítás pedagógiája óvodában, iskolában

Az enesei óvoda előadás-sorozat keretében ad lehetőséget a büntetés nélküli nevelés megismerésére. Tovább olvasom