Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Sorozatban elbukott csornai pályázatok

Csorna - A csornai önkormányzat pályázataihoz a város által kibocsátott kötvény biztosítaná az önerőt. A közelmúltban azonban a település számos igényét elutasították a kiírók.
„Szüksége lenne a városnak nyertes pályázatokra, mert önerőből a fejlesztések nem valósulhatnak meg" – mondja Gyopáros Alpár. Csorna alpolgármestere arról beszélt a Kisalföldnek, hogy az utóbbi időben több pályázatukat forráshiányra hivatkozva utasították el. Ezek között volt nagyszabású, több milliárd forintos beruházás, de pár milliós is.

– A város idei költségvetésében minimális forrást tudtunk fejlesztésre elkülöníteni – vázolta a helyzetet Gyopáros Alpár. – Az önkormányzat felkészült a pályázatok fogadására, elsősorban a nagyberuházások támogatásában bízunk. Önerőt a kibocsátott egymilliárd forintos kötvényből tudunk biztosítani. Célunk, hogy olyan kiírásokat találjunk, melyek támogatási mértéke magas. Az Európai Unió főként közszolgáltatásokat érintő pályázatainál ez 80–90 százalékos.

A csornai önkormányzat az elmúlt hónapokban több kiírásra is pályázott. Ezek között voltak persze sikeresek is, de számos olyan akadt, melyet elutasítottak.

A csornai sebességmérők kihelyezése sem nyert támogatást.
A csornai sebességmérők kihelyezése sem nyert támogatást.

– A pályázati rendszerek hátrányai között említhetem meg, hogy túl bürokratikusak, a kiírók gyakran a beadási határidő lejárta előtt változtatnak a feltételeken – folytatta az alpolgármester. – Ezek hátrányosan érintik az önkormányzatokat. Ráadásul sokszor olyan kötött fejlesztésekre lehet pályázni, melyek nem az önkormányzatok fejlesztési elképzeléseinek élén állnak. Ilyenre példák az iskolafelújítások.

Elvárnak olyan műszaki tartalmat, informatikai fejlesztéseket, amik nem létfontosságúak. Erre szokták mondani, hogy digitális táblánk már van, de a tető beázik. XXI. századi beruházásokat követelnek meg akkor, amikor XIX. századi problémákkal küzdünk.

Gyopáros Alpár
Gyopáros Alpár
Gyopáros Alpár a sikertelen csornai pályázatokról is tájékoztatott. Ezek között volt a Széchenyi-iskola homlokzatfelújítására és nyílászárócseréjére benyújtott 20 millió forintos igény. A Regionális Fejlesztési Tanács utasította el kérésüket. Szintén nem találta támogatásra méltónak a volt Laky Döme utcai községháza tetőszerkezetének javítását célzó pályázatot. Erre 14 millió forintot igényelt a város.

– Az Egerfa és Erkel Ferenc utcák rendbetételére ugyan nyertünk 7 milliót, de nagyon rossz feltételekkel. A beruházás 20 millió forintos volt, azaz a felét sem finanszírozták, ráadásul a járulékos munkákat nem támogatta, kizárólag az aszfaltozást. A feltételek miatt nem valósult meg az Erkel utca nem aszfaltozott részének felújítása sem. Sikertelen volt az önhikis pályázatunk is, aztán elutasították az „intelligens városközpont" pályázatunkat is, mely nem kerülhetett be a kiemelt regionális projektek sorába. Ez 2,5 milliárdos költségvetésű volt, amiből a belváros felújítását terveztük. Hárommillió forintból sebességmérőket szerettünk volna a város több pontján elhelyezni. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ azonban visszautasította igényünket, noha ha valahol szükség lenne ilyen eszközökre, akkor Csornán mindenképpen.
Az önkormányzat nem vesztette el a kedvét a sikertelen pályázatok után sem. Jelenleg is vannak elbírálásra váró és benyújtás előtt álló anyagai. Ilyen például városközpont felújítását célzó, aztán a volt községháza homlokzatrekonstrukciójára vonatkozó, illetve a Széchenyi-iskola felújításával kapcsolatos. Gyopáros Alpár megjegyezte: pályázataikat minden esetben forráshiányra hivatkozva utasították el.

– Eddig négy-öt pályázatunkat nem támogatták a kiírók. Reméljük, hogy politikai okok nem játszottak közre. Csornát, illetve a csornaiakat nem akarják így büntetni azért, mert 2006 őszén a változást választották. Ha valóban nem politikai szándék áll az elutasítások mögött, akkor remélem, a döntéshozók is megértik, hogy a városnak szüksége van a fejlesztési támogatásokra – fogalmazott az alpolgármester.

Olvasóink írták

 • 18. Lacikó 2008. április 04. 20:16
  „nooormälis és benedek,mi az igaz(i) nevetek!?”
 • 17. Nooormális? 2008. március 31. 14:41
  „Benedek!

  Az én szavazatom nem segítette ezt a dilettáns bandát az ország nyakára. (Gondolom a tiéd igen.)
  Csak a lopáshoz és a hazudozáshoz értenek. Aki nem vak, látja hová jutottunk 2002 óta.
  Ha egy országban a félretájékoztatott, becsapott és az ostoba emberek vannak többségben, akkor az ő akaratuk érvényesül.(Szerencsére ez már a múlté.)
  Éljen a demokrácia!”
 • 16. Benedek 2008. március 30. 21:32
  „Mint például neked Noormális. Hehe”
 • 15. Nooormális? 2008. március 30. 08:51
  „Tisztelt Capr!
  "Egy lokálpatriótánál nem kell lobbizni"
  Itt nem gondoltam másra, csak arra, hogy bizony Papp elvtárs a csornai kórház támogatása ellen szavazott a parlamentben, utána pár héttel volt képe a Kisalföldben nyilatkozni, hogy ő bizony most is, ellenzéki városvezetésnél is 40 milliót hozott a kórháznak.
  Azt persze elfelejtette közölni, hogy ezt a pénzt az elbocsátott dolgozók végkielégítésére adták.
  Na ilyen alakoknál kár lobbizni, el kell takarítani őket, és el is lesznek, ha tetszik nektek, ha nem.
  Ugyanis a többség ezt akarja, legalábbis most úgy néz ki.
  Lehet, hogy március 9-e után nem csak 10-e jön?
  Egyébként a demokráciának nevezett, utópisztikus államformával van egy nagy baj, tudniillik a taplógomba szintjén vegetáló, analfabéta embereknek is van szavazati joga. Nagy hiba.”
 • 14. Capr 2008. március 29. 20:56
  „Tisztelt Nooormális?!

  "Egy lokálpatriótánál nem kell lobbizni" "Szerencsére sokan gondoljuk úgy, hogy vannak emberek akikkel nem szabad szóbaállni." Ön komolyan azt gondolja illetve elvárja, hogy ha valakivel nem áll(nak) szóba (illetve sok Önnel hasonló gondolkodású is ekként érzi) akkor pusztán lokálpatriotizmusból az Ön és haragot tartó társai, mint városlakók ügyéért tovább fog lobbizni a döntéshozóknál? Azokért, akik nyiltan sarat dobálnak rá? Ráadásul, ha nem teszi, akkor kicsinyes? Mert azt gondolja, hogy az ő lobbizása alanyi jogon jár Önnek, mint a város lakójának?

  "...most keresztbe tesz ahogyan tud" Keresztbe nem tesz, csak nem lobbizik a pályázatoknál. Ez lényeges különbség. Azzal bizonyára nem mondok újat, hogy a pályázati keretösszegek általában kevesebbek, mint az igények. Ezért kell lobbizni. Sajnos vannak akikkel nem értünk egyet, de ha Ő tud olyan ügyben segíteni ami nekünk hasznos, akkor meg kell találni vele közös hangot. Ez a kompromisszum és nem az, hogy erőből leugatom, mert utálom, de csinálja meg, mert ez nekünk kell.

  "...azt tartjuk, aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók." Én meg azt tartom, hogy ha valamit el akar érni (főként pénzügyi segítséget) akkor tanulja meg tisztelni embertársai hülyeségét.

  Ha egy önkormányzat sorozatban bukja el a pályázatait, akkor nem kellene megvizsgálni az okokat? Nem lobbiztunk megfelelően? Kevesek vagyunk a döntéshozóknál? Rossz volt a pályázat? stb. Nem kellene megoldásokat keresni az okokra? Alkalmazzunk profi pályázatírókat, lobbizunk még ha utáljuk is a tevékenységet, üljünk asztalhoz ill. interpelláltassunk a parlamenti képviselőinkkel stb. Ebből a cikkből azt érzem, hogy ülünk a hivatalban, utáljuk egymást, de a sültgalamb repüljön a szánkba. Ha meg nem, akkor nyavalygunk, hogy de rossz nekünk. Ja, és nem kellene mindjárt a politikai okokkal misztifikálni a történetet.

  Még valami. Csorna választott parlamenti képviselője Áder János. Papp József listáról került be. (ha Önön és reális-on múlott volna sehogyan sem kerül be) Gyopáros Úr, tetszenek megkérni Áder Urat is, hogy segítsen a pályázatoknál. Mert Ő is lokálpatrióta, ha már egyszer megválasztották. Áder Úr bizonyára el fogja mondani, ha politikai okokból született negatív döntés a város kárára.

  Ja még mielőtt kapok a pofámra: A realista gondolkodásnak nincs köze a hithez. A jellemhez, becsülethez is csak annyi, hogy mindenki a saját értékrendje szerint méri a világ dolgait. A realizmus mindig a rideg tényeken alapul. Távol áll tőlem a liberalizmus, az anyámat sem adom el hogy lobbizhassak, de nem is sírdogálok a megyei napilapban, ha nem mennek a dolgaim, nem takonykerincűzöm le akikkel nem értek egyet, nem próbálok politikai színezetet maszatolni a történetbe, hanem reálisan megvizsgálva a helyzetet, próbálom a legjobbat kihozni belőle.

  Tisztelt reális! Az országot éppen az a hozzáállás juttatta ide, amit képvisel. Utáljuk a másikat, "nekem alanyi jogon minden jár", "aki nincs velem, az ellenem", "dögöljön a szomszéd tehene is" stb.

  Capr”
 • 13. reális 2008. március 29. 20:12
  „Liberális = takonygerincű
  Nincs sem hite, sem hazája, sem jelleme, sem becsülete.
  Ha kell - a mostani hozzászólásából is ezt követzik - még az anyját is eladja, ha valamit "összelobbizhat".
  Ez a hozzáállás jutatta oda országunkat, ahol most vagyunk.
  Talán az ilyen "emberek" eltűnnek a hatalomból....”
 • 12. Nooormális? 2008. március 29. 18:27
  „Egy lokálpatriótánál nem kell lobbizni.
  Igen, én tényleg szembefordulok ezekkel az emberekkel.
  Itt nem csak pénzről, hanem emberi értékekről(morál, tisztesség, emberség stb.)van szó. Bár a magadfajta ezeket a dolgokat hírből sem ismeri.
  Szerencsére sokan gondoljuk úgy, hogy vannak emberek akikkel nem szabad szóbaállni.
  Tudod, mi kompromisszumképtelen állatok azt tartjuk, aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.”
 • 11. Liberális 2008. március 29. 18:04
  „Nooormális? !

  Ki beszélt itt országos politikáról, te majom?!

  Nem az lenne a cél, hogy leüljünk egymással szembe és megbeszéljük a kihogyanmintet?

  Csak az a baj, hogy kicsiny városunkban, ahol én is élek, sok-sok ilyen marha, begyöpösödött, kompromisszumképtelen állat van, mint te, aki e hozzászólást megírtad.


  Visszaolvastam immár többedszerre, azt, amit az előző hozzászólásomban írtam.
  Mi volt benn a lényeg? Na mi?

  Ez az noormáliskám!
  Hogy üljünk le, beszéljük meg, lobbizzunk oda, ahová kell!

  S te pedig mit tennél?
  Még jobban szembe fordulnál ezekkel az emberekkel!
  S ha most te lennél a tűz közelében itt Csornán, rólad sem neveznének el közteret pár év múlva.

  Hülye vagy vazze, már én nem tudom, hogy miért is válaszoltam erre a hozzászólásra.

  Hülyegyerek.”
 • 10. Nooormális? 2008. március 29. 08:26
  „Liberális!
  Szerencsére nem fenyeget az a veszély, hogy a magadfajta gerinctelenek kerüljenek hatalomra.
  Nem kell sokáig köpdösnöd a tükröt, ti is oda kerültök, ahova valók vagytok. Ingyenélő, semmirekellő magyarellenes banda.
  Büszkék lehettek magatokra, szép volt márc. 15-én a zsidó és cigány zenére való ugrabugrálásotok a Petőfi szobornál.
  Undorító népség.”
 • 9. matriné 2008. március 28. 20:24
  „Vuki-Berci itt az alkalom! Unatkozik a csornai rendőrkapitány!
  Alig alig van neki dolga . Talán ért a bűnmegelőzéshez! Fel kell neki tárni a véleményeteket! Itt a kutya sem törödik nem Csorna hanem az egész ország dolgával sem!”
 • 8. DDLKMM 2008. március 28. 20:21
  „csorna semmit nem érdemel?
  nagy arccal ott volt a vasúti csomópontotok , a közúti "előnyös" tranzitcsomópont, a nagy termálfejlesztések.

  most meg bér-cikkeket írtok a kisalföldbe,...kell ez?
  csendben pályázzatok, ne sajnáltassátok magatokat, szakértő képviselőket, és belőlük fele ennyi is elég lenne!”
 • 7. Liberális 2008. március 28. 18:32
  „Szerintem...

  Oda kell lobbizni, aki a hatalmat bitokolja.

  Ilyen egyszerű.

  Legyen az Papp, legyen az Áder, legyen az akárki. Mondjuk én.
  Ha hatalomra kerülök, nekem kell majd lobbiznotok, ha el akartok érni valamit.
  Ha Gyopi kerül hatalomra, akkor meg neki. Nem?

  Beleköphetek otthon a tükörbe, azt nem látja senki. Azt viszont igen, hogy leültem tárgyalni azzal, akit amúgy nem szeretek, s lett belőle új közér, meg park, meg minden más.

  Ne a múltat firtatgassuk, mert az nem visz előre.
  Közösen, kölcsönös bizalommal és tisztelettel egymás iránt!
  Így fog ez menni, s így kéne menni ennek!
  Egymásért, városunkért csináljuk.
  Otthon meg lehet tükröt köpdösni, de amikor jön pár eredmény, akkor meg majd nem győzzük a saját vállunkat veregetni. De azt már nem a tükör előtt!”
 • 6. Nooormális? 2008. március 28. 17:36
  „Nyugi Gyopi!

  Csorna Papp József "áldásos" tevékenysége alatt csak visszafejlődött. Kicsinyességből a "nagy államférfiú" most keresztbe tesz ahogyan tud. (Csak nem fletó a példaképe?)
  Már ez sem számít, rövid idő múlva eltűnnek végre a közéletből, és akkor tiszta lesz újra a levegő és új élet kezdődik a romokon.”
 • 5. Vuki 2008. március 28. 12:06
  „Mert Papp Úr?! aztán rengeteget tett Csornáért. Talán épp a Kisalföldben olvastam, hogy elk....t negyvenmilliót. Hát ha a csornaiak egy ilyennek nyalnak MB 1113 szerint, akkor tényleg itt a világ vége.”
 • 4. Berci 2008. március 28. 10:25
  „Ebből még nagy cumi lesz!

  Mivel nem vagytok elég jók Bp. irányába, nem is tudtok sikeresek lenni.

  A maffia célja meg az, hogy a kórház csődöljön, belőle egészségothon vagy hotel lehessen, persze olcsón, mert a csődeljárásban valami vastag befektető áron alul megszezi, aztán jöhet a termálprojeklt, meg minden más!

  Csődöltessünk be mindent, aztán akkor építhetünk tiszta lapokkal!
  Nélkületek! :):):)”
 • 3. MB 1113 2008. március 28. 09:39
  „hehehe

  Nem-e? Nem politikai a döntés?!
  Jaj Istenem, hát mi lenne, ha nem az?

  Mert ez a marha bágyú csornai nép már sokadik alkalommal választ a kormánnyal ellentétes helyi képviseletet!

  Mert a Janika nem ül le a Józsikával, mert magasabb rendűnek hiszi magát!

  Mit vártok csornai emberek? Pógárok!
  Megválasztottatok egy tisztán fideszes testületet, van egy Pesten élő képviselőtök, aki ráadásul már az EU-ba pályázik, foglalkozik is itt valaki veletek...

  S a kormánypárti képviselőt, legyen ő csak listás, semmibe veszitek, meg utáljátok.
  A Józsi is ember, szerintetek akar ő foglalkozni veletek, ha ti így álltok hozzá??! Nektek kéne nyalni oda, nem neki ide!

  Aztán menne a pályázat!
  Nem korrupció, csak lobbi! Megy ez,ha akarjátok!

  Aztán lesz főtér, elkerülő, iskolaprojekt, műv. ház, meg minden más!

  Csak addig jussatok el tisztelt narancsvezetés, hogy a másik oldalnak is,lehet igzsága, nem pedig az a cél, hogy ellentételezést kell venni az elmúlt ciklusok vélt vagy valós képviselőtestületi igazságtalanságain!
  Aztán?
  Nem egy a cél? Nem közös hajóban evezünk?

  Akkor meg???!!!

  Keressétek meg a Papp országgyűlési képviselő Urat, aztán tegyetek neki ajánlatot, hogy megnyaljátok a talpát, ha Pesten körülnéz egy kicsit!”
 • 2. miro132 2008. március 28. 09:36
  „Arra nem gondol a tisztelt alpolgarmester ur hogy eleht hogy egyszeruen a palyazati anyag volt ertekelhetetlen ? Ha ilyen sok palyatot buktak el akkor erdemes lenne a palyazat iro ceget lecserelni !! Mindig egyszerubb a csunya politikat hibaztatni akkor is ha a sajat anyagunk nem uti meg a mercet!!”
 • 1. Á-kos 2008. március 27. 20:41
  „Pályázni,pályázni,pályázni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgárőr riasztotta el a betörőt

Bogyoszló - Polgárőr akadályozta meg, hogy kirabolják a takarékszövetkezet kirendeltségét a… Tovább olvasom