Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 3°C | 7°C Még több cikk.

Sokszor dolgozik köszönömért

Csorna - Tíz forintért ˝gringel˝, nyolcvanért patentoz, százhúszért cserél zárat. ˝Hogyan kérhetnék többet?˝ – mondja Horváth Károly bőrdíszműves, akinek a műhelyében megállt az idő. A hangulat békebeli, a szerszámok évszázadosak.

Nem hinnénk, hogy létezik még egy olyan árjegyzék az országban, mint a csornai Horváth Károlyé. A bőrdíszműves egyes munkafolyamatokért mindössze tíz-tizenöt forintot kér. Például a ˝gringelésért˝. Sokszor ennyit sincs szíve elfogadni. A táskafogó javításáért viszont már jobban megnyomja a ceruzát a mester: 400 forintot számol fel párjáért.

Békebeli hangulatú műhely

Horváth Károly Árpád utcai műhelyében igazi békebeli a hangulat: az illat, a mester stílusa mind nyugalmat áraszt. Ide nemcsak dolgoztatni, de megpihenni is betérnek az emberek. Az apró helyiség egyébként múzeumnak is beillik. A szerszámok ugyanis ősiek, 150–200 évesek. Az eszközök ugyan hagyományosak, de a szakma már nem. A bőrművesek ma nadrágokat patentoznak, kínai táskákat foltoznak, cipzárt varrnak. Horváth Károly Csornán ezt tizenöt-húsz forintokért teszi. Azt mondja, igazi felüdülés, ha valódi bőrszíjak, lovasfelszerelések akadnak a kezébe.

Lovasfelszerelés ma már Mexikóból

– 1968-ban kezdtem a szakmát, 1980-ban lettem önálló iparos – avatott be a múltjába. – Nagybátyám, Radó Viktor volt bőrdíszműves Vágon. Tőle örököltem talán a hajlandóságot, a szakma szeretetét és jó néhány szerszámot is. Persze az elmúlt negyven évben alaposan megváltozott a helyzet. Annak idején még a műbőr aktatáskák adtak sok munkát. Aztán a sportkörök tízesével hozták a focilabdákat javításra és az ipari üzemek is elláttak feladattal, a géphajtó szíjakat varrtuk. A határőrségnek rendszeresen készítettem járőrtáskákat, váll- és derékszíjakat, kutyavezetőket. Akkoriban még gyakran került hozzám lószerszám is. Mostanra ezek mind eltűntek. Cipzárakkal bajlódunk, meg gombokkal, és toldjuk az olcsó kínai táskákat. Néha hagyományőrzők keresnek meg, katonai szíjakat készítek nekik, meg tőrtokokat. A lovasok is egyre ritkábban jönnek, ők Mexikóból, készen veszik a felszerelést.

Muzeális szerszámokkal, békebeli hangulatban, évtizedes árakon dolgozik Horváth Károly csornai bőrdíszműves.
Muzeális szerszámokkal, békebeli hangulatban, évtizedes árakon dolgozik Horváth Károly csornai bőrdíszműves.

˝Mennyit kérjek érte?˝

Újra elővéve az árjegyzéket, érdemes felsorolni a tételeket: gringelés 10–15 forint. ˝Ez a fűzőszem beépítése az övbe, mit kérjek érte?˝ – kérdez vissza. Patentozás 80 forint, zárcsere 120, szőnyegszegés 100, és ebben már az anyag is benne van.

– Gyakran jönnek, üssek egy lyukat az óra- vagy a derékszíjba. Néhány perc alatt megvan, nincs anyagköltség, ráfordítás, nem kérhetek el száz forintokat – fogalmaz.

˝Gyakran jönnek, üssek egy lyukat az óraszíjba. Nem kérhetek érte száz forintokat...˝
Sokszor még ennyit sem számol fel. Ottjártunkkor ketten is fizetés nélkül távoztak, köszönömért dolgozott a mester. ˝Ők majd visszajönnek hozzám nagyobb munkával is˝ – jegyzi meg. Szinte elszégyelli magát, amikor a magasabb tarifákat olvassuk az árlapról. Labdabelsőcsere 2500 forint, tőrtok 2000, késtok 1200.

– Ezekkel már azért lehet bajlódni. A labdához egyébként adom a belső részt is. Munkaigényesebb, nagyobb odafigyelést igénylő megrendelések – magyarázza, miért is a drágaság. – Meg nem gazdagodom, azt tudom, de a megélhetést azért biztosítja a munka.

Nemcsak a műhely, a hangulat, a mester és a szerszámok békebeliek tehát, hanem az árak is. És sokan valóban csak beszélgetni járnak be.

– Van egy visszatérő vendégem, mérnök. Ő csak üldögél mellettem, nézi, ahogy dolgozom. Azt mondja, megnyugszik, megpihen a régi gépek között – teszi hozzá Horváth Károly. Nála egymás mellett sorakoznak a Singer varrógépek. A varrószék kétszáz éves és nem fiatalabb a tolóméter sem. A félhold kések százötven évesek, eredeti francia darabok, ébenfa nyéllel.

A jövő bizonytalan

Hogy mi lesz ezeknek a muzeális tárgyaknak a sorsa, ha a csornai mester nyugdíjba vonul? Addig ugyan néhány éve van még, de ő sem tudja a választ. Fia kitanulta a szakmát, de nagyot váltott és ma már külföldön él.

– Amíg lehet, dolgozom, mint az egyik utolsó képviselője a bőrdíszműveseknek. Azt tudomásul vettük, hogy az évtizedek alatt átalakult a szakma, de a jövőt nem látjuk. Azt hiszem, egy darabig még az egyszer használatos kínai táskák, szíjak biztosítják a megrendeléseket – gondolkodott el az iparos.

Olvasóink írták

 • 18. keritom 2010. március 11. 22:12
  „Valóban nem találkoztam hozzá hasonló, kedves, nyugodt, jó szakemberrel, aki ráadásul megfizethető áron dolgozik változatlanul. Köszönjük, hogy van nekünk!”
 • 17. Lárika 2010. március 05. 21:30
  „Miért nem az ilyen Embernek van tíz gyermeke és száz unokája?”
 • 16. Baradlay 2010. március 03. 00:09
  „O olyan ami csak a Grimm meseiben talalhato! CSODA!!!!!!!!!!”
 • 15. srac 2010. március 01. 10:50
  „"A legtöbbet abból tanulhatunk, ha nézzük hogyan dolgoznak a valóban nagy mesterek."”
 • 14. Goldman 2010. február 28. 19:32
  „Kevés az ilyen jószándékú, derék, becsületes ember. Tanulhatnának tőle sokan és nem csak a politikusokra gondolok. Egyébként, igen! Nála valahogy megállt az idő, mert aki betér hozzá az észreveszi a nyugalmat azt, hogy jó betérni. A hajdani gyerekkorokat idéző hangulat. Szerintem nyithatna egy másik helységet is ahol a sok beteg pszihikailag megviselt embert már csak a modorával és kedvességével is tudná gyógyítani.
  Szeretünk Karcsi "bácsi"!”
 • 13. fmarco 2010. február 28. 17:15
  „Tisztelet az Úrnak! Le a kalappal. Az APEH-től meg minden kitelik... Szörnyű, remélem dolgoznak EMBEREK az Apehnál!”
 • 12. Jandex 2010. február 28. 16:58
  „11. hozzászólás andor47
  4.H.sz. !!!”
 • 11. andor47 2010. február 28. 16:30
  „Ezekkel az árakkal nem fogja a bácsi elérni az "adott tevékenyégre előírt minimunjövedelmet" ezért ha majd vizsgáják nagyon meg fogja bírságolni az APEH. Gondolom a 10 ft-os munkákról számlát sem ad, ezért még plussz megbírságolják, nem beszélve a forrásadóról amit az ingyen munkák után kellene megfizetnie, és gondolom nem fizeti meg. Egy APEH vizsgálat esetén a bácsi milliós bírságra számíthat ! Azon lesz stempli is, meg aláírás is ! Ez nem vicc, jelenleg ilyenek a szabályaink ! Köszönjük MSZP !”
 • 10. Lézerman 2010. február 28. 16:18
  „A bácsika elmehetne benzinkutasnak:))))))))))))))Gratula neki,vannak még rendes,és becsületes emberek.Jó ezt látni,hallani!!!!!!!!!!”
 • 9. Jandex 2010. február 28. 14:03
  „3. hozzászólás AranyKözépút
  Jogos!!! Egy Oklevél,egy stemplivel,egy aláírás,pár köszönő szó rajta,amit kitehetne a műhely falára nem kerülne akkora összegbe,hogy a városvezetés ne bírná ki!!! Az ilyen mentalitású ember jobban örülne neki mint pár ezer forintnak!!! Megérdemelné!!!!!!!”
 • 8. ballalajka88 2010. február 28. 13:48
  „Remélem még jó pár évig fog mosolyt csalni az emberek arcára:)”
 • 7. Marcalváros 2010. február 28. 09:41
  „Ennyi! :)”
 • 6. soproni 2010. február 28. 09:12
  „Nem akar Sopronba költözni? :)”
 • 5. igazságmondó 2010. február 28. 08:01
  „Jó miniszter lenne, nem lenne annyi szegény ember
  .Különben Győrben is van egy Manossi Bőrdíszműves a Jedlik utcában akinek ugyan olyan jó szíve van mint Horváth Károly Úrnak.
  Gratulálok Horváth Károly Úrnak és Manónak, akit már 36 éve ismerem.”
 • 4. Jandex 2010. február 28. 07:56
  „1. hozzászólás littlesue05
  Így igaz!!!/Remélem a tetű APEH nem száll rá a Mester Úrra!!!/”
 • 3. AranyKözépút 2010. február 28. 07:55
  „Legalább a várostól megérdemelne vmi elismerést.”
 • 2. enzof 2010. február 28. 00:40
  „:)”
 • 1. littlesue05 2010. február 27. 12:22
  „Ezt a mentalitást tanítani kellene!! Öröm olvasni, hogy vannak ilyen emberek! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősítik a falusi turizmust

A szárföldi önkormányzat a napokban tisztíttatja ki a település nyugati szélén, a 85-ös főút mentén… Tovább olvasom