Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Sokoldalú, emberbarát plébánosa volt Csornának - fotók

Az idősebb csornaiak még emlékezhetnek Élő Pál plébánosra, aki 1937-től 1945-ig szolgált a Jézus Szíve-plébánián. Illő azonban, hogy a fiatalok is megismerjék.
Élő Pál egykori csornai plébános a „szív embere" volt, akinél „a magyar népnek hívebb szerelmese aligha akadt". Szalay Balázs csornai helytörténész kutatja életútját. Élő Pál hetvenöt éve, 1937. október 8-án lett csornai plébános.

Élő 1896-ban született Pusztasomorján, 1919-ben szentelték pappá. Munkáját Rábakecölben kezdte, majd Gyömörére került, aztán Szanyba helyezték. Utóbbi községben is maradandót alkotott: mozit és hitelszövetkezetet szervezett. Új orgonát szerzett a templomnak, harangot öntetett és toronyórát szereltetett. Kokas Kálmán – aki a Bokréta-mozgalmat elindította Szanyban – kántorrá választása is Élő Pál nevéhez fűződik. Csornára érkezése előtt még a soproni Szent Imre Kollégiumban dolgozott.


Sokoldalú, emberbarát plébánosa volt Csornának

Az akkori nagyközségben gyorsan kiderült számára is, hogy a különböző érdekű és tagoltságú, de hívő katolikus helyieket csak tapintatosan és módszeresen lehet egységbe fogni. A hívekkel való kapcsolattartás egy új formáját vezette be: szerkesztette a Csornai Egyházközségi Értesítőt. A nyolcvanöt számot megért lapot havonta ingyen kapták kézhez a hívek. A kordokumentumok Szalay Balázsnak köszönhetően már a városi könyvtárban is hozzáférhetőek.

Élő Pálra várt Csornán a Jézus Szíve-templom építésének befejezése is. 1938-ban szentelték fel az épületet. A plébános egyházi munkája és a hitoktatás mellett számtalan szervezet irányításában is vezető szerepet vállalt. Szegénygondozó tanfolyamot szervezett, és megalapította a Karitászt, ahol gondoskodtak az otthontalan, tehetetlen idősekről.

A munkanélküliek megélhetésének biztosítására megteremtette a csornai háziipart, ahol kétszáz család kosárfonással kereshette meg vagy egészíthette ki jövedelmét. Érdekesség, hogy a csornai templom impozáns freskójának költségeit is ennek a szövetkezetnek a hasznából fedezte. A csornai hitelszövetkezet elnökeként is a kisemberek pártján állt. A Rábaközi Kalendárium mellett megírta és kiadta Csorna 1542-ig tartó történetét. A folytatást is elkészítette, de a kézirat halála után elkallódott, mint ahogy a népi imakönyve is csak terv maradt.

Élő Pált szerették és tisztelték hívei. 1944-ben, ezüstmiséjén egyházi felettese így írt róla: „Alig van még a magyar népnek hívebb szerelmese, mint ő." Amikor a háború elérte Csornát, óvta az embereket. A plébánián a padlón aludt, csak hogy minél több helybelit tudjon biztonságba helyezni otthonában. A háború után hónapokon keresztül vezette a csornai Nemzeti Bizottságot, ahol Teleki Pált idézve mondta el hitvallását: „Kötelességet keresek és nem elismerést, meg érdemrendeket." Élete utolsó éveiben sorsa jól jelzi a diktatúrák embertelenségét. Előbb a nyilasok, majd a kommunisták próbálták besározni a nevét. Alaptalan vádakkal próbálták ellehetetleníteni, hurcolták meg. A sorozatos és méltatlan vádaskodások megviselték egészségét. Nem volt ötvenéves, amikor 1945. október 21-én örök nyugalomra helyezték a csornai Őrangyal-temetőben.

Szalay Balázs kéri olvasóinkat, ha valakinek még vannak emlékei Élő Pálról, akár Csornán vagy Szanyban, keresse meg, hogy bővíthesse ismereteit a plébánosról. Bármilyen dokumentum, fénykép, irat érdekes lehet a kutató számára.

Posztumusz kitüntetés
Élő Pál plébános érdemeit a csornai önkormányzat által az utódok is elismerték. 1999-ben posztumusz Csorna Városért Emlékéremmel tüntették ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 évest köszöntöttek Bezin

Erdős Mihály szeptember 27-én töltötte be a 90. életévét.
Tovább olvasom