Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Sokba kerül szeptember 1-je

A rábaközi önkormányzatok többsége támogatja a helyi tanulók iskolakezdését.
A szülők pénztárcáját alaposan megterheli a szeptemberi iskolakezdés. A Kisalföld annak járt utána, hogy az önkormányzatok tudják-e segíteni, támogatni az iskolásokat. Mint kiderült, Csorna még a döri első osztályosok tankönyveit és füzetcsomagját is kifizeti a szülők helyett. Az ottani intézmény ugyanis tagiskolája a csornai Széchenyinek.

Kapuvár

Axnix Ildikó kapuvári aljegyző sajnálattal jelentette ki, hogy az önkormányzat a törvényi előírásokon felül nem tud adni iskolakezdési támogatást, a költségvetésben nincs erre a célra elkülönített pénz. Átmeneti segélyezésre van lehetőség, de ez egész évben fennáll. Az aljegyző annyit hozzátett:
a tanév kezdete előtt az átmeneti segélyt kérők száma mintegy huszonöt százalékkal megnő. Esetükben öttől tízezer forintos támogatást nyújthat az önkormányzat, de minden alkalommal egyedi elbírálás alapján ítélik ezt meg.

Csorna

A csornai önkormányzat a Széchenyi-iskolába beíratott valamennyi első osztályos gyereknek ingyenesen biztosítja a tankönyveket és a füzetcsomagot is. Erre a költségvetésben vállalt kötelezettséget a képviselő-testület. Támogatásban részesülnek a döri tagiskolában évet kezdő elsősök is.

Kóny

Kónyban a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a szülők tankönyvvásárlását támogatja az önkormányzat. Az általános iskolások esetében erre a célra 1,6 millió forint áll a községi költségvetésben rendelkezésre. Az összeget szociális szempontok szerint osztják el, azaz a rászorulók, a nagycsaládosok akár ingyen is kaphatnak könyveket. Aller Imre polgármestertől megtudtuk: a középiskolások, illetve főiskolá-

sok és egyetemisták között további 1,4 millió forintot osztanak szét, könnyítendő a tanévkezdést. A tanulmányaikat felsőfokú intézményben végzőket támogatja az önkormányzat a Bursa Hungarica-ösztöndíjpályázattal, amit a faluban körülbelül huszonöten vesznek igénybe.

Dénesfa

Dénesfán tavaly az általános és középiskolások 6–6 ezer forint iskolakezdési támogatásban részesültek. Idén még nem döntött a helyi képviselő-testület, de Takács Lajos polgármester szerint valószínű, hogy most is kapnak segítséget a szülők. Az egyetemistákat és a főiskolásokat szintén a Bursa Hungarica támogatja.

Rábacsécsény

Kovács József rábacsécsényi polgármester érdeklődésünkre megjegyezte: önkormányzatuknak erre a célra elkülönített összeg nem áll rendelkezésére. Csupán az állam által folyósított pénzt tudják tankönyv-hozzájárulásként biztosítani.

Szil

A szili önkormányzat ugyancsak támogatja iskolakezdéskor a szülőket, de hogy mekkora összeggel, arról még a képviselő-testület nem döntött.

Enese

Az enesei önkormányzat tavaly minden iskolás gyereknek adott iskolakezdési támogatást. Idén a 200 tanuló harmada részesül ebben. Mesterházy József polgármester úgy tájékoztatott, körülbelül 10 ezer forint jut átlagosan egy diáknak, a költségvetést ez összesen 600 ezer forinttal terheli meg. A pénzt szociális alapon azok kapják, akik megfelelnek a feltételeknek.

Tetemes családi kiadás

A csornai Véghelyi Erikának és családjának tetemes összegbe kerül a szeptemberi iskolakezdés. Lánya általános iskolás, fia gimnazista. Mint mondta, mindkét gyereknek új iskolatáska kellett, és megvették már a füzeteket, írószereket is, ráadásul a ruhatárukat szintén fel kell már újítani. „Az apróbb kiadások is több tízezer forintot visznek el a család kasszájából, a tankönyveket pedig még meg sem vásároltuk. Emlékeim szerint gimis fiam csomagja tavaly 27 ezer forint volt" – jegyezte meg az asszony. A Véghelyi család iskolakezdését a férj munkahelye által adott 6 ezer forintos utalvány támogatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összetartozás tábortűzszertartással

A Bessenyei György Cserkészcsapat tagjai egy hetet töltöttek együtt a Farádhoz közeli tanyájukon. Mivel a helyi horgászokkal hónapok óta nem sikerült közös nevezőre jutni a csárdát megközelítő utat illetően, az első teendő egy új útvonal kialakítása volt. Ebben a tanya szomszédságában lévő földterület tulajdonosa, valamint a bérlő, a bogyoszlói téesz sietett a cserkészek segítségére. Tovább olvasom