Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Sokat várnak az új csornai polgármestertől

Földszigetmajor a tizenkilencedik században alakult ki, az Esterházy hercegek birtokán. A faluban ma már kevesen élnek, de mindannyian szeretik a csendet, a nyugalmat.

A Kisalföld két generációt szólított meg.
A fiatalok az utak állapotával nincsenek megelégedve és a gyerekek jövőjéért aggódnak. Mint például Gálné Hajner Tímea és Kiss Nándorné, akikkel a főutcán futottunk össze.

– A buszmegállóra is ráférne a felújítás, elég siralmas állapotban van – mondta Gálné Hajner Tímea. – Persze ennél sokkal jobban aggaszt bennünket, hogy mi lesz a gyerekekkel. Egyelőre Acsalagra járnak, de a jövő bizonytalan. Ha ott megszűnik az iskola, marad Bősárkány vagy Csorna. Iskolabusz viszont nincs, a kicsiket meg nem mernénk a helyközi járaton utaztatni.

– Körülbelül tizenöt földszigeti gyereket érint a kérdés, az óvodásokkal együtt annyian vannak most a faluban – tette hozzá Kiss Nándorné. – Reméljük, megnyugtatóan rendeződik majd a helyzet.
A fiatalasszonyok arról is beszéltek, hogy új helyre költözött a bolt, pedig előtte félő volt, hogy megszűnik az ellátás. Járnak már hozzájuk a „zenélő autók" is. Ez azért jó, mert Földszigeten sok idős ember él, akik kihasználják, hogy házhoz viszik a szükséges árukat. Egyedül a gázost hiányolják. Sokat várnak egyébként az új csornai polgármestertől: falugyűlést, falunapot.

Földsziget másik utcájában az idősebb generáció képviselőivel találkoztunk. Laskó Ferencné és Tóth Istvánné a ház előtti árnyékban beszélgettek, amikor megleptük őket. Mint kiderült, mindkettejüket Teri néninek hívják, és Laskó Ferencné a település legidősebb asszonya, 86 esztendős.

– Örülünk most a tavasznak, kapálgatunk, ha elfáradunk, kiülünk a ház elé beszélgetni. Előjönnek a régi dolgok is. Többen voltunk annak idején – mondta Laskó Teri néni.

– Híres volt a mi falunk régen, olyan búcsúk voltak itt. Hajnalig tartott a tánc, a mulatság. Most meg már az sincs – emlékezett Tóth Teri néni.
Laskóék tizennyolc évig kocsmárosok voltak, ismertek mindenkit Földszigeten. Teri néni kérésünkre visszaidézte fiatalkorát is.
– Legszívesebben a színjátszóra emlékszem vissza. Galambos és Horváth tanító urak készítettek fel bennünket. Előadtuk a Piros bugyellárist, a Falu rosszát, a Betyárkendőt. A szomszédos községekben is volt előadásunk, mindenhol sikerünk volt.

A két Teri néni még hosszan idézte a múltat, közben megemlítették Laskó Laci bácsi nevét is. Ő régi „betyárfajta", a Kisalföld is írt már többször történeteiről, betyárnótáiról. Aztán azzal búcsúztak, hogy ők soha nem veszekednek, a földszigetiek mindig jól kijöttek egymással. „Csöndesen telnek a napjaink, de csak egészségünk legyen és akkor nem elégedetlenkedünk" – adta útravalóul Földsziget legidősebb asszonya.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc drogügy Kapuváron

Harmadik alkalommal rendezték meg a kapuvári drognapot. A szakemberek a helyi droghelyzetről úgy… Tovább olvasom