Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Sokan tanulják a csipkehímzést Hövejen

Két hónap alatt félezer látogatója volt a höveji csipkemúzeumnak. A polgármester szerint ˝beindult˝ a kisközség turizmusa.

– Ha röviden akarnám jellemezni településünk jelenlegi helyzetét, azt kell mondanom: beindult a turizmus Hövejen – fogalmazott a település vezetője. Némethné István Erzsébet lapunkat úgy tájékoztatta, április 23-tól június 14-ig ötszáz látogatója volt a helyi csipkemúzeumnak és ebben a statisztikában csak a nagyobb létszámú, szervezett csoportok vannak benne, az egyénileg érkezők létszáma is ehhez mérhető. A látogatók közt győri, öttevényi, fővárosi, biatorbágyi, nagycenki és többek között erdélyi vendégek is megtalálhatók, de visszajelzések érkeztek már Nyugat-Európából és a tengerentúlról, többek közt New Yorkból is.

Bendesné Vörös Ildikó höveji varró: Egyre népszerűbbek a tanfolyamok.
Bendesné Vörös Ildikó höveji varró: egyre népszerűbbek a tanfolyamok.

– Azt azonban szomorúan kell megjegyeznem, hazánkban kevésbé ismert a höveji csipke, mint a határainkon túl. Pedig a helyi önkormányzat mindent megtesz a világhírű és napjainkra már földrajzi védettséget is élvező csipkekészítés megismertetésére – mondta a polgármester. A már megjelent kiadványok mellett az önkormányzat újabb, jobbára képi anyagot feldolgozó könyvet szeretne megjelentetni, „Százhatvan éves a höveji csipke" címmel, ám ennek anyagi hátterét még keresik.

Napjainkra már szinte automatizmussá vált a helyi faluházban rendezett varrótanfolyamok megtartása, melyet fél éve, havonta két alkalommal szerveznek. Ezek látogatottságáról elmondható, az eltelt fél évben kéthetente, alkalmanként 8–10 fő jelentkezik, és a visszajáró varrni tanulók mindig hoznak magukkal újabb érdeklődőket, varrni vágyókat. A község polgármestere kijelentette, idei pályázati forrásaikat is a höveji csipke népszerűsítésére, a varrótanfolyamok technikai hátterének fejlesztésére szánják.

– Büszkén mondhatom, a falu nevezetességére kíváncsi turisták immár megszépült és élhető községbe látogatnak, hála azoknak a pályázatoknak, melyek révén kicsinosítottuk a község központját, utcáit, parkjait, a múzeumait, a községházát, valamint temetőjét is – mondta Némethné István Erzsébet. Hangsúlyozta, a község turizmusának fejlődéséhez nagyban hozzájárul a közeli tó és környéke, ahol épp a napokban indított egy vállalkozás horgászturisztikára épülő faházas kempinget. Várhatóan jelentős vonzerőre számíthat egy másik vállalkozás pályázati támogatással megvalósuló lovas turizmusa, továbbá további szálláshely építése is megkezdődött.

A turisztika tehát egyre nagyobb szeletet hasít ki Hövej életéből. Ennek elősegítésére már egy éve a községháza a csipkemúzeumot és bemutatótermet megtekintő vendégeknek sétakocsikázást is szervez, aminek most újonnan beszerzett hintójával emeli a színvonalát. A Hövejt körülölelő vidéket szívesen látogatják a sokszor vissza is térő nagyvárosi, főleg budapesti turisták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földeket, csarnokot adna, de nem kell

Tovább olvasom