Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Sokadik nekirugaszkodás csatornaügyben

Régió - A pályázatok kiírására várnak azon rábaközi, Hanság menti és tóközi településeken, amelyeken évek óta tervezik a csatornázást, de a pénzhiány eddig mindig akadályt jelentett.
A Rábaköz, Hanság mente és Tóköz több településén még mindig várat magára a csatornázás. Bősárkány és további nyolc település – Acsalag, Maglóca, Barbacs, Tárnokréti, Markotabödöge, Bezi, Fehértó, Győrsövényház – már a hatodik pályázatnál tart. Az elsőt 2001-ben adták be és azóta is kitartóan pályáznak, ám eddig sikertelenül tették.

Szalay Imre, a gesztor község, Bősárkány polgármestere szerint a legújabb fejlemény az, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt benyújtották a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, ahol kiválasztják a kiemelésre érdemesnek tartott projekteket. Most a pályázat kiírására várnak.

A polgármester elmondta: a kilenc település változatlanul együtt kívánja megvalósítani a beruházást. A tervek alapján a szennyvíz tisztítása a csornai tisztítóműben történik.

– Amikor 2001-ben az első pályázatot beadtuk, nettó kétmilliárdos volt a beruházás, hisz akkor még vissza lehetett igényelni a forgalmi adót (áfa). Ma már az áfát is meg kell fizetnünk és a fajlagos költségek is csaknem a duplájára emelkedtek. Így bruttó négy és fél milliárdos beruházásról beszélhetünk – tette hozzá Szalay Imre.

Régóta vajúdik a szennyvízcsatornázás ügye a Rábaköz másik részén is. Korábban Rábatamási, Jobaháza, Bogyoszló, Potyond és Magyarkeresztúr közös beruházásban gondolkodott, mostanra viszont – miként Szabó Istvántól, Rábatamási polgármesterétől megtudtuk – változott a stratégia, és az önálló megvalósítás került előtérbe.

– A Regionális Operatív Program (ROP) keretében pályázatot írnak ki a kétezer lakos alatti településeken a szennyvízkezelés, -tisztítás megoldására – mondta Szabó István. – Ezért mindegyik önkormányzat elkészítteti a szükséges dokumentumokat, például a megvalósíthatósági tanulmányt, az elvi vízjogi engedélyt. A pályázat egyik feltétele lesz ezeknek a bemutatása.

A falu vezetője közölte azt is, hogy a csatorna mellett mindegyik településen építenek szennyvíztisztítót is. Rábapordányban a lakosság közel nyolcvan százaléka igényli a csatornát. A tárgyalások folyamatban vannak, képviselő-testületi határozat és a lakosság ismételt tájékoztatása szükséges – tudatta Pásztorné Szakács Gabriella polgármester. Pásztoriban is napirenden van a csatornázás, folynak az előkészületek, hamarosan benyújtják a pályázatot az állami támogatásra – mondta a polgármester, Roncs Gábor. Dörben folyamatban van a lakossági igény felmérése.

– Sürget bennünket a 85-ös főút elkerülőszakaszának kivitelezése – fogalmazott Dóczy Géza, a helyi elöljáró.

Szilsárkányban a csatornázás tervei elkészültek, várják a megfelelő pályázatot – jelezte a falu vezetője, Zöld Péter.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-ben szólították meg Farád és Rábcakapi elöljáróit

Farádon az iskolai igazgatóhelyettesi poszt megszűntetéséről, Rábcakapin az aszfalton lévő trágyáról… Tovább olvasom