Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Sok vagy kevés a 33 decibel?

Kapuvár központjában üzemel a „ Fakocsma ” néven ismert mulató, ami szorosan összeépült a mellette álló házzal. A közvetlen szomszéd, Payr Henrik azt panaszolja, hogy a vendéglő zaja zavarja nyugalmát. Közben kiderült: a mért 33 decibel a városháza szerint sok, az előírások szerint viszont kevés.
Az idős férfi még tavaly januárban írt először, a kapuvári jegyzőnél tett panaszt. Erre a polgármesteri hivatal azt válaszolta, hogy a kivizsgálást követően a közeljövőben lehet bízni abban, hogy a vendéglőt üzemeltető Füzi Norbert betartja ígéreteit és a zene ezután nem zavarja a szomszédokat. A vendéglős azonban nem így tett, ezért a jegyző azonnali hatállyal elrendelte, hogy egy hónapig este tíz és reggel hat óra között nem szólhat a muzsika a Fakocsmában. Az első elmarasztalás nem vezetett eredményre, s a hivatal a vendéglőt ismét eltiltotta a zenebonától, valamint arra kötelezte az egységet, hogy hangszigetelje a helyet.
December 15-én éjjel hatósági zajszintmérést végeztek a panaszos lakásán. Megállapították: a zene hangnyomásszintje 33 decibel (dB) és ritmusa, dallama tisztán kivehető. A határérték 3 dB-lel magasabb a megengedettnél. Ezek után 80 ezer forint zajtszintmérési költség megfizetésére kötelezték Füzi Norbertet. Idén januárban Payr Henrik panaszával, Füzi Norbert pedig a pénzbüntetés elleni fellebbezésével fordult a megyei közigazgatási hivatalhoz. E hatóság megsemmisítette a jegyző határozatát és új eljárás lefolytatására kötelezte a városházát. – Tavaly decemberben végeztünk zajszintmérést. Megállapítottuk, hogy a megengedett határértéket három dB-lel túllépte a zaj és rezgés mértéke. Füzi Norbertet és ügyvédjét viszont valóban nem értesítettük a mérés időpontjáról, mivel akkor valószínű, hogy a vendéglátóhelyen „ csend " lett volna. Ezért hivatkozhattak a közigazgatási hivatalban arra: nem is végeztünk mérést – érvelt Borsodi Tamás jegyző.
Payr Henrik elmondta: a megyei közigazgatási hivatal tudott a zajszintmérésről, mivel január 25-én, mikor bejelentést tett, magával vitte a decemberi mérés eredményét. Ám ezt nem vették figyelembe a döntés meghozatalánál.
Füzi Norbert elfogadja, hogy a panaszost zavarja a zene, ezt sajnálja is. – A sok zsörtölődés után aláírtam, hogy legyen „ decibelmérés " , és ennek költségét az fizesse, akinek nincs igaza. Payr Henrik ebbe nem egyezett bele, és a tudtom nélkül hívta ki mérésre az önkormányzatot. A mért 33 dB viszont azt igazolja, hogy nem volt hangosabb a megengedettnél a muzsika – jegyezte meg.
A vendéglőt üzemeltető hozzátette: eddig minden esetben bebizonyosodott, így most is, hogy a szabályoknak megfelelően működött a szórakozóhely.
Payr Henrik viszont úgy véli, még a régi időkben se fordult elő, hogy egy jegyzői határozatot valaki megszegjen vagy ne tartson be. Napjainkban viszont a zenebona tovább folytatódhat.

Hol a határ ?

A zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról rendelet határoz. Eszerint az üzemi létesítményekben folytatott tevékenységből származó zaj megengedett zajterhelési határértékei nappal 6-tól 22 óráig, illetve éjjel 22-től 6 óráig lakóterületen és intézményterületen laza beépítéssel 50 dB, illetve 40 dB. Ugyanez tömör városias beépítéssel 55 dB és 45 dB.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földek, gabonák, remények, hitelek

A mezőgazdasági vállalkozók többsége befejezte a tavaszi munkálatokat. Most már csak az időjáráson… Tovább olvasom