Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Sok tulajdonos között elvész az épület

Balesetveszélyesek, rontják az utcaképet és gazdátlanok. Rövid jellemzés azokra az ingatlanokra, melyek évek óta, napról napra válnak az enyészet martalékává Csornán.
Előrelátással talán a Köztársaság utcai, egykor valóban szép és díszes ház is megmenthető lett volna. Mára a falai sem látszanak.
Csornán jó néhány olyan ház áll – illetve ma már készül összedőlni –, melyhez több éve, évtizede nem nyúlt emberi kéz. Az épületek állaga ennek köszönhetően az idők folyamán romlott, a falak megrepedeztek, néhol ki is dőltek. Azon túl, hogy balesetveszélyesek, a város képét is rontják. Az önkormányzat keze azonban kötött, kevés lehetőségük és eszközük van arra, hogy az áldatlan állapotokat megszüntessék.
– A legnagyobb gond az, hogy ezeknek az épületeknek sok tulajdonosa van, és mindegyikükkel nehéz kapcsolatba kerülni – adott tájékoztatást érdeklődésünkre Stipkovits Tamás, a csornai polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési osztályának vezetője.

– Megnehezíti a dolgunkat az is, ha külföldi tulajdonos is van, hiszen ebben az esetben a hivatal csak a budapesti hatóságokon keresztül tud érintkezésbe lépni velük, így hosszú időt vesz igénybe az ügyintézés.
Az osztályvezető elmondta, ha a hivatal tudomást szerez egy-egy balesetveszélyes helyzetről, akkor állékonysági vizsgálatra kötelezheti a tulajdonosokat. A szakértők ilyenkor leírják, hogy az épület milyen állapotban van, egyértelmű-e az életveszély, vagy különböző munkákkal meg lehet-e erősíteni a falakat. Ennek ismeretében a polgármesteri hivatal kötelezi a gazdákat a szakvélemény által megfogalmazottak végrehajtására.
– Sajnos eléggé bonyolult folyamat során jutunk el az ingatlanok sorsát véglegesen rendező döntésig – folytatta Stipkovits Tamás. – A jogszabályok – nagyon helyesen – védik a magántulajdont, éppen ezért tart olyan sokáig a hatósági eljárás, a csornai hivatalnak jelenleg két-három ilyen eljárása van folyamatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzet és baloldaliság

Az MSZP-vel való viszonyáról Szűrös Mátyás kijelentette: őt onnan kiszorították, mert néhány… Tovább olvasom