Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Sok tulajdonos között elvész az épület

Balesetveszélyesek, rontják az utcaképet és gazdátlanok. Rövid jellemzés azokra az ingatlanokra, melyek évek óta, napról napra válnak az enyészet martalékává Csornán.
Előrelátással talán a Köztársaság utcai, egykor valóban szép és díszes ház is megmenthető lett volna. Mára a falai sem látszanak.
Csornán jó néhány olyan ház áll – illetve ma már készül összedőlni –, melyhez több éve, évtizede nem nyúlt emberi kéz. Az épületek állaga ennek köszönhetően az idők folyamán romlott, a falak megrepedeztek, néhol ki is dőltek. Azon túl, hogy balesetveszélyesek, a város képét is rontják. Az önkormányzat keze azonban kötött, kevés lehetőségük és eszközük van arra, hogy az áldatlan állapotokat megszüntessék.
– A legnagyobb gond az, hogy ezeknek az épületeknek sok tulajdonosa van, és mindegyikükkel nehéz kapcsolatba kerülni – adott tájékoztatást érdeklődésünkre Stipkovits Tamás, a csornai polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési osztályának vezetője.

– Megnehezíti a dolgunkat az is, ha külföldi tulajdonos is van, hiszen ebben az esetben a hivatal csak a budapesti hatóságokon keresztül tud érintkezésbe lépni velük, így hosszú időt vesz igénybe az ügyintézés.
Az osztályvezető elmondta, ha a hivatal tudomást szerez egy-egy balesetveszélyes helyzetről, akkor állékonysági vizsgálatra kötelezheti a tulajdonosokat. A szakértők ilyenkor leírják, hogy az épület milyen állapotban van, egyértelmű-e az életveszély, vagy különböző munkákkal meg lehet-e erősíteni a falakat. Ennek ismeretében a polgármesteri hivatal kötelezi a gazdákat a szakvélemény által megfogalmazottak végrehajtására.
– Sajnos eléggé bonyolult folyamat során jutunk el az ingatlanok sorsát véglegesen rendező döntésig – folytatta Stipkovits Tamás. – A jogszabályok – nagyon helyesen – védik a magántulajdont, éppen ezért tart olyan sokáig a hatósági eljárás, a csornai hivatalnak jelenleg két-három ilyen eljárása van folyamatban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A házak négyötöde megrepedt

Tovább repednek a házfalak Vágon. A korábban rendbe tett, megerősített épületeken ismét feltűntek a… Tovább olvasom