Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Sok tervük van, forrásaik szűkösek

Beled - Akár önerőből is elkezdi a település központjának rendbetételét az önkormányzat, ha sikertelenek lesznek az idei pályázatok. Siker esetén nekikezdenek a kastély környéke és az iskola konyhájának az átalakításához.

– A januári testületi ülés döntött és már a tervek készítésénél tartunk az áruház előtti parkoló átalakításában – mondta Tompáné Balogh Mária beledi polgármester.

A nagyközség központjának átalakítása immár évek óta húzódik. Az önkormányzat már lakossági fórumot is szervezett a mielőbbi megoldás érdekében és pályázatot is adtak be az elmúlt évben is a források előteremtésére.

Egyelőre idén is pályázik az önkormányzat az átalakítás több mint húszmillió forintos költségére.

Ám a testületi ülésen is elhangzott és a polgármester a Kisalföldnek is megerősítette, az átalakítást saját erőből is megoldják. Az építkezés már szinte körmére ég a községházának, hiszen az említett parkolóban naponta több autóbusz és személygépkocsi is megfordul, ami jócskán nyomot hagyott a területen. A községháza tervei szerint az áruház előtti teret teljes egészében térköveznék úgy, hogy autóparkolókat alakítanak ki. A buszoknak – a régi váró lebontásával – új, később akár áthelyezhető megállót építenek a lefedett árok felett.

Beledi buszmegálló: Sürgős átalakítás, akár önerővel is meg kell oldani.
Beledi buszmegálló: Sürgős átalakítás, akár önerővel is meg kell oldani.


– Sajnos a tér másik oldalára egyelőre nem tudunk hasonló átalakítást tervezni, mert lakossági ellenálláson meghiúsultak az elképzeléseink – tette hozzá a polgármester. Hangsúlyozta, az átalakítás húszmilliós pályázati költsége mellé ötmillió forintot tenne az önkormányzat. Amennyiben nem nyernek, más forrásokból, de megkezdik a munkákat. Tompáné Balogh Mária kijelentette, a munkálatok költségeibe „beszállt" az áruház tulajdonosa is, a közlekedési vállalattól azonban semmilyen hozzájárulást nem kaptak.

Szintén átalakítanák a Barthodeiszky-kastély vélhetően műemlékké nyilvánítandó kerítését és annak környékét. Itt a tízmilliós ráfordításból zöldterületet és a lefedett árkok felett parkolókat alakítanak ki. A tervek készülnek, a forrásokra itt is pályáznak, ám a buszfordulóval ellentétben erre más forrásokat egyelőre nem tudnak. A pályázat önrészére hárommillió forintot tettek félre.

Sikeres pályázat esetén a település egyik legnagyobb útfelújítása a Kossuth utcában lenne. A negyvenmillió forintos beruházás során teljes burkolatjavítás, árokbefedés és a vízelvezető rendszer teljes kialakítása várható. A munkálatok megtervezése is egymillió forintjába került a beledi adófizetőknek.

A polgármester elmondta, bár településük minden évben több pályázatot nyer, tavalyi nagypályázataik nem voltak sikeresek. Ezek egyike az iskola konyhájának rekonstrukciója, melyre idén újra próbálkoznak. Akárcsak a tornacsarnok tetejének és az óvodának a felújítására. Utóbbiban a tető és a nyílászárók mielőbbi javítása vált szükségessé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ami kész van, az sem megfelelő

Csorna - Vagy fejleszt a strandon, vagy 50 millió forint kötbért fizet nyár végén a Kerti Park kft.… Tovább olvasom