Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

˝Sok könnyező embert láttam Rómában˝

Kapuvári szervezője volt az amatőr főzőcsapat minapi vatikáni látogatásának.

Csikai Ferenc tapasztalt római kalauz a zarándoklatokon több, könynyeivel küszködő emberrel találkozott. Számos érdekesség tudója az olasz fővárosban.

Nem először járt az olasz fővárosban a minap a kapuvári Csikai Ferenc, amikor az egyik rábaközi főzőcsapat a római szegényeknek főzött. A 49 éves férfi szinte második otthonaként tekint az Örök Városra, mint mondta, a számos – a turisták számára néha rejtett – érdekesség mellett több könnyező turistával is találkozott ott jártakor.

– Róma mindenkit megérint, a hívők mellett a „civileket" is – mondta lapunknak.

Csikai Ferenc ismerkedése az olasz fővárossal azonban nem túl régi keletű, hiszen egészen más szakmában, a vendéglátásban kezdett.

– Hét-nyolc évet dolgoztam szakácsként, többek közt a csornai Koronában is – kezdte a változatos karrier ismertetését a kétgyermekes kapuvári férfi. Az első éles váltás a konyhából a határőrségre, majd a rendőrségre vezetett.

Csikai Ferenc Henye Katalin tolmáccsal Rómában: ˝Az Örök Város mindenkit megérint.˝
Csikai Ferenc Henye Katalin tolmáccsal Rómában: ˝Az Örök Város mindenkit megérint.˝

– A döntésben közrejátszott egy csinos kapuvári hölgy is, aki azóta csodálatos gyermekeim édesanyja – mondta. A Belügyminisztérium kereteiben 2006-ig dolgozott, amikor egészségügyi okok miatt leszerelt.

– Talán ekkor érett meg bennem a gondolat, hogy hívő katolikus lévén meglátogassam az Örök Várost, ahova azóta is több zarándoklatot és világi csoportot segítettem eljutni – mondta Csikai Ferenc. Fontosnak tartja, hogy a hívők meglátogassák a Vatikánt, a pápai audienciát is. – A neves szerdai audienciáról jövet nem egy embert láttam könnyeivel küszködni, a szentatya közelsége, esetleg kézfogása mindenkit mélyen érint – mondta a kapuvári férfi. A pápai audienciák mellett természetesen a római, vatikáni nevezetességek is szerepelnek a zarándokok úti céljai között. Ahogy Csikai Ferenc kifejtette, például a Sixtus-kápolnát kihagyni Rómában olyan, mintha valaki először járna Sopronban és nem nézné meg a Tűztornyot.

– Évek óta állandó programmal segítem a római látogatásokat – melyet Lőrinc Anett római magyar idegenvezető állított össze, a zarándokkörút kidolgozásában pedig elévülhetetlen érdemei vannak Radó Tamás atyának Kapuvárról – mondta Csikai Ferenc. Római segítője Németh László atya, aki az olasz főváros szélén álló Szent István-házban fogadja a zarándokokat.

Róma számos érdekessége közül is kiemelkedik – főleg a magyarok számára – a Szent Péter-bazilika altemplomának magyar kápolnája – mesélte Csikai Ferenc. Ez már csak azért is érdekes, mert a magyar mellett csak hat országnak van kápolnajoga a kereszténység legszentebb bazilikájában. Itt nem egy esetben hallani magyar szót, hiszen reggel hét és nyolc órakor magyar misét is tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil mozgalom Rábapordányért

Tavaly alakult meg a településen a Civilek Rábapordányért Mozgalom csoport. Tovább olvasom