Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Sok a tennivaló, kevés a pénz

Rábacsanakon is a pénzhiány okozza a gondok zömét. Bár a nagyberuházások – csatorna, gáz – befejeződtek, lenne mit tenni a faluban. Például az önkormányzati épületek és az utak felújítása gyakran szóba kerül a helyiek körében.
Telekesi József polgármester
– Mostanság a falvakban a legnagyobb feladat, hogy az infrastrukturális beruházások során keletkezett károkat helyreállítsák – mondta Telekesi József, Rábacsanak polgármestere. – Mi is ezt tesszük, jelenleg az utak rendbetétele van napirenden.
Rábacsanakon három útnak nincs szilárd burkolata, ám ezt a munkát önerőből képtelenek elvégezni. Ezért pályáztak. Ha nyernének, egy utat talán még idén rendbe tudnának tenni. A maradék kettő jövőre kerülne sorra. Jó hír, hogy korszerűsítették a közvilágítást a faluban, így most már esténként sem kell sötétben közlekedni az utcákon.

A legnagyobb gondot viszont továbbra is a pénztelenség okozza. A hatszáztizenegy lelkes település önkormányzata ennek dacára is fenntartja az intézményeket, noha jelenleg tizenkilenc óvodás és ötvenegy általános iskolás van a községben. Az iskolát – mint eddig – ezután is közösen működtetik Egyeddel. A két falu alsósai Egyeden, a felsősök Csanakon tanulnak.

– Eredményes „önhiki"-pályázat nélkül nagy bajban lennénk a finanszírozás szempontjából – fűzte hozzá a polgármester. – Ebben az évben 11,5 millió forintot nyertünk, és ez az összeg elengedhetetlen ahhoz, hogy az intézményeink működni tudjanak.

A foglalkoztatás terén sem rózsás a helyzet, hisz a falubeliek jelentős részének Győrben és Mosonszolnokon kell munkát vállalnia. Telekesi József szerint kábeltévé kellene a faluba, ezt főleg a fiatalok igénylik, de ehhez is pályázati pénzre lenne szükség. A megoldandó feladatok sorát gyarapítja a csapadékvíz-elvezető árokrendszer elkészítése, ami nem kizárólag rábacsanaki probléma. Felújításra vár a kultúrház, az iskola és a polgármesteri hivatal. A sportöltöző viszont saját erőből és sok-sok társadalmi munkával elkészült.

– Végre a futballcsapatunk is jól szerepel, hisz első a megyei harmadosztályban – jegyezte meg a falu vezetője. – Az emberek örülnek a csapat sikereinek, szórakoznak, nevetnek, kellemesen telnek a vasárnap délutánok.

Telekesi József a negyedik ciklust tölti a polgármesteri poszton. Összeszokott csapattal dolgozik, hisz a képviselő-testület is a régi.
„ Jól együtt tudunk dolgozni, nálunk pártpolitikai kérdések nem kerülnek elő. A testületi üléseken mindenki azzal foglalkozik, hogy mit kell tenni a falu érdekében. Sajnos nagy döntéseket nem tudunk hozni, mert nincs meg ezekhez a szükséges anyagi fedezet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hövejiek drága kincse

Átadták a megújult Csipkemúzeumot a hétvégén Hövejen. A község évszázados kincseit őrző gyűjtemény… Tovább olvasom