Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Sok a munkanélküli Kapuváron

Az országos átlagnál nagyobb a munkanélküliségi ráta Kapuváron, és Csornán sem jobb a helyzet.
Érdekes kettősség figyelhető meg Győr-Moson-Sopron megyében. Míg a gazdasági mutatók alapján az ország egyik legvirágzóbb körzete, addig a Rábaköz egyes részein magasabb a munkanélküliségi ráta az országosnál. 2003-ban a kapuvári munkaügyi kirendeltség 4,5, Csorna 4 százalékos munkanélküliséget regisztrált. Tavaly Kapuvár mutatója felugrott 8 százalék fölé, Csornán maradt a 4,5-es adat. Az idei adatok riasztóak: Kapuváron közel 8,5, Csornán pedig valamivel több mint 6 százalékos az álláskeresők aránya. A statisztikai hivatal adatai szerint a munkanélküliség országosan 6 százalékos. Ez év első nyolc hónapjában havi átlagban Kapuvár térségében 953, a csornaiban pedig 1063 ember volt állás nélkül. Annak ellenére, hogy Csornán a statisztika szerint magasabb a munkanélküliek létszáma, a megyei munkaügyi központ adataiból kitűnik, hogy Kapuvár és vonzáskörzete a leghátrányosabb munkaerő-piaci területté vált.

Később jött a sokk

Kapuvár környékének mélyrepülése két éve kezdődött azzal, hogy a környék legnagyobb munkaadójának számító gyárak – a Ringa húsgyára és a Rába kapuvári üzeme – feladták a versenyt. Érdekes, hogy a rendszerváltás gazdasági sokkja évekkel később éreztette hatását a Rábaközben, mint az országosan jellemző volt. A késés azonban nem volt fájdalommentes. A húsgyár fénykorában mintegy 1100 embernek adott munkát. Jelenleg alig 400-an dolgoznak a félig sem kihasznált üzemben.

Sajnos – bármennyire is fejlesztene az új tulajdonos – a valaha méltán híres kapuvári húsosok jelenleg Nyugaton kamatoztatják tudásukat. Hentesből hiány van a környéken. A Kapuváron kinevelt szakemberek egy részét pedig más cégek szipkázták el.

Érzékeny veszteség volt a városnak a Rába helyi üzemének bezárása. Az ötszáz dolgozóból a zárás előtt már csak valamivel több mint kétszáz maradt. Néhányuknak sikerült a cég többi üzemeiben elhelyezkednie, jó részük azonban biztos kereset nélkül maradt. Az idősebb vagongyári szakemberek számára szinte lehetetlen az elhelyezkedés. Amikor a város vezetése azt hitte, hogy ennél már nem lehet rosszabb, akkor jött a kínai ruhaipari dömping. Így a ruhaipari rt. 2005-ben kénytelen volt több mint száz dolgozójától megválni, a maradók számára termelői szerződések adnak feladatot. A negatív hatásokat jelenleg nem képes ellensúlyozni Kapuvár – az utóbbi időben egyetlen – betelepült cége, a Provertha Rt. sem. Egyelőre csak valamivel több mint száz embert foglalkoztatnak, várható azonban létszámbővítés.

Vannak jól boldoguló falvak is

Gyászos év volt 2003 Beledben és környékén is. Az MSC Hungária beledi cipőüzeme a könnyűipar recessziója nyomán bezárta kapuit, mintegy százötven dolgozójuk az utcára került. A cipőgyártás megszűnése a szomszéd faluban, Rábakecölben is „kitermelt" húsz állástalant. A megyei munkaügyi központ legfrissebb adatai szerint nagyobb leépítés a környéken még Szilban volt, ahol szintén a ruhaipar volt kénytelen elbocsátani hatvan embert.

A sok negatívum mellett örvendetes, hogy a Veszkényben működő AGI Hungária bővíti üzemét és dolgozói létszámát is, év végéig várhatóan százötvenre. Hasonlóan jó helyzetben van Szany is, ahol a négy emberrel induló Interfa ma közel ötszáz embert foglalkoztat. Nincs oka panaszra az eneseieknek sem, az autóiparnak beszállító Kaco ’96-ban települt ide, már közel kétszáz emberrel dolgoztat. Igaz, a létszámból alig harmincöt-negyven csak a helybéli.

Fájó pontok

Egy évtizede még a vidékiek jártak a Rábaköz két kisvárosába dolgozni, azóta azonban fordult a kocka. Jó példa erre a fertőszentmiklósi Velux is, ahova nagyon sok kapuvári jár reggelente munkába. Csornát a pangás mellett a kapuvárihoz hasonló drasztikus változások elkerülték. Az egyik legnagyobb foglalkoztató, a Han-tech jelenleg száznegyven dolgozót alkalmaz, fénykorában közel ötszázan jártak ide. Hasonló a sorsa a város másik, nagyobb üzemének, a Mofémnek is.

A kilencvenes években közel hatszáz alkalmazottjukból maroknyian maradtak. Nagyobb leépítés 2002-ben volt. Telephelyére azóta egy nyugati cég költözött, amely alig húsz emberrel dolgozik. Mindkét városnak vannak fájó pontjai. Míg a csornaik az Interfa Szanyba költözését fájlalják, addig Kapuváron vissza-visszatérő téma, hogy a Velux elkerülte a várost. Bár mindkét szomszédvár rendelkezik ipari parkkal, úgy tűnik, a befektetők elkerülik a Rábaközt.

Akinek nem sikerült

A kapuvári Németh Szilveszterné tizenhárom évet dolgozott a Ringa húsgyárában, mikor tavaly novemberben megszűnt a munkahelye. Előtte tizenhét évet húzott le a könnyűiparban, mikor onnan is elbocsátották a cég felszámolása miatt. Múlt év óta munkanélküli-segélyt kap. Az álláshirdetéseket naponta böngészi, hiába. Szomorúan jegyezte meg, hogy az esetek túlnyomó részében – amint meghallják, hogy ötvenöt éves elmúlt – elutasítják kérelmét. Nemrég kötött úgynevezett álláskeresői szerződést a munkaügyi kirendeltségen. Havonta két helyszínt kell megjelölni, ahol munkalehetőség iránt érdeklődik, de hiába a megváltozott státus, munkahely így sincs.

Hasonló helyzetben van a kapuvári Nagyné Horváth Judit is, akinek munkahelye szintén a múlt év végén szűnt meg. A húsgyárban lehúzott tizennyolc évet. A kétgyermekes családanya alig múlt harminchat éves, elmondása szerint már nyolc-tíz munkahelyen érdeklődött, ez idáig eredménytelenül. Esélyeinek javítására ő is megkötötte az álláskeresői szerződést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízdíjemeléstől tartanak

Dühösek a rábaközi polgármesterek, hogy a győri önkormányzat a Pannon-Víz rt.-vel akarja elvitetni a város élményfürdője körül kialakult balhét. A cégben a legtöbb falu tulajdonrésszel rendelkezik. A községi elöljárók attól tartanak, hogy a bíróság döntésétől függően ha a vízszolgáltatónak ki kell fizetnie a 134 millió forintot, azt a cég a fogyasztókkal fizetteti meg. Tovább olvasom