Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Sok a kérdés a járások megalakulása előtt

A járási központok megalakulásával változik, vélhetően szűkül a kistelepülési önkormányzatok jogköre.


Ezek jó részét elveszthetik, pedig az ügyintézést a lakosokhoz a lehető legközelebb kellene vinni. Sok még a kérdés a kistelepüléseken a járások megalakulása előtt.

Gál László beledi jegyző hangsúlyozta, véleménye szerint a jelenlegi informatikai háttér még nem eléggé felkészült arra, hogy a központosított ügyintézés előnyös legyen a vidéki emberek számára. – Hozzáteszem, a kormány ez irányú terveit nem nagyon ismerem, így a következő években akár nagyarányú fejlesztés is elképzelhető ezen a téren – jelentette ki a szakember.

A térségi központokban, így Kapuváron folyik az építészeti hatósági, az okmányirodai és a gyámhatósági ügyintézés. Például Beled azzal, hogy várossá vált, nem kapott több jogkört, pedig a helyi önkormányzat többek közt okmányirodai kirendeltségre pályázott.

Gál László: A térségi alközpontok jogköre bővülhet is a járások megalakulásával.
Gál László: A térségi alközpontok jogköre bővülhet is a járások megalakulásával.


– Ha a járások megalakulásával alközpont maradunk, akkor jogköreink nagy része maradhat, sőt, további bővítés is várható lesz e téren – fogalmazott a beledi jegyző. Nagy kérdés lehet többek közt a helyi anyakönyvezés, melynek elvitele gondot okozhat, bár a nyilvántartást központosíthatják. Beledben például ebben az évben öt esküvőt tartottak a városházán és még legalább kettőre számítanak idén.
– Nagyon lecsökkent a helyi házasságkötések száma, de az anyakönyvezés elvitele véleményem szerint hátrányosan érintené a helyieket – mondta Gál László.

A helyi ügyintézésről szólva elmondta, a szociális ügyek intézése várhatóan marad a kisvárosban. A működési engedélyek kiadását valószínűleg elviszi a járási hivatal. A gyámügy kérdéses, akárcsak a birtokvédelmi ügyek intézése, pedig ez utóbbi más szakemberek szerint is helyi ügyintézést kíván.

Egy neve elhallgatást kérdő közigazgatási szakember szerint például Gyóróban, Cirákon évente 10–20 elhúzódó birtokvita van, melynek még helyben is hosszadalmas az intézése. E jogkör elvételével sérülhet a lakosság joga.

A vidéki települések önkormányzati jogköreiről szólva Gál László hangsúlyozta, az lenne a legfontosabb, hogy ne a lakosokat utaztassák az ügyintézéshez, hanem az ügyeket helyben próbálják intézni. – Jelenleg az ügyintézők utaznak helybe, nem lenne ügyfélbarát e hatékony módszer megváltoztatása – mondta Gál László beledi jegyző.

Olvasóink írták

  • 2. yoros 2011. szeptember 14. 18:17
    „A járások - egyébként anakronisztikus és nem hatékony - létrehozásának két oka van: 1) A buggyantagyúak hatalmának bebetonozása 2) A fityesz mezei hadainak jólfizető - nem termelő - munkahellyel való ellátása. WAZZEG!”
  • 1. Jerry 2011. augusztus 11. 21:54
    „Csak egyetlen kérdés kérdésem van a járások megalakulása előtt.Minek kell vissza hozni egy elavult, már bebizonyitottan nem múködő közigazgatási rendszert?Az önkormányzati struktura kialakult, jól működneka kistérségi társulások is.Így ha jól belegondolunk,a mai köigazgatási rendszer igazi fejlesztése a megyék megszüntetése és helyette a régiók kialakítása lenne célravezető.Nagyrészt már sok intézmény így is régió rendszerben működik,kinőtte a megyei kereteket.Az informatika fejlődésével amugy sem szükséges már a sok hivatal felállítása, szinte minden neten elintézhető, és internet már szinte a legutolsó faluban,tanyán is elérhető, a telefonokról már ne is beszéljünk.Okmányiroda minden nagyobb, jól megközelíthető helyen van,a földhivatal, adó és egyéb már régóta régiós rendszerben működik, kihelyezet előadókkal az önkormányzatoknál. stb Bizony,ez a járás kilaítási mizéria inkább csak egy látszat intézkedés, erőltetés/rázzuka vonatot,hogy azt higgyék elindult/ mint igazi reform.Egyetlen igzai célja, hogy pártkatonáknak adjon munkahelyet, közvetlen kormányzati,párt irányitást alakíthasson ki,és egy esetleges újabb válsztás esetére megalapozza a jelenlegi kormáynzat hatalmát. Erősen vissza cseng a régi tanács rendszer,HNF és a mindenható párt titkárok, járási tanácselnökök ideje.Kisértet járása alakul Magyaországon, a narancskommunizmus kisértete”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darazsakat irtottak a kapuvári tűzoltók - Galéria

Kapuváron a Gárdonyi utcában támadtak a darazsak szerda délután. Nézze meg fotós összeállításunkat! Tovább olvasom