Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Sok a csecsemőhalál a Rábaközben

Az átlagéletkor magasabb, de a csecsemőhalandóság száma nagy Kapuváron és környékén.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) városi tiszti főorvosa a minap tájékoztatta Kapuvár képviselő-testületét a népegészségügyi mutatókról. Dr. Amberger Erzsébet jellemzésképpen elmondta, a kisrégió lakosságának egészségi állapota hasonló az ország átlagához, ám néhány ponton markáns eltérés mutatkozik. A születéskor várható élettartamban – amiről külön kapuvári adat nincs – a megyei mutatók (férfiaknál 69,4, nőknél 77,08 év) jobbak az országos átlagnál. Kapuvárra is jellemző a természetes fogyás és a lakosság elöregedése. A múlt évben 9 ezrelékkel több volt a hatvan év feletti, mint a tizennégy év alatti lakos.

A legszomorúbb adat
A legszomorúbb adat a város csecsemőhalandóságának statisztikája. Néhány éves kivétellel a megye legrosszabb mutatatóit produkálja a város. Az utóbbi nyolc év legrosszabbja 2000 volt, amikor ezer élve születésre negyvenegy haláleset jutott. A problémáról dr. Ballagi Farkas, a helyi kórház igazgató főorvosa elmondta: a szakmai és technikai feltételek biztosítottak az intézményben, az adatokra magyarázatot hosszas elemzések után sem találtak. Az összes halálozás számai azonban örvendetes javulást mutatnak 1996 óta folyamatosan.

Vezetnek a daganatos betegségek
A halálozási okok között – hasonlóan az országos és megyei adatokhoz – a keringési rendellenességek, valamint a daganatos betegségek a leggyakoribbak. A keringési megbetegedések száma csökkent, a rosszindulatú daganatok viszont első helyre léptek elő az okok között. Különösen a 35–64 éves korosztály körében. Viszont nyolc év óta a gyerekek között nem fordult elő daganatból eredő haláleset.

Maradhat az önálló iroda?
Dr. Amberger Erzsébet városi tiszti főorvos kiemelte: intézete több mint harminc települést lát el a régióban, s közel negyvenezer ember közegészség- és járványügyi biztonságáért felelnek. Több mint ezer egységet és létesítményt tartanak nyilván, ezek kétharmadát évente ellenőrzik. A munkát hét főállású és egy részfoglalkozású munkatárssal látják el.
Az utóbbi években felmerült, hogy az irodát a csornaihoz csatolnák. Boros János, a testület egészségügyi bizottságának vezetője hangsúlyozta: a kapuvári ÁNTSZ önállóságát mindenképpen szeretnék megőrizni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Doszpot elhagyná a politikát

Doszpot Péter szocialista honatya két év kihagyás után szívesen visszatérne a testületbe, ha a… Tovább olvasom