Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Sohasem nyírnak füvet

A zsidó temetői és temetkezési szokásokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők az egykori csornai hitközség sírkertjében. 420 sír található benne, a növényzetét nem gondozzák.

A csornai zsidó temetőbe szervezett látogatást pénteken a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. A rendezvényen a helyi hitközség történetéről is hallhattak az érdeklődők. Kiderült például, hogy először 1685-ben említi írás a csornai zsidóságot.

Szalay Balázs helytörténeti kutató elmondta: tömegesen az 1730-as években jelentek meg a településen. Kovács Ká- roly, aki évtizedek óta kutatja a csornai zsidóságot, adatokat sorolt. Eszerint 1725-ben 398, 1745-ben 228 zsidó élt a városban. 1780-ban II. Józseftől kérelmükre komoly engedményt kaptak például a bérleményekkel, a szakmák gyakorlásával vagy a tanulással kapcsolatban.

A zsidó hagyományok szerint temetőikben tilos gondozni a növényzetet a halottak iránti tiszteletből. Tilos fedetlen fejjel belépni, nem szabad enni, inni, mosolyogni, haszonszerző tevékenységet folyta
A zsidó hagyományok szerint temetőikben tilos gondozni a növényzetet a halottak iránti tiszteletből. Tilos fedetlen fejjel belépni, nem szabad enni, inni, mosolyogni, haszonszerző tevékenységet folytatni. Virág helyett követ tesznek a sírokra.

1853-ig csupán imaházuk volt, 1854-ben építették fel 280 férőhelyes zsinagógájukat a város közepén.

Az épületet az 1980-as évek elején bontották le. Sokáig a szomszédos Farádon temetkeztek, temetőjüket 1885-ben alapították. Hagyományaik és szabályaik szerint a város külterületén. Jelenleg 420 sír található a sírkertben, zömében felújításra szoruló síremlékekkel, mint ahogy a halottasházra is ráférne a rekonstrukció.

Szalay Balázs érdekességként kiemelte: Csorna egyik első zsidó családja a Gestetner família volt. Gestetner Dávid nevéhez fűződik a stencilgép feltalálása.

A kutató hozzátette: hazánkban a csornai volt az első vidéki emlékmű, melyet a holokauszt helyi áldozatainak állítottak. Mint mondta, a helytörténeti társulat idén több, a holokauszttal kapcsolatos rendezvényt is szervez. Nyáron például emléktáblát állítanak a kapuvári és a csornai vasútállomásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovat mentettek a Hanság-csatornából - fotók

Kétórai megfeszített munka után végül kihúzták a csatornából az addigra alaposan kimerült állatot. Tovább olvasom