Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Sobri Jóska kalandjai színpadon

Ezüst fokozatot ért el a sobori néptáncegyüttes az idei Kisfaludy Napok megyei döntőjén. A hat éve újjáalakult csoport fejlődésének újabb állomása a mostani díj.
Soboriak: Szülőfalujuk betyáros hagyományait ápolják.
A győri Napsugár művészeti iskola sobori hagyományőrző néptánccsoportja ezüst oklevelet kapott az idei Kisfaludy Napok megyei döntőjén. A tizenkét tagú legényegyüttes hatperces műsorszámmal állt színpadra, melynek címe: Sobri Jóska híres betyár – sobri verbunk betyárosan.

A „fekete ördögök"

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központban tartott döntőn a sobori hagyományokat elevenítették fel a sok helyütt csak „fekete ördögökként" emlegetett táncosok. A nyitóképben például betyárok harcoltak a tőlük elmaradhatatlan fokossal, majd karikás ostorral tartottak bemutatót.

Helyi hagyományokkal

A produkció gerincét a község évszázados verbunkos tánca adta, a végén pedig rigmusokban mesélték el Sobor híres szülötte, Sobri Jóska kalandos életét. A zsűri éppen ezt, a Rába-parti településre jellemző hagyományok ápolását díjazta ezüst fokozattal. A koreográfia Nemes László polgármester ötletességét dicséri, aki annak idején mindent megtett, hogy a nagy múltú verbunkos együttes ismét működhessen.

Legközelebb a lányok is

A sobori néptáncegyüttes a győri Napsugár művészeti iskola berkein belül a közelmúltban egyesületté alakult, 34 taggal. Ettől a változástól azt várják a táncosok, hogy újabb lehetőségek kínálkoznak a csoport előtt és a pályázatok közül is mind többet vehetnek igénybe. Idén egyelőre csak a fiúk mutatkoztak be a szakmai megmérettetésen, de az egyesület vezetői ígérik: legközelebb már a lányok is színpadra léphetnek, kibővítve a Sobri Jóska nyomdokain haladó táncosok repertoárját. Nemes Lászlótól megtudtuk: erre az esztendőre már nagyon sok felkérése van az együttesnek, amelyeken – már a lányokkal kiegészülve – rábaközi koreográfiát mutatnak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

83 milliós a keret

A megyei közoktatási közalapítványnak idén 83 millió forint áll rendelkezésére, hogy segítse a megye… Tovább olvasom