Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Sobor: pályázatokból fejlődik a Rába-parti község

A pályázati támogatásokban bízik továbbra is Sobor polgármestere. Nemes László szerint szűkös esztendő elé néznek.
Szűkös esztendőre számíthatnak az önkormányzatok 2007-ben anyagi szempontból, véli a sobori polgármester. Amint Nemes László elmondta: egyelőre még csak a kormány költségvetés-tervezetét ismerik, de az biztos, hogy takarékos, megfontolt gazdálkodásra lesz szükség ezután is. Szerinte nehéz helyzetbe kerülnek a megszorítások miatt, hiszen az inflációt, az emelkedő energiaárakat alacsonyabb finanszírozás mellett kell kigazdálkodniuk.

– A lelkesedésünk persze töretlen továbbra is, de ezzel önmagában nem sokra megyünk – jegyezte meg Nemes László, akinek harmadszor szavaztak bizalmat falubelijei. – Nehéz idők jönnek, de kemény munkával, a pályázatok maximális kihasználásával egyenesben maradhatunk és fejlődhet községünk. A pályázatokban egyébként jók vagyunk, hiszen az elmúlt időszakban több tízmillió forintos beruházásokat hajtottunk végre az elnyert támogatásokkal.

– Az egyik legnagyobb ilyen a sportpálya és környékének rendbetétele volt. Kialakítottunk a füves nagypálya mellett egy aszfaltos kisebbet, ami a kosár- és kézilabda mellett görkorcsolyázásra, gördeszkázásra is alkalmas. A munkákra kistérségi keretből sikerült pénzt szerezni, amit a szükséges önkormányzati önerővel egészítettünk ki. Amire nem tudunk pályázni, azt a magunk erejéből próbáljuk megoldani. Így készülnek most az állagmegóvó útpadkajavítások a belterületi utak mentén. Ezt a falu karbantartói végzik.

Folytatódik a járdaépítési program is. A tavaly elkészült szakasz után most a Jókai és a Patyi Sándor utcák között teszik rendbe a járdát több száz méteren. A Rábaszentandrásra vezető közút mentén erre szükség is van, hiszen eddig igencsak balesetveszélyes volt a gyalogos közlekedés a megnövekedett járműforgalom miatt.

A napokban alakítják ki Soboron a könyvtárbusz fogadóhelyének infrastruktúráját, ezen keresztül a megyei könyvtár adatbázisa is ingyen elérhető az érdeklődőknek. Szintén pályázati segítséggel teszik lehetővé a helyi időseknek, hogy gyógyfürdőbe utazzanak rendszeresen. Ez nekik nem kerül pénzükbe, utaztatásukat is a falubusszal oldják meg. Új tűzoltószertár kialakításán is dolgoznak a Rába menti településen.

– Idén több sikeres pályázata is volt a tűzoltó-egyesületnek – folytatta Nemes László, aki e szervezetnek is elnöke. – Fejleszteni, bővíteni tudtuk eszközállományunkat, aggregátort, szivattyút vásároltunk. A szertárt egy eddig kihasználatlan önkormányzati épületbe költöztetjük.
Helytörténeti múzeumot is létrehoznak Soboron.

– A régi iskolaépületben alakítottunk ki helyiséget a tárlat számára, most már az anyagot gyűjtjük. Számítunk a falu idősebb lakóira, akik háztartásukban még őriznek olyan tárgyakat, eszközöket, dokumentumokat, iratokat, fényképeket, amelyek a község egykori életére utalnak. Azt szeretnénk, ha a fiatalabb korosztály is megismerkedne Sobor történetével, múltjával, nagyszüleik, dédszüleik tárgyi emlékein keresztül – fogalmazott a sobori polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közalapítvány működteti a vagyonvédelmi rendszert is

Másfél évvel ezelőtt alapította meg a csornai önkormányzat a Rábaköz Védelméért Közalapítványt. A… Tovább olvasom