Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Sírrongálók a beledi temetőben

Vandálok pusztítottak hétvégén a beledi temetőben, ahol gyórói és ciráki fiatalok erősen ittasan tizenkét sírkövet döntöttek le. A hozzátartozók fájdalma kifejezhetetlen, az anyagi kár több százezer forint.
Ledöntött sírkövek, összetört vázák és gyertyatartók megdöbbentő látványa fogadta vasárnap reggel a beledi temetőbe sírokat ápolni igyekvőket.
A szombat éjszakai diszkó után ugyanis két fiatalember úgy gondolta, a sírkertben bizonyítják barátnőiknek erejüket és bátorságukat. A 16, illetve 15 éves elkövetőket – akik ittas állapotban tizenkét sírkövet döntöttek le – már vasárnap elfogták a kapuvári rendőrök.

A Kapuvári Rendőrkapitányságra vasárnap reggel hét óra körül érkezett a bejelentés, miszerint a beledi temetőben vandálok jártak. A rendőrség munkatársai azonnal lezárták a sírkertet és megkezdték a nyomok összegyűjtését, munkájukat rendőrkutya is segítette. A helyszíneléssel párhuzamosan a szomszédos házakban élőktől is próbáltak információt szerezni, valamint a beledi szórakozóhelyeken is tudakozódtak. Végül a szálak egy gyórói és egy ciráki fiatalemberhez vezették el a rendőröket, akik – miután a kapuvári kapitányságra vitték őket – beismerték tettüket. A kihallgatáson elmondták, a diszkó után csupán barátnőiknek akartak imponálni tettükkel, erejüket akarták fitogtatni. A fiatalkorúak ellen rongálás vétsége miatt indítottak eljárást.

Perelhetnek a károsultak

A beledi temetőben okozott kár több százezer forintra tehető, de hogy ezt ki téríti meg a hozzátartozóknak, egyelőre kérdéses. A rendőrségi vizsgálat mellett a károsultak polgári peres eljárás keretében jelenthetik be igényüket. Kiss Zoltán őrnagytól, a Kapuvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől megtudtuk: a városban és környékén hasonló bűncselekmény a közelmúltban nem fordult elő.

Tompáné Balogh Mária beledi polgármester a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy mindenben segítik a hozzátartozókat. Ha szükséges, a peres eljárás költségeit is megelőlegezik a károsultaknak.
– Azt nem gondolom, hogy az önkormányzatnak kellene a károkat megtéríteni, hiszen a fiatalembereknek, illetve szüleiknek kell a felelősséget vállalni tettükért. Az biztos, hogy az egész falut megdöbbentette ez az esemény és értetlenül állunk a két fiú vandalizmusa előtt – mondta Tompáné Balogh Mária.

A törvény a következőképpen rendelkezik a rongálásról: Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki (...) temetési helyet, temetkezési emlékhelyet, illetőleg temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat rongál meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Iván a szakításokról és a megbánásokról

„ A szakadás, mint később kiderült, egyikünk részéről sem volt szerencsés, ám az MDF akkori… Tovább olvasom