Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Sírkertgondozás kevés pénzből, gyakori panaszokkal

A csornai Szent Antal-temető után az Prangyalban is megkezdték a csinosítást, fejlesztést a Jószív kft. munkatársai. A terveknek az anyagiak – fejlesztésre mindössze évi egymillió forint áll rendelkezésre – szabnak határt.
Gondozatlanul: A hozzátartozók ismeretlenek, a Jószív kft. nem tudja vállalni a sírok rendben tartását.
Az elmúlt években sokat fejlődött a csornai Szent Antal-temető. Utat építettek, új kutat fúrtak, felújították a kápolnát, Euro WC-t állítottak fel és padokat helyeztek ki. A sírokat látogató hozzátartozók mindezekkel elégedettek is, a bősárkányi úti Prangyal-temetőbe járók viszont éppen a változásokat hiányolják és arra panaszkodnak, hogy nagy a fű a sírkertben.

Abdai Imre, a temetőket üzemeltető Jószív kft. csornai kirendeltségvezetője szerint az Prangyalban is meghatározott program szerint hajtják végre a fejlesztéseket.

– Sajnos, az anyagiak a mi lehetőségeinket is behatárolják, hiszen a csornai önkormányzat fejlesztésre ebben az évben csupán egymillió forintot tudott elkülöníteni. Ebből a pénzből a csornaiak mellett a földszigeti sírkertre is fordítanunk kell. A Szent Antal-temetőben még az első kerítés rendbetétele, a külső és belső pucolás van hátra – mondta a kirendeltségvezető. – Persze nem hanyagoljuk el az Prangyalt sem, hiszen a padokat már kihelyeztük az utak mellé.

Érkezett panasz arra is, hogy a kutak nem megfelelően engedik a vizet, amit szintén szeretnénk orvosolni és újabb kútfejeket is felállítunk. Itt is tervben van az Euro WC telepítése, valamint aszfaltozzuk a ravatalozó előtti területet.
Abdai Imre elmondta: a kft. szolgáltatását egyre többen veszik igénybe és nem csak a városban és környékén, ezért munkatársainak egyre kevesebb idejük jut fűnyírásra.

– Az idei időjárás miatt folyamatosan kell nyírni a füvet, amint befejezzük, kezdhetjük elölről. Ám ennek ellenére is azon vagyunk, hogy szép környezetet alakítsunk ki a temetőkben. Ám sokszor a hozzátartozók sem partnerek a temetők állapotának megőrzésében.
Rendszeresen előfordul, hogy a temetőket a biciklisek átjárónak használják, az Prangyalt például a termálfürdőbe igyekvők. Szintén rendszeres, hogy a sírok melletti füves területet kutyafuttatónak nézik, illetve a kihelyezett WC-t nem rendeltetésszerűen használják.

Sok gondot okoznak a még le nem járt, de gondozatlan sírok, a ledőlt, összetört sírkeresztek. A hozzátartozókat nem tudjuk felkutatni, a cégnek pedig nincs arra energiája, hogy ezeket is rendbe tegye, kijavítsa – sorolta a problémákat Abdai Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna és vonzáskörzete az élen

Évente országosan öt-hatezer új emlőrákos esetet regisztrálnak – hangzott el azon az ülésen,… Tovább olvasom