Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Siralmas hálózat, elhibázott döntések Kapuváron

A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője szerint a városi távfűtés vezetékrendszere katasztrofális állapotban van. Pászli Tibor kijelentette, az elmúlt évek leválásainak engedélyezése elhibázott döntés volt.

A kapuvári távfűtés jelenlegi helyzete így jellemezhető: katasztrofális állapotú vezetékhálózat, harminc éve elmaradt fejlesztések és hibás döntés a leválások engedélyezéséről.

Ezekről számolt be a tavaly nyáron alakult, száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég, a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Pászli Tibor a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

– Az, hogy az önkormányzat átvette a rendszer üzemeltetését, jó döntés volt, ha éppen a huszonnegyedik órában is történt meg – mondta Pászli Tibor. Hangoztatta, a tavalyi év második fele a rendszer elemeinek és állapotának felmérésével és a villámgyors átvétellel telt. A rendszerben a három kazánházat és a vezetékrendszert mérték fel a szakemberek.

Kiderült, a kazánok elavultak, a lakóépületekhez kapcsolódó vezetékek mind szerkezetileg, mind hőtechnikailag elavultak, állapotuk több helyen kritikus. – Az előzetes felmérések alapján már nem ért meglepetés, de a télen bekövetkezett csőtörésekkor megdöbbentett a vezetékek állapota – jegyezte meg. A több mint harmincéves szigeteletlen vezetékek miatt a rendszer több helyen (többek közt a lakótelepi kazánház és az úgynevezett ˝kifliház˝ között) az utcát fűti.

Pászli Tibor – Elsőbbséget élvez az elavult mérők cseréje, a szárnyvonalak azonnali vezetékcseréje.
Pászli Tibor – Elsőbbséget élvez az elavult mérők cseréje, a szárnyvonalak azonnali vezetékcseréje.

A fűtésszolgáltatásról szólva hangsúlyozta, a gyors tavalyi átvétel és a rendszer állapotának ismeretében az is csodával volt határos, hogy az elmúlt fűtési idényt nagyobb probléma nélkül fejezte be a cég. – Azt is hozzá kell tenni, hogy gyorsan vezetékszakaszt építettünk a húsgyár mellett, biztosítva a kétoldali betáplálást, valamint gyorsan kerestünk együttműködést a húsgyári Zöldláng kft.-vel az alternatív energia beszerzéséről. Csak így lehetett viszonylag zavartalan a tavalyi fűtés – mondta az ügyvezető.

˝Aki takarékoskodik, kevesebbet fizessen˝ elv alapján vélhetően még az idén minden lakótelepi radiátort felszerelnek költségmegosztókkal.
Terveikről szólva elmondta, a mai pénzhiányos időkben a legsürgetőbb fejlesztéseket is csak lépcsőzetesen tudják megvalósítani. Elsőbbséget élvez az elavult mérők cseréje, a szárnyvonalak azonnali vezetékcseréje szigetelt, korszerű vezetékekre. Ezek között elsőként a lakótelepi Ifjúság utcai, másodikként a Lumniczer utca és a gimnáziumi, harmadikként a Belső utcai szakasz cseréje és források esetén a piactéri vezetékszakasz felújítása következik.

A lakosságot is szeretnék bevonni a fejlesztések megvalósításába. Egyeztettek a lakószövetkezetekkel és közösségekkel annak érdekében, hogy a házak külső szigetelését, valamint a nyílászárók cseréjét mielőbb végezzék el az épületeken. ˝Aki takarékoskodik, kevesebbet fizessen˝ elv alapján vélhetően még az idén minden lakótelepi radiátort felszerelnek költségmegosztókkal.

Az évek óta zajló leválásokról szólva Pászli Tibor kijelentette, a lehető legrosszabb döntés volt ezek engedélyezése. (Ez önkormányzati hatáskörben megtiltható, a megyében van rá városi példa.) Hangsúlyozta, az egyedi és napközben lekapcsolt fűtésű lakások hőmérsékletének szinten tartását a távfűtésen lévő lakók fizetik meg, függetlenül az egyedi megoldások minőségétől. – A lakótelepek egyedi kazánjai csak ezzel a módszerrel gazdaságosak a lakók számára – mondta a cégvezető.

Hozzátette, az egy lépcsőházba beépített nyolc-tíz egyedi kazán biztonságtechnikai kérdéseket is felvethet.

– Célunk, hogy hosszú távon a központilag előállított hő mindenképpen olcsóbb legyen a lakótelepiek számára, mint bármilyen egyedi fűtésrendszer – jelentette ki Pászli Tibor. Ehhez kapcsolódóan a cég alternatív energiahordozók beállítását is célul tűzte, amivel Kapuvár függetlenítheti magát a gáz árváltozásaitól.

Olvasóink írták

 • 4. Rigó 2010. június 05. 13:38
  „A költségmegosztókat "mérőket" jó ötlet felszerelni a távfűtéses radiátorokra, viszont a termosztatikus radiátor szabályzó szelepeket NE engedjék beszerelni! Ezek a szelepek nagyon kis átfolyási keresztmetszetűek és az eddig csendes hangtalan radiátorok hangos zúgó radiátorokká válnak, megkeserítve az ott lakók életét! Csornán az átalakítást követően már két fűtési szezon óta szarakodik a távhő a kellemetlen és kínos jelenséggel tehetetlenül.. Persze kísérletezni Kapuváron is lehet vele..”
 • 3. gabika86 2010. június 04. 21:08
  „Ez nem csupán okosság.
  A fő elv a választás szabadsága a szolgáltatók között.
  Az már nem az én bajom, hogy ki mennyiért tudja a fűtést szolgáltatni. Aki olcsóbb, ahhoz megyek, de ne erőltessenek rám ezek a trógerek semmit.”
 • 2. tber 2010. június 04. 17:35
  „Persze könnyű ilyen okosságokat irogatni annak akinek sok fogalma nincs az üzemeltetésről. Egyébként ha városháza "nyomdázná a pénzt akkor biztosan gyorsan ki lehetne építeni egy korszerű és olcsón működtethető rendszert. Egyébként azt azért itt megjegyezném ha kevesebb a fogyasztó akkor a költségek kevesebb felé osztodnak és így erősen drágul a rendszer és jócskán forráshiányossá válik. Ha valahonnan hiányzik a forrás de nincs más helyrők "betáplálás" akkor a saját tartalékokat kell felélni de akkor felújításra nyincs lehetőség, csak a vegetálás marad, vagy a hitel de azt vissza kell fizetni, de ha csökken a profit akkor nehéz. egyébként tényleg igaz atávhőszolgáltatás olcsóbb de legalább nem drágább mint a különböző más egyébb hordozóval működtetett rendszerek.”
 • 1. gabika86 2010. június 04. 12:53
  „Mindenki döntse el maga, hogy a saját házában mivel fűt!
  Egy korszerűtlen sz**ért nem fogok 25000 ft-ot fizetni, mikor a gázfűtésem maximuma is 16-ra jött ki, többnyire pedig ennél kevesebb.
  Külföldön a távfűtés több helyen olcsóbb, itt nem az, ilyen egyszerű. Le kéne zárni az egész rendszert, aztán építeni egy új, termálhőre épülőt és az újonnan épülő lakásokba azt bevezetni, mondjuk aláíratni a lakókkal 10 évre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kimosta a víz az enesei elkerülőt - Folyik a kárfelmérés - Videó

Május közepe óta áll az enesei elkerülő út építése. Egyelőre nem tudni mekkora károkat okozott a… Tovább olvasom