Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Sikerült az eredeti tervet megvalósítani

Meghaladta a 24 millió forintot a szili kultúrház felújításának költsége. A munkálatok befejeződtek.
Meghaladta a 24 millió forintot a szili kultúrház felújításának költsége. A munkálatok befejeződtek, az épületet a helyi egyesületek, szervezetek vehetik birtokba.

Lengyel Lajos polgármester szerint Szilban 1938. július 3-án adták át az akkor új kultúrházat, amit 38 ezer pengőért építettek fel. Az épület kétszintes, alapterülete 240 négyzetméter, déli oldalán volt a kétállásos tűzoltószertár, az előtte lévő piactér pedig vasárnap délutánonként látványos tűzoltógyakorlatoknak adott helyet. Az épületben a gyöngyösbokréta-, a levente- és tűzoltóegylet, valamint az ifjúság talált otthonra. A forró hangulatú gyűlések, a szívpezsdítő bálok és a heti öt mozielőadás már a múlt emlékei közé tartoznak.

Csakúgy, mint a színdarabok, amelyek ősztől tavaszig esténként gazdagították a falu szellemi életét. Az elmúlt évtizedek során megkopott a régi fény, az épület állaga megromlott, ezért időszerűvé vált a felújítás.
– Többszöri próbálkozás után 2004-ben a Teki-pályázatunk eredményes volt, bár csak az igényelt összeg felét nyertük el. Így 15 millió 585 ezer forint értékben kezdhettük el a felújítást – mondta Lengyel Lajos.
A munka során kicserélték a nyílászárókat, a tetőhéjazatot, az elektromos hálózatot. A külső és belső festés, a padozat és a vizesblokk rendbetétele, a korszerű gázfűtés beszerelése, a színpaddekoráció, valamint a rámpa elkészítése mind az elmúlt hónapok feladata volt.

A polgármester elmondta, hogy időközben a saját erő megduplázásával, illetve támogatói segítséggel sikerült az eredeti tervet megvalósítani. Végül az összes költség 24 millió 109 ezer forint lett, ebből a pályázati összeg 12,5 millió, saját erő 8 millió 609 ezer, a helyi és más támogatók pedig 3 millió forinttal járultak hozzá a költségekhez. A munkálatok mostanra fejeződtek be.

A megszépült és megújult kultúrházban a hagyományőrző néptáncegyesület, a cigány kisebbségi önkormányzat, a falugazdász-, a testépítő klub, a polgárőr-egyesület, a színjátszó kör, valamint az ifjúsági klub tevékenykedik a jövőben. Az épület ünnepélyes átadására vasárnap délelőtt fél tizenegykor kerül sor. A rendezvényen részt vesz Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fogadták el költségvetést

A nagymértékű hiány miatt nem biztos, hogy idén lesz elfogadott költségvetése Rábaszentmihály… Tovább olvasom