Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Sikertörténet múlt időben

Nemrégiben ment nyugdíjba a 73 éves Vida Miklós, aki 30 évig állt a veszkényi Tordosamenti Mgtsz élén.
Nemrégiben ment nyugdíjba a hetvenhárom éves Vida Miklós, aki harminc évig állt a veszkényi Tordosamenti Mgtsz élén. A volt elnök 1957-ben végzett a magyaróvári akadémián, majd a Lajta–hansági Állami Gazdaságban dolgozott tizenhat évet. Kis kitérővel, 1975-ben került Veszkénybe, s innen ment nyugdíjba. Az elnöki megbízatást nehezen vállalta el. Ahogy mondta, a szövetkezeti mozgalmat nem ismerte, de a környezetében dolgozó szakemberek segítségével áthidalták a kezdeti nehézségeket.

Vida Miklós
A szövetkezet nyereséges működése során többször kapott elismerést, melyet az elnök a jó munkán kívül a határidők következetes betartásának tulajdonít. A Nagyatádi Konzervgyárnak évente több száz vagon zöldséget termeltek. Az akkori pártvezetés nem is nézte jó szemmel, hogy Nagyatádra az ország másik feléből szállítják az alapanyagot. „Többször vizsgálódtak náluk az állampárt emberei, de végül a konzervgyár igazgatója győzte meg őket arról, hogy a veszkényiek mindig pontosan szállítanak." – mondta az elnök.


A párt vizsgálódásait a háztáji zöldségtermelésben sem úszták meg, hiszen nem mindenkinek tetszett, hogy a tagság az otthoni munkájával az évi fizetésének többszörösét kereste meg. A szövetkezeti forma adta lehetőségeket kihasználva másként is sokat segítettek tagjaiknak: építési hitelekkel, fuvarozással, néha építőanyaggal. „Veszkényben gomba módra épültek a családi házak, a falu jólétének alapjait abban az időben raktuk le" – mondta Vida Miklós.

Szinte minden háznál volt háztáji állattartás, a szövetkezet ebben is nagy segítséget nyújtott a falubelieknek. Vida Miklós úgy véli, sikereiket a tagtelepülések különböző előnyei alapozták meg: a veszkényiek szorgalma, a szárföldiek nyugodtsága, a babótiak kritikus szemléletmódja és az osliak bölcsessége.

A mezőgazdaság jelenlegi helyzetét elkeserítőnek tartja, az állattartás drasztikus visszaesése rányomja bélyegét a növénytermesztésre is. „A rendszerváltás utáni eufóriában elfeledkeztek arról, hogy a kisbirtokok nem tudják eltartani tulajdonosaikat"– mondta Vida Miklós.

Úgy véli, a 30 hektáros magángazdaságok már eltartottak volna egy családot, ennél kisebbek viszont nem. Véleménye szerint a jól működő állami gazdaságokat nem kellett volna szétverni, az új technológiák kipróbálásában azoknak kellene élenjárni. Ugyanígy a jó szövetkezetek is előbbre vinnék az agrárium ügyét, hiszen a gazdák összefogása növeli érdekérvényesítő képességüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol még él az emberség

Hatvanegy éve, 1944 augusztusában Rábakecöl határában lezuhant és felrobbant egy B–24-es amerikai liberátor. Utasai – köztük Irving C. Woods – életüket vesztették. A Kisalföld is beszámolt arról, hogy ötvennégy évvel a tragédia után, 1998-ban Rábakecölbe látogatott a meghalt katona testvéröccse, Joe Woods és felesége,
Kathleene. Tovább olvasom