Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Sikeresek voltak az óracserék

Csornán és környékén a lakók zavarása nélkül, rádiós távleolvasással gyűjtik össze a vízórák adatait.
Csornán tavasszal befejeződött a vízmérők cseréje. Jelenleg Farádon dolgoznak a szakemberek, s az év végére ott is új, korszerű mérők rögzítik a fogyasztást, amelyeknek az előnyeit már tények igazolják.

Korábban beszámoltunk róla (Kisalföld, 2007. január 17.), hogy a Pannon-Víz zrt. – az országban elsőként – megkezdte azoknak a korszerű vízmérőknek a felszerelését, amelyektől az adatokat rádiós távleolvasással lehet összegyűjteni. Déri Istvántól, a társaság csornai üzemmérnökségének vezetőjétől a munka állásáról érdeklődtünk.

Májusban volt az igazi teszt

– A mérőcseréket tavaly elkezdtük, elsőként a több településre tagozódó bősárkány–kónyi vízmű területén. Ezt követően Csorna következett, és köszönhetően a kedvező időjárásnak, a városban kora tavasszal be is fejeztük a munkát. Jelenleg Farádon cseréljük a mérőket.

Déri István szerint a munka igazi tesztje az új vízmérők májusi leolvasása volt. Nagy előny, hogy ezt a feladatot a fogyasztók zavarása nélkül tudják elvégezni. Ez nagyban megkönnyíti a munkájukat, hisz többször előfordul, hogy a háziak nem tartózkodnak otthon, ugyanakkor balesetveszélyes is lehet, mivel előfordult már néhányszor, hogy a leolvasó dolgozót megharapta a kutya. Sőt, a vízmérő aknák állapota sem mindig kifogástalan. Az új eszközök leolvasását gépkocsiból, 25–30 kilométeres sebességgel haladva végzik. A műszer mintegy kétszáz méteres körzetben tudja rögzíteni az adatokat.

A tényleges állás szerint

– Így a leolvasása mintegy tizednyi munkaidő-ráfordítást igényel, mint korábban – tette hozzá az üzemmérnökség vezetője. – Ez rendkívül jelentős megtakarítás, s emellett csökken a kocsifutás. Tehát most már tényekkel is tudjuk igazolni azt, amire előzetesen számítottunk.

Déri István megjegyezte: természetesen szeretnék folytatni a mérőcserét mind társasági, mind üzemmérnökségi szinten. A feladatot négyéves időszakra osztották el. Általában azokat a településeket sorolják előre, ahol a vízmérők hitelesítési ideje lejár. Arra törekednek, hogy az évi kétszeri leolvasás helyett havonta végezzék ezt a munkát. Ez lehet a számlázás alapja, így a tényleges mérőállás szerinti, nem pedig előlegszámlát kap a fogyasztó. Sőt, a gyakoribb leolvasások miatt az esetleges hiba, elfolyás rövidebb idő alatt derülhet ki.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kmety csornai diadalának ünnepe

A csapatát győzelemre vezető hős honvédtábornok, Kmety György Szent István téren álló szobránál egybegyűltek – főleg általános és középiskolások – előtt a róla elnevezett társaság részéről Kálmán Gyula mondott emlékbeszédet. Tovább olvasom