Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Sikeresek a csornai galambászok

A Csornai Galambsport Egyesület tagjai évek óta sikeresen szerepelnek a különböző versenyeken.
Lassan mindenhol befejeződnek a galambröptető versenyek, az állatok kipihenhetik magukat. A Kisalföld ennek apropóján beszélgetett Jakab Sándorral, a csornai egyesület elnökével és Kovács Imre egyesületi taggal.

– Egyesületünk 1956-ban alakult, jelenleg huszonnégy tagot számlál. Ennél több galambász van Csornán, hiszen olyanok is foglalkoznak röptetéssel, akik nem tagjai a szervezetnek – kezdte Jakab Sándor. – A versenyek májustól július végéig tartanak, vannak egyesületi, megyei, országos és nemzetközi megmérettetések.

Országos első helyezés

– Mi általában négyszáztól ezer kilométeres távig röptetünk, ezeket egy-két nap alatt teszik meg a galambok. A maratoni versenyeken elsősorban Németországból és Hollandiából repülnek haza, de két hete egy belgiumi megmérettetésen különösen szép eredményt értünk el: a magyar egyesületek versenyén Jakab Sándor madara országos első helyezést szerzett – tudtuk meg Kovács Imrétől.

A galambászok elmondták, a madarak titka a honvágy és a tájékozódás. Az egyesület elnöke hozzátette: tévhit, hogy a postagalamb akárhová elviszi a levelet, „csak" hazarepül vele. Ma sem tudják pontosan a tudósok, hogy miként tájékozódnak. Talán a nap állása és a föld mágneses erőtere alapján találnak vissza.

Több veszély fenyeget

– Elsősorban a maratoni távokon fenyegeti veszély az állatokat, egy hirtelen kialakult vihar, jégeső vagy a ragadozó madarak könnyen a vesztüket okozhatják, ahogy a fáradtság is, éppezért a maratoni távokat két részletben röptetjük le – jegyezte meg Kovács Imre, mire Jakab Sándor hozzátette: – Az ember is veszélyforrás, hiszen sokan kifejezetten a reptetett madarakra vadásznak.

A galambok rendkívüli teljesítményére jellemző, hogy ha sikerül is elfogni és rabságban tartani őket – akár a legjobb körülmények között –, elég egy kisebb affér, és az első adandó alkalommal visszaszöknek korábbi gazdájukhoz. Jakab Sándor egyik jószága például kilenc év után tért haza.

Az is előfordult már, hogy a viharos időjárás miatt a madár eltévedt a verseny során és berepült egy idegen dúcba, ahonnan később hazatért. Hozott már levelet a postagalamb például Angliából, Írországból és Oroszország távoli részéből is.

A hímek készen állnak

Kovács Imre elmondta: főleg a hímeket röptetik, mert azok mindig versenyre készen állnak, és többet bírnak, mint a nőstények, bár vannak kivételes esetek, mikor a keményebb megmérettetéseken a tojók jobban teljesítenek. Ennek az lehet az oka, hogy erősebb bennük a család utáni vágy.

Végezetül az egyesület elnöke megjegyezte, a magyar postagalamboknak nagyon jó a hírük világszerte: – Az is előfordult már, hogy Japánból érkeztek a vevők.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évtizedek a vetítő mellett

Jövőre lesz ötven éve, hogy a bősárkányi Kovács Ernő barátságot kötött a mozizással. Olyannyira, hogy a vetítést máig sem hagyta abba. Kezdetben filmeket tekercseltem. Ezt azért tehettem, mert rokoni kapcsolatban álltam az akkori mozigépésszel és mint afféle fiatal, mindig körülötte kíváncsiskodtam. Közben megfigyeltem, hogyan kell befűzni a filmet - idézte fel Kovács Ernő. Tovább olvasom