Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Sikeres volt az első, kísérleti tanév Kapuváron

Kapuvár - Első tanévét zárta a Kapuvári Térségi Iskola. Az összevont intézményből szinte mindenki tovább tanul. Az összevonás csekély leépítéssel járt.
A kapuvári képviselő-testület mai ülésén tárgyalja az összevont térségi általános iskola (KTI) egyéves működésének tapasztalatait. Harmath Lajos, a KTI igazgatója a plénumnak készített anyagában hangsúlyozza, az összevonást megelőző kétkedések, ellenvetések és aggályok ellenére az első, „kísérleti" tanévet sikerrel teljesítették. A tavaly szeptemberrel induló tanévben a kapuvári Pátzay- és Széchenyi-iskolákat vonták össze a babóti, höveji, himodi, szárföldi és veszkényi intézményekkel. A KTI létszáma ezáltal 782 tanuló lett, melyből 146-an bejárnak (57-en iskolabusszal). Az idei tanévben kilencvenöt gyermek végzett a nyolcadik évfolyamon.

A ballagók fele szakközépiskolában folytatja, huszonhét gyermek készül gimnáziumba és tizenhárman szakiskolába. Egy magántanuló még nem döntött a jövőjéről. A diákokat hetvenhat pedagógus és egy óraadó oktatta, ám emellett másfél (egy óraadói, és egy gyesen lévő oktatói betöltetlen állás van a KTI-ben. A tanítók mellett huszonhárom az egyéb és tizenhét a technikai személyzet száma. Gazdasági vonalon hatan dolgoznak az intézményben. Harmath Lajos elmondta, az összevonással némi leépítés is járt, jobbára a babóti felsős pedagógusok körében, ezenkívül idén hárman mennek nyugdíjba. Helyettük egyelőre nem vesznek fel új kollégát.

– A különböző tagozatokon még van mit javítanunk, hiszen például a nyelvoktatásban csak a Pátzayban volt angol és német nyelvű tagozat. A szeptemberben induló tanévben már változtatunk ezen a gyakorlaton, a Széchenyiben is mindkét nyelvet választhatják a tanulók – mondta el a Kisalföldnek Harmath Lajos.

Harmath Lajos, a KTI igazgatója
Harmath Lajos, a KTI igazgatója

A Pátzayban tizenhat tanuló- és hét napközis csoportban oktatták a diákokat, míg a Széchenyiben tizenkét tanuló- és hat napközis csoportban tanultak a korai fejlesztő- és speciális csoportokon kívül. A vidéki tagiskolákban egy-egy tanuló és napközis csoport működik.

– A tárgyi feltételek terén – hasonlóan az országos átlaghoz – még van mit javítanunk – tette hozzá az igazgató. Az intézmény szinte minden egységében szükséges a torna- és tantermek, valamint a vizesblokkok felújítása, a villamos hálózatok korszerűsítése, amihez – ismerve a város költségvetését – nagy szükség lesz pályázati pénzekre. A kisebb-nagyobb munkákat a nyári szünetben végzik el a szakemberek.

Borossné Stanitz Csilla Bencével
Borossné Stanitz Csilla Bencével

A tapasztalatokat összegezve az intézményvezető elmondta, az összevonást vegyes érzelmekkel fogadták a környékbeliek, ám a tagintézmények hagyományait megőrizve némi egységesítést sikerült végrehajtani a KTI-ben. – Többi között az idegennyelv-oktatást egységesítve jobbára megszűnnek a „tősgyökeres" tanítók, egyre több lesz az áttanítás a tagiskolák közt – jegyezte meg Harmath Lajos.
A kapuvári ellenérzésekkel szemben a vidéki szülők támogatják az összevonást. A szárföldi Borossné Stanitz Csilla már második gyermekét küldi a kapuvári iskolába. Lánya, Krisztina a Széchenyi tagintézménybe jár, szeptembertől Bence fia is követi nővérét. Az anyuka szerint nem vették észre az összevonást, ha kifogásai lennének, nem küldené oda a másik gyermekét.

Hasonlóan nyilatkozott a szintén szárföldi Lócsiné Horváth Hajnalka is, aki Ádám fiát íratta a KTI-be. A fiú először megy Kapuvárra, anyukája szerint örömmel, hiszen elevenségével nem tűnik ki annyira egy nagyobb intézményben, mint Szárföldön. Lócsiné annyit megjegyzett, a széchenyis gyermekekkel kapcsolatban voltak rossz hírei is, ám ezek valótlanságáról személyesen győződött meg, így bátran engedi a hatodik osztályba Ádámot.

Lócsiné Horváth Hajnalka Ádám fiát küldi Kapuvárra.
Lócsiné Horváth Hajnalka Ádám fiát küldi Kapuvárra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fürdő kihasználtságát növelnék Kapuváron

Kapuvár - A Flóra strandfürdő új tulajdonosai a szezonban már tízmilliós beruházást hajtottak… Tovább olvasom