Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Sikeres volt az első falunap

Földsziget - A település történetének első falunapját tartották a hét végén Földszigeten. Az alig több mint száz lelket számláló kistelepülésre több száz vendég gyűlt össze, emlékezve Földsziget régi neves napjaira.
– Tudomásom szerint három éve már kocsma sincs a faluban, csak egy kisebb vegyesbolt, búcsúkat, közösségi rendezvényeket sem tudnak tartani, pedig a lakosok igényelnék – mondta Turi György csornai polgármester az első alkalommal megtartott földszigeti falunap kapcsán.

A közigazgatásilag Csornához tartozó, alig száznegyven lakosú kistelepülés szombaton éjjelbe hajló mulatságot tartott lakosainak, de a több száz vendég közt a környező városok és falvak lakóit is köszönthették a szívélyes helybéliek.

Turi György elmondása szerint a szombati dátumot az egykori földszigeti búcsúk időpontja indokolta, melyet évekkel ezelőtt is augusztus első vasárnapján tartottak. A csornai polgármester hozzátette: a tavasszal megkezdett szervezésben a kistelepülés lakóin kívül oroszlánrészt vállalt a helyi vadásztársaság is. Nagy László, a nemzeti park nyugdíjas munkatársa kiállítást szervezett az egykori bolt épületében a kistelepülés múltjából, életképekben villantva fel Földsziget valamikori virágzó közösségi életét.

A „régi szép időkről" mesélt lapunknak a település egykori kocsmárosa, a nyolcvannyolc éves Laskó Ferenc és nyolcvanhat éves felesége, Teréz néni is. Az idős házaspár tősgyökeres földszigeti, elmondásuk szerint már őseik is az uradalmi földeken, a település határában dolgoztak. Laskóék is földműveléssel kezdték, majd 1974-ig, tizennyolc éven keresztül a helyi kocsmát üzemeltették. – Abban az időben olyan messze földön híres búcsúkat tartottunk a faluban, hogy jó esetben több mint negyven hordó (ötvenliteres) sört is kimértünk a szomjas búcsújáróknak – mondta az idős bácsi. Az augusztusi, földszigeti búcsúra Győrből, Eneséről és természetesen a környező településekről jártak a fiatalok, de Laskóék elmondása szerint nemegyszer fővárosi vendégeket is köszönthettek. – Akkoriban csornai cigányzenészek húzták a talpalávalót, igencsak sajnáltuk, hogy leálltak a közösségi rendezvények a faluban – mondták Laskóék. Az első földszigeti falunapnak épp ezért nagyon örültek, ahogy hangoztatták: megnézték kicsit a fiatalokat és utána hazamentek, hiszen „nem az öregek dolga a késői mulatozás".

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz szépe kerestetik

Csorna, Sopron - Csehországból indult, Szlovákiával, Lengyelországgal folytatódott, és az idén… Tovább olvasom