Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Sikeres pályázatokkal tízmilliók a községre

Kóny - Összesen közel hetvenmillió forintos fejlesztés valósulhat meg még idén Kónyban. Középületeket alakítanak át és újítanak fel, buszt vásárolnak, mindezt jórészt pályázati támogatással.

Családi napközik kialakítása, az óvoda felújítása, falubusz beszerzése előtt áll a kónyi önkormányzat. A beruházásokhoz pályázatokon nyert támogatást a község, összesen közel ötvenmillió forintot. A temetői ravatalozót saját erőből fejlesztik, hétmillió forintból.

Aller Imre, a település polgármestere a Kisalföldnek elmondta: a Regionális Operatív Programtól két családi napközire kaptak 3,5–3,5 millió forintot. A Szociális Szolgáltató Központ elhelyezésére 13,5 milliót nyertek ugyanott. A pályázatokhoz 10 százalékos önerőt biztosítanak, azaz összesen kétmillió forintot.

– Községünkben sokan igénylik a családi napközi szolgáltatást, ezért van szükség kettő indításához. A családsegítő intézményünk régi helyét kinőtte, időszerű volt új kialakítása. Mindkét beruházás a Soproni utcai volt szolgálati lakások épületében valósul meg – tájékoztatott Aller Imre. – Úgy tervezzük, hogy késő ősszel elkészülünk a kivitelezéssel.

Jelenleg így néz ki a kónyi temető kápolnája.
Jelenleg így néz ki a kónyi temető kápolnája.

Szintén sikerült támogatást szereznünk a Petőfi utcai óvoda felújítására. Az önkormányzati minisztérium támogatja a rekonstrukciót 15 millió forinttal.

Az önkormányzat 5 millió forint saját forrást különített el erre a célra. Határidőket egyelőre nem tudok mondani, de bízom benne, hogy még idén megvalósulnak a terveink.

Az oviban két termet újítanak fel, de sor kerül a homlokzat tatarozására és a tető cseréjére is. Hamarosan az új falubusz is megérkezik Kónyba, melynek beszerzését a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatta. A jármű 13 millió forintos árából 10,1 millió forintot vállalt az állam, 3 milliót az önkormányzat. A buszt szociális célra hasznosítják.

A ravatalozóbővítés látványterve elkészült. A kivitelezéssel várhatóan augusztusban végeznek.
A ravatalozóbővítés látványterve elkészült. A kivitelezéssel várhatóan augusztusban végeznek.

A kónyiak régi terve, hogy a temetői ravatalozót külső, fedett résszel bővítsék. A kezüket megkötötte, hogy műemlék jellegű kápolnáról van szó, tehát stílusában hozzáillő építmény jöhetett csak szóba. Most a tervezői és a községvezetői elképzelések találkoztak. A napokban megkezdték a beruházást, augusztus elejére fejezik be. Egy 35 négyzetméteres külső ravatalozót alakítanak ki hétmillió forintból. Aller Imre megjegyezte: olcsóbban is megúszhatnák, de úgy döntöttek, a helyhez illő és méltó, igényes anyagokkal dolgoztatnak. A kupolarész például rézborítást kap.

Aller Imre hozzátette: két további pályázatuk „folyamatban van". Az integrált közösségi szolgáltató terek kialakítását célzó igényük az első fordulón túljutott. Ez azt jelenti, hogy „címbirtokosok" lettek, a másik fordulóban pénzt is kaphatnak. 50 millió forintból a faluház bővítését szeretnék megvalósítani. A másik projektjük a Leader-program keretében vár támogatásra. A falusi turizmus fellendítéséhez kértek 32 millió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvvizsga a bezárt iskolákból

Kapuvár–Csorna - A működtetésbeli gondok mellett is megfelelő oktatás folyt a Rábaköz… Tovább olvasom