Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Sikeres évet zártak a jobaházai röptetők

A rábaközi galambászok rendre szép eredményeket érnek el, ám az utánpótlást nem tudják biztosítani. A napokban értékelték az idei évadot.

Eredményes évadot hagytak maguk mögött a jobaházai galambászok. A Kisalföld Postagalamb Sportegyesület tagjai a közelmúltban tartották meg évértékelő rendezvényüket.

Szeiman József, a jobaházai székhelyű, de számos rábaközi településről tagot tömörítő egyesület elnöke elmondta: a versenyek szempontjából nagyon jó évet zárnak a galambászok. Ebben az internetes időjárás-előrejelző rendszer is segíti ma már a versenyzőket.

– Egyesületünk is számos sikeres röptetésen van túl. Kiváló eredményeket ért el például Németh László sporttársunk, aki tagszövetségi bajnok lett, középtávon második, általános kategóriában harmadik helyezett – tájékoztatott Szeiman József. – A fiatalok bajnokságát Jakab Miklós kollégánk nyerte meg, aki most kezdett galambászattal foglalkozni.

A jobaházai Kisalföld Postagalamb Sportegyesület legeredményesebb tagjai balról: Potyondi István, Kocsis Gábor, Németh László, Ruzsics Sándor, Jakab Miklós.
A jobaházai Kisalföld Postagalamb Sportegyesület legeredményesebb tagjai balról: Potyondi István, Kocsis Gábor, Németh László, Ruzsics Sándor, Jakab Miklós.


A rábaköziek elsősorban a Cseh-medence területéről röptették madaraikat. Leghosszabb távjuk ebben az évben Németországból, Hannoverből indult. „Itt történt meg, hogy Németh László tíz galambjából kilenc lett helyezett. Ez nagyon ritka eredmény, egy ember életében egyszer, ha előfordul" – jegyezte meg az elnök. A maratoni kiírásokon is részt vettek, Szeiman József szerint ezeken inkább sikerélményekkel, mint eredményekkel lettek gazdagabbak.

Azt viszont mindenképpen elismerésként könyvelhetik el a jobaházaiak, hogy a nyugati régióban már a község is maratoni gyűjtőhelynek számít. Azaz Gödöllő, Budapest, Tatabánya és Győr után a rábaközi településen gyűjtik a galambokat egy-egy verseny előtt. A Kisalföld Postagalamb Sportegyesületnek huszonkilenc tagja van. Összesen háromezer galambot tartanak, amiből ezerkétszázat versenyeztetnek is. Keserűségre talán az utánpótlás kérdése adhat okot számukra.

– Ritka, hogy új tagok jelentkeznek nálunk. Talán csak a régi tagok gyerekei lépnek be – tette hozzá Szeiman József. – Ez egyébként nemcsak az országban, de nemzetközi téren is gondot okoz. Úgy vélem, még húsz jó éve van a sportnak, aztán a most gerincet adó társaság befejezi, utódok pedig nem lesznek. Ugyanúgy, ahogy más sportok iránt, a gyerekek a mi hobbink iránt sem érdeklődnek. Csak példaként mondom, amióta gyűjtőhely lett Jobaháza, egyetlenegy fiatal sem jött oda hozzánk, hogy belenézzen a kóterekbe. A mi gyerekkorunkban pedig galambásznak lenni óriási dolognak számított.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyémántmisével ünnepelt híveivel

Egykori plébánosukat köszöntötték a bágyogszovátiak a közelmúltban. Csík Miklós címzetes kanonokot… Tovább olvasom