Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Sikerek és kudarcok éve

Szany - Szanyban az összesen 1200 embert foglalkoztató vállalkozások jelenléte a fejlesztések biztosítéka. A kerítés persze a megyeszéli településen sincs kolbászból, akadtak kudarcok is az önkormányzat háza táján.
Dicsekedni nem akarok, nem is szabad, de igazán nagy panaszra sincs okunk - összegezte a 2008-as évet községe szempontjából Németh Gergely, Szany polgármestere. A településvezető a fejlesztések közül kiemelte a kerékpárút építését és az orvosi rendelő felújítását. Voltak olyan elképzeléseik is, melyeket nem tudtak megvalósítani.


Sikeres pályázatok

- Pályáztunk az iskola és az óvoda felújítására, sajnos nem jártunk sikerrel - jegyezte meg Németh Gergely. - E két tervünkről azonban nem teszünk le, keressük a lehetőségeket. Mindenképpen fontos beruházás volt Szanyban a kerékpárút-hálózat további bővítése. Pályázati támogatással sikerrel jártunk. Felújítottuk az orvosi rendelőnket, rendbe tettük az orvoslakást. Nem sikerült viszont megoldanunk a belvízelvezetés problémáját. Ehhez a fejlesztéshez nem találtunk megfelelő pályázati kiírást. Kudarcként éltük meg a Csorna-Pápa vasútvonallal történteket. Hiába tettünk meg mindent az ügy érdekében, nem sikerült előrelépnünk a forgalom újraindítása érdekében.

Ami sikerült: A kerékpárút-hálózat bővítését idén is folytatni szeretnék Szanyban. Fotók: Kisalföld-archívum
Ami sikerült: A kerékpárút-hálózat bővítését idén is folytatni szeretnék Szanyban. Fotók: Kisalföld-archívum

Egyedülálló munkaügyi adatok

Németh Gergely eredménynek tartja azt is, hogy költségvetésük nem fordult mínuszba, sőt, némi megtakarítása van az önkormányzatnak.

- Büszkén mondhatom, hogy falunk a Rábaközben egyedülálló adatokkal rendelkezik a munkahelyeket tekintve. 1200-an keresik a kenyerüket Szanyban, ami azt jelenti, hogy minden második lakosra jut egy munkahely. Azt is mondhatom, csak annak nincs a faluban munkahelye, aki nem is akar dolgozni. A cégekkel korrekt, jó a kapcsolatunk. Nagyon jól jön természetesen az általuk befizetett adó, ami a település fejlesztésének záloga - fogalmazott a szanyi polgármester.

A Szent István-szobrot Ács Lajos szili plébános, a község szülötte állíttatta.
A Szent István-szobrot Ács Lajos szili plébános, a község szülötte állíttatta.

Harc az összekötő útért

A tervek között megemlítette: szeretnék folytatni a kerékpárútprogramot. A templomtér további fejlesztése napirenden van. A területen idén állították fel Szent István szobrát, a településről elszármazott Ács Lajos szili plébános adományát. Szintén a templomkertben avattak kopjafát az elhunyt cigány zenészek emlékére. Ez utóbbi a helyi kisebbségi önkormányzat kezdeményezésére történt.

- Igaz, nem rajtunk múlik az eredmény, de ezután is harcolunk a 83-as és 86-os főutakat összekötő út megépítéséért. Jelentős fejlődést hozhatna Szanynak. Részeredményeket értünk el a volt közös tanácsi ingatlanok rendezésének ügyében is. Vággal és Rábasebessel vannak közös tulajdonaink, például az egészségház és lakások. Arra törekszünk, hogy idén egyezségre jussunk szomszédjainkkal - beszélt az idei feladatokról Németh Gergely.

Németh Gergely polgármester
Németh Gergely polgármester

Olvasóink írták

  • 1. Telepathia 2009. január 06. 07:36
    „A Jó isten óvja Szany községet 2009 évben a pénuügyi és megélhetési váltságtól!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy töltetű bomba robbant

Kapuvár - Kisfaludon szilveszteréjszaka vélhetően a megengedettnél nagyobb bombát használt a… Tovább olvasom