Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Segítségnyújtók, szűkülő forrásokkal

A rendszer diszpécserközpontját Fertődre helyezte át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A csökkenő állami támogatások ellenére továbbra is a feladatok szakmailag kifogástalan teljesítése és az ügyfelek maradéktalan ellátása az elsődleges célja a Jelzőrendszeres Házi Segítségnyújtó Szolgálatnak Kapuváron.

– Az elmúlt év januárjában kezdtük meg a hivatalos működést, ám az engedélyeket már egy hónappal korábban megkaptuk – mondta a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó szolgálat kapuvári vezetője, Kalmár-Szakács Katalin. Hozzátette: kezdetben egy átjátszó-erősítő állomást szereltek fel a húsgyár víztornyára, melyet összehangoltak az akkor még Győrben működő diszpécserközponttal.

A szolgálat harminc, a környék települései pedig harmincnyolc jelzőkészüléket vettek meg, amiket aztán a tavalyi év végéig ki is helyeztek az arra jogosultaknak.

– Jelenleg még néhány készülékre szükségünk lenne, hiszen többen belépnének a rendszerbe, ám rájuk a jelenlegi szabályok szerint nem kapnánk állami normatívát – mondta a vezető.

Kalmár-Szakács Katalin azonban hangsúlyozta: várhatóan a jövő évtől lehetséges lesz a bővítés és annak megnyugtató finanszírozása. A máltaiak szerint az akkori törvények csak hetven ilyen készülék beállítását engedélyezték egy-egy szakmai központ alatt. A probléma azonban napjainkra megoldódott, jelenleg törvényi szabályozás írja elő az igényjogosultság ismérveit, melyek közt a hatvanöt év feletti életkor és a súlyos fogyatékosság is szerepel. Fontos szerep jut ilyenkor a háziorvosoknak is, akik a szükséges dokumentumok kitöltésével tájékoztatást adnak – az igénylő beleegyezésével – az egészségi állapotról. Ezen dokumentumok elengedhetetlenek a készülék igényléséhez.

Tavaly mintegy hét riasztást kaptak a máltaiak, akik általában negyedórán belül a rászorult segítségére sietnek. Az ügyeleti rendszert nagyban segíti a szolgálat fertődi idősotthonába telepített diszpécserközpont. Győr után itt is megnyugtatóan megoldódott a huszonnégy órás rendszerfelügyelet. Hiába azonban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyors munkája, ha az állami támogatások egyre szűkülő pénzforrásai mellett kell működniük. – Legfontosabb feladatunk az idei évre az, hogy a működőképességet a jelenlegi anyagi helyzetben is zavartalanul fenn tudjuk tartani, valamint garantáljuk azt a biztonságot, melyet a jelzőrendszeres szolgálat létrehozásával célul tűztünk ki – mondta Kalmár-Szakács Katalin.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek nyári étkeztetése a leállások idején

Az iskolai szünetben több községben hosszabb-rövidebb időre a községi konyhák is leállnak. Ebédelni azonban ilyenkor is kell. Egyes településeken a helyiek már készülnek a szünetre és megoldják étkezésüket. Vannak, akik házhoz szállíttatják az ebédet. Tovább olvasom