Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Segítettek a máltaiak - Csornán is

Csaknem nyolcmillió forintot osztott szét jótékony célra tavaly a Máltai Szeretetszolgálat csornai csoportja.
Közgyűlésen értékelte tavalyi tevékenységét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csornai csoportja. Varga József, a szervezet helyi elnöke elmondta: a csoport tavaly összesen csaknem nyolcmillió forintot fordított jótékony célra, kiemelten támogatták a csornai Margit Kórházat.

Senkit sem utasítottak el

– Úgy érezzük, és ezzel a közgyűlés is egyetértett, hogy a szolgálattal szembeni elvárásoknak eleget tettünk – kezdte Varga József. – Támogattuk a csornai intézményeket, a rászorulókat, mindig ott segítettünk, ahol valóban szükség volt rá. Elsősorban az idősek, a fogyatékossággal élők, a kisnyugdíjasok, a nagycsaládosok életét igyekeztünk megkönnyíteni, de senkit nem utasítottunk el.
Varga József elmondta: a szervezetet helyi vállalkozók, szponzorok támogatják pénzzel és természetben is. Közülük az elnök kiemelte a csornai Molnár Tibort, aki minden évben karácsonykor egymaga százezer forinttal járul hozzá a máltaiak tevékenységéhez. A város önkormányzata viszont egyre hátrább szorul a támogatók listáján.

Kövessék a példát!

– Jó volna, ha Molnár úr példáját minél több vállalkozás követné, hiszen szervezetünk csak velük együtt tud hathatós segítséget nyújtani, más bevételünk nem lévén. Sajnos a csornai önkormányzat évről évre kisebb összeggel járul hozzá működésünkhöz. Nehezményezem, hogy a város nem vizsgálja, mely civil szervezetek végeznek valóban hasznos munkát, így a támogatások mértéke aránytalan – panaszkodott az elnök. – Jó eredményt értünk el tavaly decemberi élelmiszergyűjtő akciónkkal, egy hét alatt ezerhatszáz kilogramm tartós élelmiszer jött össze, amiből háromszázhúsz csomagot készítettünk – tette hozzá.

Támogatószolgálat

Az elmúlt év márciusában indult el Csornán a máltaiak támogatószolgálata, aminek célja, hogy olyan emberekhez jussanak el, akik máshonnan nem számíthatnak segítségre. Szolgáltatásaik a személyi segítés, például ügyintézés, tanácsadás, bevásárlás, ház körüli munkák, lelki segítségnyújtás. Bevezették a szállítószolgálatot buszukkal és a rehabilitációs segédeszközök kölcsönzését, vannak klubfoglalkozásaik fogyatékosok részére, illetve ingyenes jogi tanácsadást szerveztek. E szolgáltatások természetesen ingyenesek.

A nyolcmillió forint részletezése

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat csornai csoportja idén majd 8 millió forintot fordított a rászorulók támogatására. 2 millió forintnyi élelmiszert osztottak szét, 2,1 millió forint értékben pedig ruhát és cipőt. Évek óta munkaruhával segítik a Margit Kórházat, idén 512 ezer forintért. 1,7 millió forintnyi bútort juttattak el a családokhoz, 1,8 millió forint értékben ágyakat biztosítottak szintén a Kórháznak, emellett kötszereket és takarókat is adtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tagintézményként maradhat az iskola

A rábacsécsényi iskola sorsa évek óta foglalkoztatja a helyi lakosságot. A falubeliek ragaszkodnak az intézményhez, amely Kovács József polgármester szerint talán a legjobb adottságokkal rendelkezik a körzetben, azonban jelenleg a gyermeklétszám a törvényben előírtak ötven százalékának sem felel meg. Mindenesetre az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén fontos döntésre szánta rá magát. Tovább olvasom