Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Segélyhívók az idősek biztonságáért

Csornán eddig 90 idős ember kapott jelzőrendszeres házi segítségnyújtó készüléket.

Biztonságot jelent az idős, egyedülálló emberek számára az a házi segítségnyújtó készülék, amit egy hónapja kezdtek telepíteni Csornán. Elsőre negyven készüléket adtak ki, s ma már a számuk meghaladja a kilencvenet.

Egy hónapja kezdték telepíteni Csornán idős embereknél a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó készülékeket. A karórára emlékeztető, ütés- és vízálló, kétoldalú kommunikációt lehetővé tévő, telefonvonalra csatlakoztatott készüléket ugyanúgy a csuklóra kell helyezni, mint az órát és a rajta lévő gomb megnyomásával lehet működtetni. Így bármilyen gond – rosszullét, betörés – adódik, azonnal segítséget lehet kérni.

Bármilyen segítségért

Kovácsné Varga Ildikó, a Szociális Szolgáltató Központ  vezetője elmondta, három-négy éve szerzett tudomást a készülék létezéséről, s azóta törekedett arra, hogy a segítségnyújtásnak ezt a formáját Csornán is meghonosítsák.

– Ezek a készülékek igen nagy szolgálatot tesznek, hisz a gondozási központ munkatársai reggel nyolctól délután négyig látják el az időseket. Azt követően bármilyen segítségre szükségük van, a készüléket igénybe vehetik, így biztonságban érezhetik magukat. Az is előnye, hogy az időseket nem kell kimozdítani  otthonukból. E jelzőrendszer a már működő házi segítségnyújtás kiegészítője  – fűzte hozzá Kovácsné Varga Ildikó. – Az ellátás biztosítása érdekében az önkormányzat szerződést kötött egy biztonságtechnikai kft.-vel. Budapesten van egy diszpécserközpont, ahol folyamatos ügyeletet tartanak és ahová befutnak a hívások. Ám hogy a fővárosban ügyelők intézkedni tudjanak, ahhoz előzetesen a gondozónők begyűjtötték a szükséges adatokat, például rokonok, szomszédok elérhetőségét, a rendőrség, a mentők, a tűzoltók telefonszámát, sőt, azt is, hogy milyen gyógyszereket szed az illető.

Már 90 készülék

Csornán az első körben negyven készüléket telepítettek, s ma már a számuk meghaladja a kilencvenet.
Az apró berendezés népszerűségét jelzi, hogy jelentős iránta az érdeklődés a városkörnyéki településeken is. Mivel a feladat a többcélú kistérségi társulás keretében is ellátható, ezért a csornai képviselő-testület módosította a társulási megállapodást. Kovácsné megjegyezte:
ha a kistérségben a telepített készülékek száma eléri az ötszázat, Csornán egy úgynevezett vonulós szakszolgálatot szerveznek, amely szükség esetén felkeresi a segítséget kérő embert.

Nem kell fizetni

A készülékért sem az önkormányzatnak, sem az időseknek nem kell fizetniük, a cég állami normatívát kap.
A csornai Visy Ferencné az elsők között kapott készüléket.
– Hál’ istennek, még nem kellett használnom, bár a múlt éjjel rosszul éreztem magam, de azért nem kellett megnyomni a gombot – magyarázta Visyné. – Többféle betegségem van és nagyon örülök, hogy megkaptam a készüléket, mert megnyugvást ad számomra.
Kocsis Ágnes szintén rendelkezik házi segítségnyújtó készülékkel: –  Biztonságot jelent ez a készülék, bátran ajánlom mindenkinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyforintos telkek eladók

Olcsó telkekkel, szociális bérlakásokkal próbál a faluba fiatalokat telepíteni a vági önkormányzat. A helyieket nem érdekli a kedvezmény, eddig ugyanis nem akadt jelentkező a községből. A polgármester úgy érzi, a vidék szándékos ellehetetlenítése őket is elérte. Az önkormányzat most közösségi ház kialakítását tervezi, hogy a fiatalok otthon érezzék magukat a faluban. Tovább olvasom