Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Se tanítás, se sajtnapok az Ujhelyi-iskolában

Újabb győri fenntartóhoz, a Veres-iskolához került a volt csermajori tejipari iskola. Az új vezetésnek még kulcsa sincs az intézményhez.

Üres iskolaépület, lezárt gyakorlati műhely és süket csend jellemzi ma a közel százéves csermajori tejes iskolát – írtuk lapunkban egy évvel ezelőtt. Pedig akkoriban hetente egy alkalommal még volt oktatás a nagy múltú intézményben. Sőt, még annak is voltak jelei, hogy valami új történhet az Ujhelyi-iskolában. Az egykor önálló intézményt 2009-ben hozzácsatolták a fertődi Porpáczy Aladár Kertészeti Szakközépiskolához. Napjainkra újabb fenntartóhoz kerültek a romló állagú épületek. Pedig az iskola évszázados történelme folytán a hazai tejipar nem egy nagyságát nevelte ki. Elég csak a napjainkban országos hírnévre épp tejtermékei által szert tett Cserpes Istvánra gondolni.

A tangazdaság működik. A három gondozó 40 szürke marhát, 3 bivalyt, 10 magyar tarkát lát el. Etetésükről a győri iskola gondoskodik.
A tangazdaság működik. A három gondozó 40 szürke marhát, 3 bivalyt, 10 magyar tarkát lát el. Etetésükről a győri iskola gondoskodik.

Mint lapunk megtudta, a Porpáczy-iskolától (itt a fenntartó előbb a megyei önkormányzat, majd az állam) július 31-én a Vidékfejlesztési Minisztérium fennhatósága alá került az intézmény. Augusztus elejétől pedig a győri Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola lett Csermajor szakmai felügyelője. Az igazgató, Szabóné Gazdag Andrea a Kisalföldnek elmondta: a csermajori tejgazdasági iskolát hivatalosan még nem adták át nekik, ám a győri intézmény nyilvántartásában már szerepel.

– Azt hangsúlyoznom kell, hogy még kulcsaink sincsenek az épületekhez. Egyelőre annyi biztos, hogy ebben a tanévben nem lesz oktatás a csermajori tagiskolában – mondta a Veres igazgatója. Hozzátette: valamilyen országos szakiskolai hálózat részeként képzelik el a csermajori intézményt. Ám sem konkrét szándékról, sem kialakított koncepcióról nem tud. Miután oktatás ott nem lesz, így a tanüzemet sem nyitják meg, tehát sajtkészítés és – mint utánajártunk – sajtünnep sem lesz Vitnyéd-Csermajorban.

– Az itteni tangazdaság azonban működik – mondta a Veres igazgatója. A három gondozó 40 szürke marhát, 3 bivalyt, 10 magyar tarkát lát el. Etetésükről a győri iskola gondoskodik. Ugyancsak a győriek finanszírozzák a tangazdaság állagmegőrzését is.

– Sajnos hiába a sokféle állat, a 60 kilométerre lévő telepet még szakmai gyakorlatra is csak nagyon költségesen tudnánk használni – fogalmazott Szabóné Andrea. E nélkül viszont marad az állatgondozás, az állagmegőrzés. No és a reménykedés, hogy a valaha eleven diákélet egyszer majd visszaköltözhet a csermajori falak közé.Olvasóink írták

 • 4. nemjani 2013. szeptember 08. 22:53
  „3.
  Teljesen egyetértek veled. Erre gondoltam. A kényszer szülte (volna) a legideálisabb megoldást. Amennyiben a megyénél, vagy feljebb is hajlandók lennének használni az agyukat. De ez túl egyszerűnek látszik. Ennyire nem lehetnek korlátozottak. Itt valami magasabbrendű tervek vannak a háttérben, amit mi, egyszerű halandók át nem láthatunk. (Esetleg valakinek hosszabbtávú tervei vannak a csermajori birtokkal?)”
 • 3. jn 2013. szeptember 08. 10:54
  „Érdekes ! Fertődön nem tudják hol is tanítsanak . Fideszes képviselők kínjukban új iskolát igérnek és közpénzből meg is finanszíroztatják . Közben meg itt áll kihasználatlanul a felújított "tagiskolájuk" (nem tudom miért kellett győri-hez csatolni , gondolom pótcselekvés volt) . Apropó KERTÉSZETI iskola is a fertődi , hááááát jelentem itt terület VAN , csendes -nyugodt tanulásra legalkalmasabb helyszínen , sőt tangazdatás is , stb... . Nincs forgalom , gyerekeket sem kell félteni . MI KELL MÉG ???
  Ausztriában a sznob elit ilyen iskoláról álmodik a gyerekeinek !
  Ja hogy derogál egyes pedagógusoknak csermajorba kijárni ? Bezzeg a kastély , az igen ....
  Egyébként ugyanaz a herceg Eszterházi volt a tulaja .”
 • 2. nemjani 2013. szeptember 07. 13:25
  „Nem kellene kicsit gondolkodni, s összehangolni az összenhangolandókat? Fertődön fóliasátorba pateroljákaz anyaintézményt, Csermajort pedig hozzácsapják jobb híján egy győri intézményhez (miközben kihasználatlanul áll továbbra is). Agymenés!”
 • 1. steke 2013. szeptember 06. 21:49
  „Nem kellene HR-t és bagázsát a déli sarkra telepíteni? Ott nem lennének ilyen kártékonyak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parti még van, uborka már alig Markotabödögén

Az egykor országos szakmai nap falunappá zsugorodott, nevét hagyománytiszteletből tartják meg a… Tovább olvasom