Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Se posta, se bolt, se kocsma

Mostanság százketten vallják magukat Maglóca lakójának, s a falubeliek nagyrészt az idősebb korosztályhoz tartoznak. Az önkormányzat szerint – noha vannak negatív fejlemények – a település fejlődni szeretne.
Maglócán továbbra is a csend az úr. Az utcák jobbára üresek, csak a Barbacsot Bősárkánnyal összekötő úton suhan el egy-egy autó. A községházán Dombos Márk polgármesterrel beszélgetünk a település jelenéről, jövőjéről. Megtudjuk, hogy a lélekszám még nem csökkent száz alá – jelenleg százketten vallják magukat maglócainak –, ám a helyiek többsége az idősebb generációhoz tartozik.

– Nagy a csend nálunk, mindenki teszi a dolgát – mondja a polgármester. – Elkészült a település rendezési terve és ez jelentős esemény egy kisfalu életében. Változtattunk a hulladékgyűjtés rendszerén, a konténerek helyett ma már minden háznál kukában lehet elhelyezni a háztartási hulladékot. Idén két utcát szeretnénk felújítani, ha sikeres lesz a pályázatunk. Nem mondtunk le a csatornázásról sem, jó lenne, ha elkezdődhetne a beruházás.

A maglócai önkormányzat idei költségvetése nyolcmillió forint, és van némi tartalékuk is, amiből a pályázati önrészt fedezik. Mindez azt mutatja, hogy a kistelepülés fejlődni akar, miközben akadnak ezzel ellentétes fejlemények is. Például véglegesen bezárt az élelmiszerbolt és a kocsma is. Ezért a helyieknek az alapvető élelmiszereket is másutt kell beszerezniük, bár a kenyeret megrendelésre kiszállítják Csornáról.

Három fröccsnél több nem fogyott

– Volt olyan este, amikor három fröccsnél többet nem fogyasztottak el a kocsmában, így aztán várható volt, hogy előbb-utóbb elérkezik az utolsó záróra – jegyezte meg a polgármester, aki szerint talán a kerékpáros- vagy a falusi turizmus hozhatna némi fellendülést. De az is igaz, hogy a helyiek egyelőre nincsenek felkészülve a vendégfogadásra, s a lakosok életkorát tekintve nem is lehet vérmes reményeket fűzni ahhoz, hogy többen vállalkoznának ilyesmire.

Dombos Márk úgy vélte, Maglócán nem hozzák izgalomba az embereket a napjaikban „divatos" témák: például az intézmény-összevonások vagy -bezárások, hisz nincs óvoda és iskola a faluban, de még posta sincsen, nem is volt soha. A községvezető minden nehézség ellenére is reménykedik abban, hogy nem ürül ki a falu, hisz sokan vannak, akik a városi zajból menekülve a csendet, a jó levegőt választják.
„Furcsa lenne az itt lakóknak, ha postára kellene menniük, hisz a kézbesítő – nem mobil postás – házhoz viszi a küldeményeket és át is veszi azokat."

Nincsenek lehetőségek

Jó néhány „kört" megtettünk a faluban, amíg egy helybelivel találkoztunk. A tősgyökeres maglócai Gaál Gézáné Ilus nénivel akkor futottunk össze, amikor a határban szedett „zöldet" szállította hazafelé.
– Két malacot nevelek, aztán majd megosztozunk rajtuk a gyerekekkel. Egyikük Győrben, másikuk Csornán él, én meg itt maradtam egyedül, miután a férjem meghalt – tudtuk meg Ilus nénitől, miként azt is, hogy egész életét munkával töltötte.

– Ma sem tudok meglenni munka nélkül, hisz a ház körül a kertben mindig akad tennivaló, csak meg kell azt látni – magyarázta. Szerinte Maglócának bizonytalan a jövője, hisz fiatalok nincsenek, ellenben egyre több az egyedülálló idős ember. Sajnálja, hogy fogyatkozik a lélekszám, de azzal is tisztában van, hogy a mai ifjúság számára nincs lehetőség a faluban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanítás Csornán

A csornai önkormányzat lomtalanítási akciót szervez május 22-én és 23-án, a város 85-ös főúttól… Tovább olvasom