Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Sás utcai fesztivál - Szent Pál hídi tűzőrzés sramlizenével

Kapuvár - Harmadik alkalommal tartják Kapuváron a mai Táncsics, előtte Sás utcában az egykori vásárokra emlékeztető Sás utcai fesztivált. Az idei évben egy elmúlt évszázados hagyományt elevenítenek fel, a Szent Pál hídi tűzőrzést.


A jővő héten ismét vásározóktól és látogatóktól lesz hangos az egykori Sás, ma Táncsics utca. A harmadik Sás utcai fesztiválon a szervezők egy évszázados hagyományt, a Szent Pál hídi tűzőrzést is felelevenítik, ha némileg kisebb formában is, mint elődeink.

– A Szent Pál hídnak nevezett építmény az egykori kanálison vezetett át a mai Táncsics utca torkolatában – mondta Tóth István, a Sás utcai fesztivál szervezője és ötletgazdája. A kanális a Kis-Rába Széchenyi utcai szakaszától vezetett az akkori városszélig (a Sás utca Kapuvár legszélső utcája volt egykor), a Vám-érig. A kanális feladata többek közt a tűzoltáshoz használt víz biztosítása volt, legfőképpen aratáskor, de a Sás utca nádfedeles házaihoz is sokszor igénybe vették és a közeli Sós-ház folytatásában álló magtárhoz is szükséges volt. Idősebbek elbeszélése szerint az utca elején egy kiöblösödő szakasza is volt a kanálisnak, ahonnan a vizet vették a tűzoltók. Aratás idején többek közt itt is figyelték az esetleges gyulladásokat, vagyis ahogy ők mondták: „őrizték a tüzet", egy lóvontatású tűzoltókocsi készenlétével.

Tóth István néhány éve gondolta úgy, hogy a Sás, később Nádor, majd Táncsics utcai vásárok szép hagyományát feléleszti.
Tóth István néhány éve gondolta úgy, hogy a Sás, később Nádor, majd Táncsics utcai vásárok szép hagyományát feléleszti.


– Az utcabeliek elmondták, az utolsó „őrzések" valamikor a múlt század elején lehettek a Sás utca elején. Jövő pénteken e hagyományt élesztjük újjá, ahol a tűz mellett sramlizenével múlathatják az időt a látogatók – tette hozzá Tóth István.

Maga az utca a múlt században, az ’50-es évek elején volt utoljára hangos a vásári kikiáltóktól (Kisalföld, 2007. augusztus 9.). A vasútépítés miatt 1878-ban „kettévágták a mezőt" és meghúzták a mai Táncsics utca vonalát. A Hanság lápvidékéből irtással kialakított mezőn rengeteg sás, nádas terület volt, így az új utca erről kapta a nevét. Az akkori tömésházakat a környéken bányászott agyagból rakták össze. A jelenlegi Eszem-iszom falatozó helyén is egy ilyen agyaggödör volt. Ezeket a gödrös részeket „Kígyósnak" hívták a bennük tanyázó mocsárlakók miatt. A vásárteret még az első világháború után jelölték ki, ennek egy része még napjainkban is áll, de vásárokat már nem tartanak rajta, a tér lassan beépül. Az 1900-as évek elején tartott városrendezés keretében a Sás utca is macskakő burkolatot kapott, ami a jelenlegi útburkolat alatt a mai napig megtalálható.

A Sás utca a harmincas években: Nádfedeles házak a város szélén.
A Sás utca a harmincas években: Nádfedeles házak a város szélén.


Egy-egy vásár idején minden talpalatnyi helyre sátrakat állítottak fel az utca teljes hosszában, a vásártéren a marha, sertés és egyéb állatok adásvétele folyt. Ez utóbbi, korlátos helyszín közepén volt az úgynevezett cédulalátó ház, ahol a marhaleveleket és egyéb szerződéseket intézték. A korlátokkal szemben végig lacikonyhákat állítottak. A vásárokon mézeskalácsosok, kötelesek, ruhások, csizmások és sok másféle árus pakolt ki. A nagyvásárok még az ötvenes évek elején is megvoltak, aztán lassan elsikkadtak. Általában heti- és havivásárokat tartottak a Sás utcában, s évente hét nagyvásár is volt, melyek mindegyikének külön nevet adtak, így többek közt a trézsiai (Teréz-napi), a Luca-napi, „nyakavágó" vásár és természetesen az Anna-napi vásár is.

A Sás utcát nevezték „ósó" (alsó) szernek, a mai 85-ös főúttól északra eső területet „főső" (felső) szernek. A vásárok látogatóinak kedvelt kocsmája volt az utca sarkán mai napig működő, úgynevezett „Ivik" vendéglő, mely Kapuvár egyik legrégebbi kocsmájának számít. Jelenlegi üzemeltetője, Tóth István néhány éve gondolta úgy, hogy a Sás, később Nádor, majd Táncsics utcai vásárok szép hagyományát felélessze. Jövő pénteken és szombaton ismét vásározóktól lesz hangos az „ósó" szer, ahol a vásári sokadalomban jurtaállítás, kézműves-bemutatók és természetesen zenés programok is várják a Sás utcai fesztivál látogatóit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesház

Rábakecöl - A három éve alakult Pajtaműhely Alapítvány egy-egy rendezvényét ötven-hatvanan… Tovább olvasom