Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Sárkányok, ha találkoznak

Másoktól eltérően egyelőre nem hoznak létre hivatalos szervezetet, ám találkozókat rendszeresen szerveznek a jövőben a Sárkány nevű települések. Az első összejövetelüket már megtartották Szilsárkányban.
A települési, intézményi vezetők sétája a szilsárkányi utcán. Weilandits István, Bakonysárkány polgármestere
A Sárkányok, pontosabban a Sárkány nevű települések – Bakonysárkány, Bősárkány, Sárkányfalva és Szilsárkány – települési, intézményi vezetői és általános iskolásai találkoztak Szilsárkányban. A házigazda polgármester, Zöld Péter elmondta, a találkozónak az a célja, hogy egyfajta laza szövetséget hozzanak létre, megbeszéljék az aktuális gondokat és közösen keressék a megoldást.


– Elsősorban az önkormányzati munkához kapcsolódik az együttműködés, melynek az ötletét Bakonysárkány vetette fel elsőként – fűzte hozzá Zöld Péter. – Bár meg kell mondanom, bennem is felvetődött a gondolat. Hivatalosan bejegyzett szervezet megalakítását – hasonlóan más azonos nevű településekhez – egyelőre nem fontolgatjuk, de végül ez sincs kizárva.

Weilandits István, Bakonysárkány első embere szerint a község képviselő-testülete és a helyi iskola vezetői már régebben szóba hozták, hogy meg kellene szervezni a Sárkányok találkozóját, de ez eddig elmaradt.

– Dimbes-dombos, erdős, patakkal átszelt falu a miénk, ahol háromszázötvenen élünk – mondta Markó Rozália, a kilencvenkilenc százalékban magyarok lakta dél-szlovákiai Sárkányfalva polgármestere. – Nincs saját iskolánk és óvodánk sincs. Örülünk a meghívásnak, mert így át tudjuk tekinteni azokat a témákat, amelyek foglalkoztatnak bennünket. Természetesen a közös célunk, hogy előbbre vigyük falvaink életét.
Amíg a települési és intézményi vezetők az eredményekről és gondokról cseréltek eszmét, addig Bakony-, Bő- és Szilsárkány, valamint Rábacsanak, Szil és Páli általános iskolásai a Közoktatási Közalapítvány által támogatott környezetvédelmi vetélkedőn vettek részt. Tizenkét csapat három korcsoportban versenyzett – miként a vendéglátó szilsárkányi iskola igazgatója, Németh Szabolcs fogalmazott –, jól felkészülten és színvonalasan.

Az 1–3. osztályosok győztese Bakonysárkány, második Szil, harmadik Szilsárkány. A 4–5–6. osztályosoknál Bakonysárkány, Rábacsanak, Szil a sorrend. A 7–8. osztályosok közül Szil végzett az élen, megelőzve Szilsárkányt és Rábacsanakot.

„ A tavaszi hagyományos bakonysárkányi körzeti szavalóverseny szervezői meghívták a bősárkányi és a szilsárkányi iskolát. Pk elfogadták az invitálást, és a gyerekek színvonalas versenyen vettek részt, közben pedig megismerkedtek egymással. Így kezdődött a kapcsolatunk, amit a későbbiek során szeretnénk szorosabbá tenni, amennyiben mind a négy település fogadókész lesz erre. Hagyományt kívánunk teremteni az együttműködésnek, hisz ily módon hasznos tapasztalatokra tehetünk szert."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadidő- és sportpark

Szabadidőpark és sportcentrum építése kezdődik Kónyban a falu közepén lévő, mindeddig gondozatlan,… Tovább olvasom